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STATUTORY INSTRUMENTS

2013 No. 2140

The Town and Country Planning (Section 62A Applications)

(Procedure and Consequential Amendments) Order 2013

PART 1

Preliminary

Interpretation

.—(1) In this Order—
“the 1990 Act” means the Town and Country Planning Act 1990;

“the 2010 Order” means the Town and Country Planning (Development Management
Procedure) (England) Order 2010(1);

“access”, in relation to reserved matters, means the accessibility to and within the site, for
vehicles, cycles and pedestrians in terms of the positioning and treatment of access and
circulation routes and how these fit into the surrounding access network; where “site” means
the site or part of the site in respect of which outline planning permission is granted or, as the
case may be, in respect of which an application for such a permission has been made;

“appearance” means the aspects of a building or place within the development which determine
the visual impression the building or place makes, including the external built form of the
development, its architecture, materials, decoration, lighting, colour and texture;

“building” includes any structure or erection, and any part of a building, as defined in this
article, but does not include plant or machinery or any structure in the nature of plant or
machinery;

“county planning authority” has the same meaning as in section 1 of the 1990 Act;

“designated planning authority” means the local planning authority to which an application
would otherwise have been made had the applicant not chosen to make the relevant
application(2) to the Secretary of State under section 62A of the 1990 Act;

“district planning authority” has the same meaning as in section 1 of the 1990 Act;

“electronic communication” has the meaning given in section 15(1) of the Electronic
Communications Act 2000(3);
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“EIA development”, “environmental information” and “environmental statement” have the
same meanings respectively as in regulation 2(1) of the Town and Country Planning
(Environmental Impact Assessment) Regulations 2011(4);

“erection”, in relation to buildings as defined in this article, includes extension, alteration or
re-erection;
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S.1. 2010/2184. There are amendments to this instrument which are not relevant to this Order.

See section 62A(2)(b) of the 1990 Act for the meaning of “relevant application”.

2000 c. 7; section 15(1) was amended by paragraph 158 of Schedule 17 to the Communications Act 2003 (c. 21).
S.I. 2011/1824. There are amendments to this instrument which are not relevant to this Order.
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“landscaping”, in relation to a site or any part of a site for which outline planning permission
has been granted or, as the case may be, in respect of which an application for such permission
has been made, means the treatment of land (other than buildings) for the purpose of enhancing
or protecting the amenities of the site and the area in which it is situated and includes—

(a) screening by fences, walls or other means;
(b) the planting of trees, hedges, shrubs or grass;
(c) the formation of banks, terraces or other earthworks;

(d) thelaying out or provision of gardens, courts, squares, water features, sculpture or public
art; and

(e) the provision of other amenity features;

“layout” means the way in which buildings, routes and open spaces within the development are
provided, situated and orientated in relation to each other and to buildings and spaces outside
the development;

“local planning register authority” has the meaning given in article 36 of the 2010 Order;

“mining operations” means the winning and working of minerals in, on or under land, whether
by surface or underground working;

“outline planning permission” means a planning permission for the erection of a building,
which is granted subject to a condition requiring the subsequent approval with respect to one
or more reserved matters;

“questionnaire” means a document in the form supplied by the Secretary of State; and for this
purpose a form is taken to be supplied where the Secretary of State has published it on a website
and has notified the designated planning authority of—

(a) publication of the form on the website, and
(b) the place on the website where the form may be accessed;

“representation period” means the period referred to in articles 17(4), 18(1) or 23(4) and where
more than one period applies in relation to a relevant application, the later or latest of those
periods to end;

“reserved matters” in relation to an outline planning permission, or an application for such
permission, means any of the following matters in respect of which details have not been given
in the application—

(a) access;

(b) appearance;
(c) landscaping;
(d) layout; and
(e) scale;

“scale” means the height, width and length of each building proposed within the development
in relation to its surroundings;

“waste development” means any operational development designed to be used wholly or
mainly for the purpose of, or material change of use to, treating, storing, processing or
disposing of refuse or waste materials; and

“working day” means a day which is not a Saturday, Sunday, Bank Holiday or other public
holiday.

(2) The questionnaire referred to in paragraph (1) may only include a requirement to provide to
the Secretary of State—
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a copy of any entry in the register required to be kept under article 36 of the 2010 Order
which relates to the land, or part of the land, to which the relevant application relates;

details of any functions under the 1990 Act which the designated planning authority has
exercised in relation to, or which affect, that land;

a statement as to whether any advice has been given by the designated planning authority
to the applicant in relation to development of the land;

where the designated planning authority is not the county planning authority, a copy of
any notice the county planning authority has given to the designated planning authority
under paragraph 7(4) of Schedule 1 to the 1990 Act in relation to an area which includes
the land (or part of the land) which is the subject of the application;

the name and contact details for any parish council which is entitled under paragraph 8 of
Schedule 1 to the 1990 Act to be notified of the application;

where the development proposed by the relevant application falls within a category of
development for which standing advice has been provided to the designated planning
authority by any authority or person specified as a consultee in the Table in Schedule 5 to
the 2010 Order, a copy of that standing advice; and

such other documents or information as the Secretary of State considers reasonably
necessary to determine the relevant application.



