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STATUTORY INSTRUMENTS

2010 No. 333

The Notification of Conventional
Tower Cranes Regulations 2010

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Notification of Conventional Tower Cranes Regulations
2010 and come into force on 6™ April 2010.

Interpretation

2. In these Regulations—
“the 1974 Act” means the Health and Safety at Work etc. Act 1974;
“1998 Regulations” means the Lifting Operations and Lifting Equipment Regulations 1998(1);

“construction site” has the same meaning as in regulation 2(1) of the Construction (Design and
Management) Regulations 2007(2);

“conventional tower crane” means a slewing jib type crane with jib located at the top of a
vertical tower and which is assembled on a construction site from components;

“the Executive” means the Health and Safety Executive; and

“thorough examination” has the same meaning as in regulation 2(1) of the 1998 Regulations.

Application

3.—(1) The requirements imposed by these Regulations on an employer in respect of a
conventional tower crane apply in relation to a conventional tower crane provided for use or used
by their employee at work.

(2) The requirements imposed by these Regulations on an employer also apply—

(a) to a self-employed person, in respect of a conventional tower crane that person uses at
work;

(b) subject to paragraph (4), to a person who has control to any extent of—
(i) a conventional tower crane;

(i1) a person at work who uses or supervises or manages the use of a conventional tower
crane; or

(iii) the way in which a conventional tower crane is used,
and to the extent of their control.

(3) Any reference in paragraph (2)(b) to a person having control is a reference to a person having
control in connection with the carrying on of a trade, business or other undertaking (whether for
profit or not).

(1) S.1. 1998/2307, amended by S.I. 2002/2174, 2005/831, 2007/320 and 2008/1597.
(2) S.1.2007/320.
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(4) The requirements imposed by these Regulations on an employer do not apply to a person in
respect of a conventional tower crane supplied by way of sale, agreement for sale or hire-purchase
agreement.

(5) These Regulations do not impose any obligation in relation to a ship’s work equipment
(whether that equipment is used on or off the ship) and in this regulation “ship” has the meaning
given to it by section 313(1) of the Merchant Shipping Act 1995(3).

Notification of conventional tower cranes on construction sites

4.—(1) Subject to regulation 5, an employer must ensure that, for any conventional tower crane
installed by the employer on a construction site, the Executive is notified in writing of—

(a) the information mentioned in the Schedule within 14 days from and including the date of
any thorough examination of that conventional tower crane as required by regulation 9(2)
(examination before being put into service) of the 1998 Regulations; or

(b) if no such thorough examination has been carried out within 14 days of its installation—

(i) the information mentioned in paragraphs 1 to 3 of the Schedule as soon as reasonably
practicable; and

(i) the information mentioned in paragraphs 4 to 6 of the Schedule within 14 days from
and including the date of the thorough examination.

(2) Subject to regulation 5, an employer must ensure that for any conventional tower crane
installed by the employer on a construction site, the Executive is notified in writing of the information
mentioned in the Schedule within 14 days from and including the date of any thorough examination
as required by regulation 9(3) (periodic examinations) of the 1998 Regulations.

Exemptions

5.—(1) The Secretary of State for Defence may, in the interests of national security, by a
certificate in writing exempt any of the home forces, any visiting force or any headquarters from
any of the requirements of these Regulations and any such exemption may be granted subject to
conditions and to a limit of time and may be revoked by the said Secretary of State by a certificate
in writing at any time.

(2) In this regulation—

“headquarters” means a headquarters for the time being specified in Schedule 2 to the Visiting
Forces and International Headquarters (Application of Law) Order 1999(4);

“the home forces™ has the same meaning as in section 12(1) of the Visiting Forces Act 1952(5);
and

“visiting force” has the same meaning as it does for the purposes of any provision of Part I
of the Visiting Forces Act 1952.

Conventional tower cranes installed prior to the commencement of these Regulations

6. If before the commencement of these Regulations an employer has installed a conventional
tower crane on a construction site for which a thorough examination has been completed and the
conventional tower crane continues to be installed on the commencement date, the employer must
ensure that within 28 days from and including the commencement date the Executive is notified in
writing of the information mentioned in the Schedule.

3) 1995¢.21

(4) S.I. 1999/1736.

(5) 1952 c. 67, section 12(1) amended by the Criminal Justice Act 1988, s 170(1), Sch 15, para 14.
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Signed by authority of the Secretary of State for Work and Pensions.

William D. McKenzie
Parliamentary Under Secretary of State,
15th February 2010 Department for Work and Pensions



