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STATUTORY INSTRUMENTS

2010 No. 990

The Teachers’ Pensions Regulations 2010

PART 7

Benefits for teachers

CHAPTER 2

Interpretation of provisions relating to normal pension age

“2007 or later entrant”: meaning and normal pension age

47.—(1) A person (P) is a 2007 or later entrant if P falls within paragraph (2) or paragraph (3).
(2) P falls within this paragraph if—
(a) P enters pensionable employment for the first time on or after 1st January 2007, and

(b) P isnot a UK transferee with NPA 60 rights, a UK transferee with NPA 60 and NPA 65
rights or a public sector TUPE transferee.

(3) P falls within this paragraph if P was in pensionable employment at any time before 1st
January 2007, and

(a) atransfer value or a cash equivalent is paid in respect of P’s pensionable employment other
than to a comparable United Kingdom scheme, or

(b) P’s contributions in respect of P’s pensionable employment have been repaid under
regulation 22.

(4) A 2007 or later entrant has a normal pension age of 65 in relation to all of the person’s
reckonable service.

“Person with mixed service”: meaning and normal pension age

48.—(1) A person (P) is a person with mixed service if P falls within paragraph (2), is a UK
transferee with NPA 60 and NPA 65 rights or is a public sector TUPE transferee with NPA 60 and
NPA 65 rights.

(2) P falls within this paragraph if—

(a) P was in pensionable employment at any time before 1st January 2007, is a UK transferee
with NPA 60 rights or is a public sector TUPE transferee with NPA 60 rights,

(b) Pisnota 2007 or later entrant,
(c) P ceases to be in pensionable employment or comparable United Kingdom service, and
(d) P re-enters pensionable employment after a disqualifying break.

(3) A person with mixed service has a normal pension age of 65 in relation to all of the person’s
reckonable service except that—

(a) aperson who falls within paragraph (2) has a normal pension age of 60 in relation to such
of the person’s reckonable service which is before the post-break employment start date;
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(b) a UK transferee with NPA 60 and NPA 65 rights has a normal pension age of 60 in relation
to such of the transferee’s reckonable service which is attributable to the benefits which,
under the rules of the comparable United Kingdom scheme from which the transfer value
mentioned in regulation 51(2)(c) was accepted, P would have been entitled to receive on
retirement on reaching the age of 60;

(c) apublic sector TUPE transferee with NPA 60 and NPA 65 rights has a normal pension age
of 60 in relation to such of the transferee’s reckonable service which is attributable to the
benefits mentioned in regulation 52(4)(a) (meaning of “public sector TUPE transferee”,
etc.).

(4) For the purpose of paragraph (3)(a), where a transfer value other than one from a comparable
United Kingdom scheme is accepted when a person is a person with mixed service, the reckonable
service attributable to the transfer is to be treated as not being before the post-break employment
start date.

(5) For the purpose of paragraph (3)(a), where a transfer value is accepted from a comparable
United Kingdom scheme in respect of a person (P)—

(a) P’s reckonable service attributable to the benefits which under the rules of the scheme P
would have been entitled to receive on retirement on reaching the age of 60 is to be treated
as being before the post-break employment start date, and

(b) P’s reckonable service attributable to the benefits which under the rules of the scheme P
would have been entitled to receive on retirement on reaching the age of 65 is to be treated
as not being before the post-break employment start date.

(6) For the purposes of this regulation, a person is not to be treated as being entitled under the rules
of a pension scheme to receive benefits before or on reaching the age of 60 where such entitlement
arises by virtue of any scheme rule making special provision as to early retirement—

(a) on grounds of ill health, redundancy or otherwise, or
(b) with reduced benefits.

“Pre-2007 entrant”: meaning and normal pension age
49.—(1) A person (P) is a pre-2007 entrant if—

(a) P was in pensionable employment at any time before 1st January 2007, is a UK transferee
with NPA 60 rights or is a public sector TUPE transferee with NPA 60 rights, and

(b) P is not a person with mixed service or a 2007 or later entrant.

(2) A pre-2007 entrant has a normal pension age of 60 in relation to all of the person’s reckonable
service.

Meaning of “NPA 60 reckonable service” and “NPA 65 reckonable service”

50. In these Regulations—

(a) a reference to a person’s “NPA 60 reckonable service” is a reference to the reckonable
service in relation to which the person has a normal pension age of 60;

(b) a reference to a person’s “NPA 65 reckonable service” is a reference to the reckonable
service in relation to which the person has a normal pension age of 65.

Meaning of “UK transferee with NPA 60 rights, etc.”

51.—(1) A person (P) is a UK transferee with NPA 60 rights if—
(a) P enters pensionable employment on or after 1st January 2007 other than after a
disqualifying break,
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(b) P was in comparable United Kingdom service at any time before that date, and

(c) no transfer value or cash equivalent is paid in respect of that comparable United Kingdom
service by a comparable United Kingdom scheme other than to the Secretary of State under
regulation 35 or to another comparable United Kingdom scheme, and

(d) P’s contributions in respect of P’s comparable United Kingdom service are not repaid.
(2) A person (P) is a UK transferee with NPA 60 rights and NPA 65 rights if—

(a) P enters pensionable employment on or after 1st January 2007 after a disqualifying break,

(b) P was in comparable United Kingdom service at any time before that date, and

(c) a transfer value is paid in respect of that comparable United Kingdom service by a
comparable United Kingdom scheme to the Secretary of State under regulation 35.

Meaning of “public sector TUPE transferee, etc.”

52.—(1) A person (P) is a public sector TUPE transferee if—
(a) P enters pensionable employment on or after 1st January 2007,

(b) P enters pensionable employment by virtue of a transfer of undertakings or by virtue of
arrangements equivalent to a transfer of undertakings, and

(c) immediately before entering pensionable employment, P was—

(i) in employment (“the previous employment’”) which was pensionable under a public
service pension scheme (“the previous scheme”), and

(i1) entitled under the rules of the previous scheme to receive some or all benefits on
retirement from the previous employment before or on reaching the age of 60.

(2) In paragraph (1)—
(a) “public service pension scheme” has the same meaning as in section 1 of PSA 1993 except

that it does not include an occupational pension scheme established under section 7 of SA
1972, and

(b) the reference to arrangements equivalent to a transfer of undertakings is a reference to
arrangements which do not constitute a transfer of undertakings but under which the parties
to the arrangements have agreed that the rights of the persons whose employments are
being transferred should, so far as practicable, be treated in the same way as they would
have been under a transfer of undertakings.

(3) A “public sector TUPE transferee with NPA 60 rights” means a public sector TUPE transferee
who immediately before entering pensionable employment was entitled under the rules of the
previous scheme to receive on retirement from the previous employment all benefits under the
previous scheme before or on reaching the age of 60.

(4) A “public sector TUPE transferee with NPA 60 and NPA 65 rights” means a public sector
TUPE transferee who immediately before entering pensionable employment was entitled under the
rules of the previous scheme to receive on retirement from the previous employment—

(a) some benefits under the previous scheme before or on reaching the age of 60, and
(b) other such benefits on or after reaching the age of 61.

(5) Forthe purposes of this regulation, a person is not to be treated as being entitled under the rules
of a pension scheme to receive benefits before or on reaching the age of 60 where such entitlement
arises by virtue of any scheme rule making special provision as to early retirement—

(a) on grounds of ill health, redundancy or otherwise, or
(b) with reduced benefits.
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Meaning of “disqualifying break” and “post-break employment start date”

53.—(1) A “disqualifying break” means a period of more than 5 years ending after 31st December
2007 during which a person is not in pensionable employment or comparable United Kingdom
service.

(2) For the purpose of paragraph (1), a person’s pensionable employment or comparable United
Kingdom service in any period of 12 months must be ignored unless the employment in that period—

(a) amounts to at least 60 days (which may be continuous or discontinuous), or

(b) counts as reckonable service of at least 30 days or, where the employment is comparable
United Kingdom service, would count as reckonable service of at least 30 days if the
employment were pensionable employment,

(3) For the purpose of paragraph (1), a person is to be treated as being in pensionable employment
or in comparable United Kingdom service during any period for which the person has paid
contributions under regulation C9 of TPR 1997 or regulation 19 of these Regulations (election to
pay contributions by a person serving in a reserve force) or under equivalent arrangements under a
comparable United Kingdom scheme.

(4) The “post-break employment start date” means the date on which a person re-enters
pensionable employment or comparable United Kingdom service following a disqualifying break
or, where there is more than one such period, the first of them.



