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STATUTORY INSTRUMENTS

2014 No. 2848

The Firefighters’ Pension Scheme (England) Regulations 2014

PART 3

Scheme membership

CHAPTER 2

Pensionable service

Application of Chapter

9.—(1) This Chapter applies in relation to a continuous period of service in a scheme
employment.

(2) Ifaperson is in service in two or more scheme employments at the same time, this Chapter
applies separately in relation to each of the employments (whether or not the employment is with
the same authority).

Interpretation of Chapter
10. In this Chapter—

“automatic re-enrolment date”, in relation to a person in service in a scheme employment,
means a date determined under regulation 12 of the Occupational and Personal Pension
Schemes (Automatic Enrolment) Regulations 2010(1);

“continuous period of service”, in relation to scheme employment, means a period of service
in scheme employment disregarding any gap in service not exceeding five years;

“first eligible day of service”, means the day on which a person becomes an eligible person
in relation to that service.

Automatic enrolment

11.—(1) Where a person (P) who is in pensionable service(2) under the scheme moves from one
scheme employer to another but remains in scheme employment, P continues in pensionable service
under the scheme.

(2) A person (P) who is not in pensionable service under the scheme immediately before P’s first
eligible day of service in a scheme employment begins pensionable service under this scheme on
P’s first eligible day of service in that employment unless—

(a) regulation 15 (opting out before the end of the first three months) applies; or
(b) P is a transition member with continuity of service and paragraph (3) applies.

(3) This paragraph applies if—

(1) S.I.2010/772.
(2) See section 37 of the 2013 Act for the meaning of “pensionable service”.


http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/2010/772
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(a) P’sfirst eligible day of service in the scheme employment is the day after P’s closing date;
and

(b) on P’s closing date—
(i) P was in service in the same employment, and

(i1) P had opted out of the 1992 Scheme or the NFPS, as the case may be, in relation
to that service.

Opting into this scheme

12.—(1) A person (P) who, in relation to a scheme employment, is an eligible person but is not
in pensionable service under this scheme may opt to become an active member of this scheme in
relation to service in that employment.

(2) The option under this regulation may only be exercised by notice to the scheme manager in
a form required by the scheme manager (“opt-in notice”).

(3) A person who exercises the option under this regulation in relation to service in a scheme
employment opts into this scheme in relation to service in that employment with effect from the date
on which the opt-in notice is received by the scheme manager.

(4) The option under this regulation is taken to be exercised on that date.

(5) If P opts into this scheme in relation to an employment, P becomes an active member of this
scheme in relation to that employment at the beginning of the first pay period beginning after the date
on which the option is exercised or at such other time as the scheme manager considers appropriate.

Automatic re-enrolment

13.—(1) This regulation applies if, on the automatic re-enrolment date, an eligible person (P)
in relation to service in a scheme employment is not in pensionable service under this scheme in
relation to service in that employment.

(2) On the automatic re-enrolment date, the scheme manager must enrol P in this scheme in
relation to service in that employment if the employer is required under section 5 of the Pensions Act
2008(3) (automatic re-enrolment) to make arrangements for P to be an active member of a pension
scheme.

Opting out of this scheme

14.—(1) A person (P) opts out of this scheme in relation to service in a scheme employment if
P opts not to be an active member of this scheme in relation to that service.

(2) P may only exercise the option by notice to the scheme manager in a form required by the
scheme manager (“opt-out notice”).

(3) The option is taken to be exercised on the date on which the opt-out notice is received by
the scheme manager.

Opting out before the end of the first three months

15.—(1) This regulation applies if a person (P) opts out of this scheme in relation to a continuous
period of service in scheme employment—

(a) before the end of three months after P’s first day of a continuous period of service in
scheme employment; or

(b) before the end of three months after the automatic re-enrolment date.

(3) 2008 c.30.
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(2) If paragraph (1)(a) applies, P is taken never to have been in pensionable service under this
scheme in relation to that continuous period of service in scheme employment.

(3) If paragraph (1)(b) applies, P is taken not to have been in pensionable service under this
scheme in relation to that period of service during the period referred to in paragraph (1)(b).

(4) This regulation does not require the scheme manager to pay P any additional amount which
becomes payable by P in respect of national insurance contributions because P has not after all been
an active member of this scheme during any period.

Opting out after the first three months

16.—(1) This regulation applies if a person (P) opts out of this scheme in relation to a continuous
period of service in scheme employment—

(a) three months or more after P’s first day of a continuous period of service in scheme
employment; or

(b) three months or more after P’s automatic re-enrolment date.

(2) If P exercises the option under paragraph (1)(a) or (b), P ceases to be in pensionable service
under this scheme in relation to that continuous period of service in scheme employment—

(a) on the first day of the first pay period beginning on or after the date on which the option
is exercised; or

(b) if the scheme manager considers that day inappropriate, on the first day of any later pay
period the scheme manager considers appropriate.



