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STATUTORY INSTRUMENTS

2017 No. 1310

The Apprenticeships (Miscellaneous
Provisions) Regulations 2017

PART 2
APPROVED ENGLISH APPRENTICESHIPS

Interpretation of Part 2

2. In this Part—
“the Act” means the Apprenticeships, Skills, Children and Learning Act 2009;

“employer” means the person by whom the apprentice is employed under an approved English
apprenticeship agreement;

“final day” means the final day of the practical period;
“off-the-job training” has the meaning given in regulation 3(3);

“practical period” means the period for which the apprentice is expected to work and receive
training under an approved English apprenticeship agreement;

“revised final day” means the final day, as revised by agreement between the apprentice and
the employer which takes into account—

(a) all breaks in the practical period (if any); and

(b) any change in the basis on which the apprentice received work and training under the
approved English apprenticeship agreement;

Off-the-job training

3.—(1) Itis a condition of an approved English apprenticeship for the purposes of section A1(2)
of the Act that the apprentice is to receive off-the-job training.

(2) Each approved English apprenticeship agreement must specify the amount of time the
apprentice is to receive off-the-job training during the period of the agreement.

(3) For the purposes of paragraphs (1) and (2)—

“off-the-job training” means training which is not on-the-job training and is received by the
apprentice, during the apprentice’s normal working hours, for the purpose of achieving the
approved apprenticeship standard to which the agreement or arrangement relates;

“on-the-job training” means training which is received by the apprentice during the
apprentice’s normal working hours for the sole purpose of enabling the apprentice to perform
the work to which the agreement or arrangement relates.

(4) For the purposes of paragraph (3), “normal working hours” means the period when the
apprentice is required or, as the case may be, expected, under the agreement or arrangement, to work
or to receive training.
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Practical period

4.—(1) Each approved English apprenticeship agreement must specify the practical period.
(2) When agreeing the practical period, the employer must take into account—
(a) the apprentice’s knowledge and skills;

(b) whether the work and training is to be undertaken by the apprentice on a full-time or part-
time basis; and

(c) the approved standard to which the agreement relates(1).

Duration of practical period

5.—(1) Except where paragraph (2) applies, the practical period must not be less than 12 months.
(2) This paragraph applies where all of the following conditions are met—

(a) the apprentice was working for an employer and receiving training, under an approved
English apprenticeship agreement (“the old agreement”);

(b) the old agreement was terminated before the final day or the revised final day because the
apprentice was dismissed by reason of redundancy;

(c) the old agreement was terminated less than 12 months before the final day or the revised
final day;

(d) the apprentice starts work, or starts receiving training, under another approved English
apprenticeship agreement (“the new agreement”);

(e) the new agreement is for the apprentice to perform work and receive training so as to
achieve the same approved standard as the approved standard to which the old agreement
related.

(3) Where paragraph (2) applies, the new agreement may specify that the final day for that
agreement is to be the final day or the revised final day of the old agreement.

Alternative English apprenticeships

6.—(1) For the purposes of section A1(4) of the Act, an alternative English apprenticeship is an
arrangement under which a person to whom paragraph (5) or (6) applies works in order to achieve
an approved standard.

(2) Work under paragraph (1) may be—
(a) for an employer;
(b) otherwise than for an employer; or
(c) otherwise than for reward.

(3) The arrangement in paragraph (1) must specify the amount of time the person is to receive
off-the-job training during the period of the arrangement.

(4) The arrangement in paragraph (1) terminates on the date specified in the arrangement.
(5) This paragraph applies to a person where—

(a) the person was working for an employer and receiving training, under an approved English
apprenticeship agreement;

(b) that agreement was terminated before the final day or the revised final day because the
person was dismissed by reason of redundancy; and

(1) Seesection A1(7) of the Act as amended by paragraph 9 of Schedule 1 to the Technical and Further Education Act 2017 (c.19).
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(c) that agreement was terminated less than six months before the final day or the revised
final day.

(6) This paragraph applies to a person who is working and receiving training to achieve an
approved standard under an arrangement where the person is holding office—

(a) as a minister or a trainee minister of a religious denomination; or
(b) as a constable of a police force in England.

(7) For the purposes of paragraph (1), the arrangement in paragraph (6) must specify a period
of not less than 12 months during which the person is expected to work and receive training under
the arrangement.



