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STATUTORY INSTRUMENTS

2019 No. 108

The Customs (Export) (EU Exit) Regulations 2019

PART 6

Goods exported from RoRo listed locations

Interpretation of Part
52. In this Part—

“RoRo listed location” means a location in the United Kingdom listed in a notice published
by HMRC; and

“RoRo vehicle” has the meaning given in regulation 129 (interpretation) of CIDEER 2018.

RoRo listed locations for export

53.—(1) In relation to the export of goods, a location may be a RoRo listed location if—

(a) the location is the Cheriton Channel Tunnel Terminal at Folkestone, Kent, or part of that
location; or

(b) it is another location, where the following conditions are met, namely—

(i) the location is only or predominantly used by RoRo vehicles as a place where goods
carried by those vehicles are exported; and

(il)) HMRC consider that a common export procedure at the location would be
significantly impeded if, in respect of goods to be exported which are carried
by RoRo vehicles arriving at or departing from the location, the modifications in
regulation 54 did not apply.

(2) In paragraph (1)(b), “location” means a port or railway terminal or that part of a port or
railway terminal in respect of which the conditions in that paragraph are met.

(3) Paragraphs (3) to (6) of regulation 130 (RoRo listed locations) of CIDEER 2018 apply to a
RoRo listed location in relation to the export of goods.

Goods carried by RoRo vehicles to and from RoRo listed locations: modifications in relation
to export declarations

54.—(1) Paragraphs (2) to (7) apply to an export declaration in respect of goods which are carried
by RoRo vehicles to, and are exported on RoRo vehicles from, RoRo listed locations.

(2) There is no requirement to make the goods available for examination except—
(a) in cases specified in a notice which may be given by HMRC; or

(b) if an HMRC officer requires that the goods are made available for examination at a place
specified in a notice given by HMRC.

(3) Even if there is no requirement to make goods available for examination, regulation 12(2)(a)
(eligibility of persons to make export declarations) applies as if there is that requirement.
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(4) Even if goods are required to be made available for examination by or under paragraph (2), a
notification for the purposes of regulation 40(5) (obligation to make goods available for examination)
is not required except in circumstances which may be specified in a notice given by HMRC.

(5) The export declaration must not be amended or withdrawn(1) after it is made without the
consent of an HMRC officer, other than to substitute one RoRo listed location for another.

(6) A notification of export of goods is deemed to have been given in respect of goods declared
for a common export procedure which were carried by RoRo vehicles to, and are exported on RoRo
vehicles from, RoRo listed locations.

(7) But paragraph (6) does not apply—

(a) in cases specified in a notice which may be given by HMRC; or

(b) if an HMRC officer requires that a notification of export of goods is given in respect of
the goods.

(8) Regulation 50(1)(c), (3) and (4) (discharging goods from a common export procedure:
requirement to inform HMRC that goods are exported) does not apply in cases specified in a notice
given by HMRC.

(9) The cases that may be specified in that notice may include some or all goods in respect of
which this regulation applies.

(1) See Chapter 12 of Part 4.



