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STATUTORY INSTRUMENTS

2011 No. 1986

The Education (Student Support) Regulations 2011

PART 6
LOANS FOR LIVING COSTS

CHAPTER 1

QUALIFYING CONDITIONS

Interpretation of Part 6

68. In this Part—
(a) a “current system student with full entitlement” is a current system student other than a

student with reduced entitlement;
(b) “the maintenance grant amount” is, unless otherwise stated,—

(i) where the student qualifies under Chapter 6 of Part 5 for an amount of maintenance
grant not exceeding £1,329, the amount of maintenance grant payable;

(ii) where the student qualifies under Chapter 6 of Part 5 for an amount of maintenance
grant exceeding £1,329, £1,329; and

(iii) where no maintenance grant is payable, nil.
(c) an “old system student with full entitlement” is an old system student other than a student

with reduced entitlement;
(d) the “relevant date” is the first day of the first academic year of the specified designated

course;
(e) a “student with reduced entitlement” is an eligible student who—

(i) does not qualify for a grant for living and other costs in respect of the academic year
because of regulation 38(4)(a) or (b) or 38(6); or

(ii) opts when applying for a loan for living costs not to provide the information needed
to calculate the household income;

(f) where the duration of a graduate-entry or postgraduate-level course for the initial training
of teachers is only one academic year, that year is not to be treated as the final year.

Qualifying conditions for the loan for living costs – current system students

69.—(1)  Subject to paragraphs (3) and (4), a current system student qualifies for a loan for living
costs in connection with the student’s attendance on a designated course if the student is under the
age of 60 on the relevant date and—

(a) where the student begins the course on or after 1st September 2009, the designated course
does not lead to an equivalent or lower qualification unless the student’s status as an
eligible student has been transferred to the current course pursuant to regulation 8 from a
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designated course which began before 1st September 2009 and the student does not have
an honours degree from an institution in the United Kingdom; or

(b) where the student began the course before 1st September 2009, the student does not have
an honours degree from an institution in the United Kingdom.

(2)  The condition in paragraph (1)(a) or (b) does not apply where—
(a) the designated course leads to qualification as a social worker, medical doctor, dentist,

veterinary surgeon or architect;
(b) the designated course began before 1st September 2009 and leads to qualification as a

landscape architect, landscape designer, landscape manager, town planner or town and
country planner;

(c) the current system student is eligible to apply for a healthcare bursary or a Scottish
healthcare allowance, the amount of which is calculated by reference to that student’s
income whether or not the calculation results in a nil amount in respect of any academic
year of the course; or

(d) the current system student is on a course for the initial training of teachers.
(3)  A current system student does not qualify for a loan for living costs if—

(a) the only paragraph in Part 2 of Schedule 1 into which the student falls is paragraph 9;
(b) the student is a prisoner; or
(c) the current course is a distance learning course.

(4)  A current system student does not qualify for a loan for living costs in connection with the
student’s attendance on a designated course if that course is a flexible postgraduate course for the
initial training of teachers which is of less than one academic year’s duration.

Qualifying conditions for the loan for living costs – old system students

70.—(1)  Subject to paragraphs (4) to (6), an old system student who falls within paragraph (a)
or (d)(i) of the definition of “old system student” in regulation 2 qualifies for a loan for living costs
in connection with the student’s attendance on a designated course if the student is under the age
of 60 on the relevant date.

(2)  Subject to paragraph (4), an old system student who falls within paragraph (b), (c) or (d)
(ii) of the definition of “old system student” in regulation 2 qualifies for a loan for living costs in
connection with the student’s attendance on a designated course if the student—

(a) is under the age of 60 on the relevant date; and
(b) does not have an honours degree from an institution in the United Kingdom.

(3)  The requirement in paragraph (2)(b) does not apply where—
(a) the designated course leads to qualification as a social worker, medical doctor, dentist,

veterinary surgeon, architect, landscape architect, landscape designer, landscape manager,
town planner or town and country planner;

(b) the old system student is eligible to receive any payment under a healthcare bursary the
amount of which is calculated by reference to the student’s income or a Scottish healthcare
allowance the amount of which is calculated by reference to the student’s income in respect
of any academic year of the course; or

(c) the old system student is on a course for the initial training of teachers.
(4)  An old system student does not qualify for a loan for living costs if the only paragraph in Part

2 of Schedule 1 into which the student falls is paragraph 9.
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(5)  An old system student does not qualify for a loan for living costs in connection with the
student’s attendance on a designated course if that course is a flexible postgraduate course for the
initial training of teachers which is of less than one academic year’s duration.

(6)  An old system student does not qualify for a loan for living costs if the student is a prisoner.
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