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STATUTORY INSTRUMENTS

2016 No. 507

The Tobacco and Related Products Regulations 2016

PART 7
Electronic cigarette advertising

Interpretation of Part 7

41.—(1)  In this Part “electronic cigarette advertisement” means an advertisement with—
(a) the aim of promoting an electronic cigarette or refill container; or
(b) the direct or indirect effect of promoting one.

(2)  In this Part—
“the E-Commerce Directive” means Directive 2000/31/EC of the European Parliament and of
the Council of 8 June 2000 on certain legal aspects of information society services, in particular
electronic commerce, in the Internal Market (Directive on electronic commerce)(1);
“information society services”—
(a) has the meaning given in Article 2(a) of the E-Commerce Directive (which refers to

Article 1(2) of Directive 98/34/EC of the European Parliament and of the Council of
22 June 1998 laying down a procedure for the provision of information in the field of
technical standards and regulations(2)); and

(b) is summarised in recital 17 of the E-Commerce Directive as covering “any service
normally provided for remuneration, at a distance, by means of electronic equipment for
the processing (including digital compression) and storage of data, and at the individual
request of a recipient of a service”;

“recipient” means a person who (whether for professional purposes or otherwise) uses an
information society service, in particular for seeking information or making it accessible;
“service provider” means a person providing an information society service;
“the Union market” means the market of one or more member States; and
“third country” means a state which is not a member State.

(3)  For the purposes of this Part, a service provider is established in a particular EEA State, if
the service provider—

(a) effectively pursues an economic activity in that EEA State using a fixed establishment for
an indefinite period; and

(b) is a national of an EEA State, or a company or firm as mentioned in Article 54 of the
Treaty on the Functioning of the European Union (3).

(1) OJ L 178, 17.7.2000, p.1.
(2) OJ L 204, 21.7.1998, p.37, as amended by Directive 98/48/EC (OJ L 217, 5.8.1998, p.18).
(3) Cm 7310.
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(4)  The presence or use in a particular place of equipment or other technical means of providing
an information society service is not itself sufficient to constitute the establishment of a service
provider.

(5)  Where it cannot be decided from which of a number of establishments a given information
society service is provided, that service is to be regarded as provided from the establishment at the
centre of the service provider’s activities relating to that service.
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