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SCHEDULE 11

Students

PART 1
General

Interpretation

1.—(1)  In this Schedule—
“academic year” means the period of twelve months beginning on 1st January, 1st April, 1st
July or 1st September according to whether the course in question begins in the winter, the
spring, the summer or the autumn respectively but if students are required to begin attending
the course during August or September and to continue attending through the autumn, the
academic year of the course is to be considered to begin in the autumn rather than the summer;
“access funds” means—
(a) grants made under section 68 of the Further and Higher Education Act 1992 for the

purpose of providing funds on a discretionary basis to be paid to students;
(b) grants made under sections 73(a) and (c) and 74(1) of the Education (Scotland) Act

1980(1);
(c) grants made under Article 30 of the Education and Libraries (Northern Ireland) Order

1993 or grants, loans or other payments made under Article 5 of the Further Education
(Northern Ireland) Order 1997 in each case being grants, or grants, loans or other
payments as the case may be, for the purpose of assisting students in financial difficulties;

(d) discretionary payments, known as “learner support funds”, which are made available
to students in further education by institutions out of funds provided by the Secretary
of State under section 14 of the Education Act 2002(2) or the Chief Executive of
Skills Funding under sections 100 and 101 of the Apprenticeships, Skills, Children and
Learning Act 2009(3); or

(e) Financial Contingency Funds made available by the Welsh Ministers;
“college of further education” means a college of further education within the meaning of Part
1 of the Further and Higher Education (Scotland) Act 1992;
“contribution” means—
(a) any contribution in respect of the income of a student or any person which the Secretary

of State, the Welsh Ministers, the Scottish Ministers or an education authority takes into
account in ascertaining the amount of a student’s grant or student loan; or

(b) any sums, which in determining the amount of a student’s allowance or bursary in
Scotland under the Education (Scotland) Act 1980, the Scottish Ministers or education
authority takes into account being sums which the Scottish Ministers or education
authority considers that it is reasonable for the following persons to contribute towards
the holder’s expenses—
(i) the holder of the allowance or bursary;
(ii) the holder’s parents;

(1) 1980 c. 20.
(2) 2002 c. 32.
(3) 2009 c. 22.
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(iii) the holder’s parent’s spouse, civil partner or a person ordinarily living with the
holder’s parent as if that person were the spouse or civil partner of that parent; or

(iv) the holder’s spouse or civil partner;
“course of study” means any course of study, whether or not it is a sandwich course and whether
or not a grant is made for attending or undertaking it;
“covenant income” means the gross income payable to a full-time student under a Deed of
Covenant by that student’s parent;
“education authority” means a government department, a local authority as defined in
section 579 of the Education Act 1996(4) (interpretation), a local education authority as defined
in section 123 of the Local Government (Scotland) Act 1973, an education and library board
established under Article 3 of the Education and Libraries (Northern Ireland) Order 1986, any
body which is a research council for the purposes of the Science and Technology Act 1965 or
any analogous government department, authority, board or body, of the Channel Islands, Isle
of Man or any other country outside Great Britain;
“full-time course of study” means a full-time course of study which—
(a) is not funded in whole or in part by the Secretary of State under section 14 of the

Education Act 2002, the Chief Executive of Skills Funding or by the Welsh Ministers
or a full-time course of study which is not funded in whole or in part by the Scottish
Ministers at a college of further education or a full-time course of study which is a course
of higher education and is funded in whole or in part by the Scottish Ministers;

(b) is funded in whole or in part by the Secretary of State under section 14 of the Education
Act 20012 the Chief Executive of Skills Funding or by the Welsh Ministers if it involves
more than 16 guided learning hours per week for the student in question, according to
the number of guided learning hours per week for that student set out—
(i) in the case of a course funded by the Secretary of State under section 14 of the

Education Act 2002 or the Chief Executive of Skills Funding, in the student’s
learning agreement signed on behalf of the establishment which is funded by either
of those bodies for the delivery of that course; or

(ii) in the case of a course funded by the Welsh Ministers, in a document signed on
behalf of the establishment which is funded by that Council for the delivery of that
course; or

(c) is not higher education and is funded in whole or in part by the Scottish Ministers at a
college of further education and involves—
(i) more than 16 hours per week of classroom-based or workshop-based programmed

learning under the direct guidance of teaching staff according to the number of
hours set out in a document signed on behalf of the college; or

(ii) 16 hours or less per week of classroom-based or workshop-based programmed
learning under the direct guidance of teaching staff and additional hours using
structured learning packages supported by the teaching staff where the combined
total of hours exceeds 21 hours per week, according to the number of hours set out
in a document signed on behalf of the college;

“full-time student” means a person attending or undertaking a full-time course of study and
includes a student on a sandwich course;
“grant” (except in the definition of “access funds”) means any kind of educational grant or
award and includes any scholarship, studentship, exhibition, allowance or bursary but does not

(4) 1996 c. 56.
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include a payment from access funds or any payment to which paragraph 16 of Schedule 9 or
paragraph 54 of Schedule 10 applies;
“grant income” means—
(a) any income by way of a grant;
(b) any contribution whether or not it is paid;
“higher education” means higher education within the meaning of Part 2 of the Further and
Higher Education (Scotland) Act 1992;
“last day of the course” means—
(a) in the case of a qualifying course, the date on which the last day of that course falls or

the date on which the final examination relating to that course is completed, whichever
is the later;

(b) in any other case, the date on which the last day of the final academic term falls in respect
of the course in which the student is enrolled;

“period of study” means—
(a) in the case of a course of study for one year or less, the period beginning with the start

of the course and ending with the last day of the course;
(b) in the case of a course of study for more than one year, in the first or, as the case may

be, any subsequent year of the course, other than the final year of the course, the period
beginning with the start of the course or, as the case may be, that year’s start and ending
with either—
(i) the day before the start of the next year of the course in a case where the student’s

grant or loan is assessed at a rate appropriate to the student’s studying throughout
the year or, if the student does not have a grant or loan, where a loan would have
been assessed at such a rate had the student had one; or

(ii) in any other case, the day before the start of the normal summer vacation
appropriate to the student’s course;

(c) in the final year of a course of study of more than one year, the period beginning with
that year’s start and ending with the last day of the course;

“periods of experience” means periods of work experience which form part of a sandwich
course;
“qualifying course” means a qualifying course as defined for the purposes of Parts 2 and 4 of
the Jobseeker’s Allowance Regulations 1996;
“sandwich course” has the meaning prescribed in regulation 2(10) of the Education (Student
Support) Regulations 2011(5), regulation 2(6) of the Assembly Learning Grants and Loans
(Higher Education)(Wales)(No.2) Regulations 2011(6), regulation 4(2) of the Education
(Student Loans) (Scotland) Regulations 2007(7) or regulation 2(10) of the Education (Student
Support) Regulations (Northern Ireland) 2009(8), as the case may be;
“standard maintenance grant” means—
(a) except where paragraph (b) or (c) applies, in the case of a student attending or undertaking

a course of study at the University of London or an establishment within the area
comprising the City of London and the Metropolitan Police District, the amount specified

(5) S.I.2011/1986.
(6) S.I. 2011/886 (W.130).
(7) S.S.I. 2007/154.
(8) S.R. 2009/373.
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for the time being in paragraph 2(2)(a) of Schedule 2 to the Education (Mandatory
Awards) Regulations 2003(9) (“the 2003 Regulations”) for such a student;

(b) except where paragraph (c) applies, in the case of a student residing at that student’s
parent’s home, the amount specified in paragraph 3 thereof;

(c) in the case of a student receiving an allowance or bursary under the Education (Scotland)
Act 1980, the amount of money specified as “standard maintenance allowance” for the
relevant year appropriate for the student set out in the Student Support in Scotland Guide
issued by the Student Awards Agency for Scotland, or its nearest equivalent in the case
of a bursary provided by a college of further education or a local education authority;

(d) in any other case, the amount specified in paragraph 2(2) of Schedule 2 to the 2003
Regulations other than in sub-paragraph (a) or (b) thereof;

“student” means a person, other than a person in receipt of a training allowance, who is
attending or undertaking—
(a) a course of study at an educational establishment; or
(b) a qualifying course;
“student loan” means a loan towards a student’s maintenance pursuant to any regulations
made under section 22 of the Teaching and Higher Education Act 1998(10), section 73
of the Education (Scotland) Act 1980 or Article 3 of the Education (Student Support)
(Northern Ireland) Order 1998 and includes, in Scotland, a young student’s bursary paid under
regulation 4(1)(c) of the Students' Allowances (Scotland) Regulations 2007.

(2)  For the purposes of the definition of “full-time student” in sub-paragraph (1), a person must
be regarded as attending or, as the case may be, undertaking a full-time course of study or as being
on a sandwich course—

(a) subject to sub-paragraph (3), in the case of a person attending or undertaking a part of a
modular course which would be a full-time course of study for the purposes of this Part,
for the period beginning on the day on which that part of the course starts and ending—

(i) on the last day on which the person is registered with the educational establishment
as attending or undertaking that part as a full-time course of study; or

(ii) on such earlier date (if any) as the person finally abandons the course or is dismissed
from it;

(b) in any other case, throughout the period beginning on the date on which the person starts
attending or undertaking the course and ending on the last day of the course or on such
earlier date (if any) as the person finally abandons it or is dismissed from it.

(3)  For the purposes of paragraph (a) of sub-paragraph (2), the period referred to in that paragraph
includes—

(a) where a person has failed examinations or has failed to successfully complete a module
relating to a period when the person was attending or undertaking a part of the course as a
full-time course of study, any period in respect of which the person attends or undertakes
the course for the purpose of retaking those examinations or that module;

(b) any period of vacation within the period specified in that paragraph or immediately
following that period except where the person has registered with the educational
establishment to attend or undertake the final module in the course and the vacation
immediately follows the last day on which the person is required to attend or undertake
the course.

(9) S.I. 2003/1994; relevant amending instrument is S.I. 2008/1477.
(10) 1998 c. 30.
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(4)  In sub-paragraph (2), “modular course” means a course of study which consists of two or
more modules, the successful completion of a specified number of which is required before a person
is considered by the educational establishment to have completed the course.

Treatment of Students

2. An authority’s scheme is to have effect in relation to students subject to regulation 29 (persons
excluded from an authority’s scheme; students) and the following provisions of this Schedule.

Students who are excluded from entitlement to a council tax reduction under an authority’s
scheme

3.—(1)  The students who are excluded from entitlement to a reduction under an authority’s
scheme are—

(a) students who are pensioners; and
(b) subject to sub-paragraphs (2) and (7)—

(i) full-time students, and
(ii) students who are persons treated as not being in Great Britain.

(2)  Sub-paragraph (1)(b) does not apply to a student—
(a) who is a person on income support, an income-based jobseeker’s allowance or an income-

related employment and support allowance;
(b) who is a lone parent;
(c) whose applicable amount would, but for this paragraph, include the disability premium or

severe disability premium;
(d) whose applicable amount would include the disability premium but for the student

being treated as capable of work by virtue of a determination made in accordance with
regulations made under section 171E of the SSCBA;

(e) who is, or is treated as, incapable of work and has been so incapable, or has been so treated
as incapable, of work in accordance with the provisions of, and regulations made under
Part 12A of the SSCBA (incapacity for work) for a continuous period of not less than 196
days; and for this purpose any two or more separate periods separated by a break of not
more than 56 days must be treated as one continuous period;

(f) who has, or is treated as having, limited capability for work and has had, or been treated
as having, limited capability for work in accordance with the Employment and Support
Allowance Regulations 2008 for a continuous period of not less than 196 days and for this
purpose any two or more separate periods separated by a break of not more than 84 days
must be treated as one continuous period;

(g) who has a partner who is also a full-time student, if the student or that partner is treated
as responsible for a child or young person;

(h) who is a single applicant with whom a child is placed by a local authority or voluntary
organisation within the meaning of the Children Act 1989 or, in Scotland, boarded out
within the meaning of the Social Work (Scotland) Act 1968;

(i) who is—
(i) aged under 21 and whose course of study is not a course of higher education,

(ii) aged 21 and attained that age during a course of study which is not a course of higher
education, or
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(iii) a qualifying young person or child within the meaning of section 142 of the SSCBA
(child and qualifying young person);

(j) in respect of whom—
(i) a supplementary requirement has been determined under paragraph 9 of Part 2 of

Schedule 2 to the Education (Mandatory Awards) Regulations 2003;
(ii) an allowance, or as the case may be, bursary has been granted which includes a sum

under regulation 4 of the Students' Allowances (Scotland) Regulations 2007 or, as
the case may be, under the Education Authority (Bursaries) (Scotland) Regulations
2007, in respect of expenses incurred;

(iii) a payment has been made under section 2 of the Education Act 1962 or under or by
virtue of regulations made under the Teaching and Higher Education Act 1998;

(iv) a grant has been made under regulation 13 of the Education (Student Support)
Regulations 2005, regulation 13 of the Education (Student Support) Regulations
(Northern Ireland) 2000, or regulation 41 of the Education (Student Support) (No.
2) Regulations (Northern Ireland) 2009; or

(v) a supplementary requirement has been determined under paragraph 9 of Schedule 6
to the Students Awards Regulations (Northern Ireland) 1999 or a payment has been
made under Article 50(3) of the Education and Libraries (Northern Ireland) Order
1986,

on account of the student’s disability by reason of deafness.
(3)  Sub-paragraph (2)(i)(ii) only applies to an applicant until the end of the course during which

the applicant attained the age of 21.
(4)  For the purposes of sub-paragraph (2), once sub-paragraph (2)(e) applies to a full-time student,

if that student then ceases, for a period of 56 days or less, to be incapable, or to be treated as incapable,
of work, that sub-paragraph must, on that student again becoming so incapable, or so treated as
incapable, of work at the end of that period, immediately thereafter apply to that student for so long
as that student remains incapable or is treated as remaining incapable, of work..

(5)  In sub-paragraph (2)(i) the reference to a course of higher education is a reference to a course
of any description mentioned in Schedule 6 to the Education Reform Act 1988(11).

(6)  A full-time student to whom paragraph (i) of sub-paragraph (2) applies must be treated
as satisfying that sub-paragraph from the date on which that student made a request for the
supplementary requirement, allowance, bursary or payment as the case may be.

(7)  Sub-paragraph (1) does not apply to a full-time student for the period specified in sub-
paragraph (8) if—

(a) at any time during an academic year, with the consent of the relevant educational
establishment, the student ceases to attend or undertake a course because the student is—

(i) engaged in caring for another person; or
(ii) ill;

(b) the student has subsequently ceased to be engaged in caring for that person or, as the case
may be, that person has subsequently recovered from that illness; and

(c) the student is not eligible for a grant or a student loan in respect of the period specified
in sub-paragraph (8).

(8)  The period specified for the purposes of sub-paragraph (7) is the period, not exceeding one
year, beginning on the day on which the student ceased to be engaged in caring for that person or,

(11) 1988 c. 40.
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as the case may be, the day on which that person recovered from that illness and ending on the day
before—

(a) the day on which the student resumes attending or undertaking the course; or
(b) the day from which the relevant educational establishment has agreed that the student may

resume attending or undertaking the course,
whichever first occurs.
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