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STATUTORY INSTRUMENTS

2009 No. 2467

The Central Lincolnshire Joint Strategic
Planning Committee Order 2009

Citation and commencement

1. This Order may be cited as the Central Lincolnshire Joint Strategic Planning Committee Order
2009 and shall come into force on 12th October 2009.

Interpretation

2. In this Order—
“the 1972 Act” means the Local Government Act 1972(1);
“the 2004 Act” means the Planning and Compulsory Purchase Act 2004;

“the Agreement” means the Agreement between the constituent authorities dated 10th June
2009;

“the constituent authorities” means the authorities specified in article 3(2);

“co-opted member” means a member of the joint committee nominated in accordance with
article 5(5);

“observer” means a person appointed in accordance with article 5(6);

“the joint committee” means the Central Lincolnshire Joint Strategic Planning Committee
constituted by article 3(1);

“sub-committee” means a sub-committee appointed under article 8(1); and

“voting member” means a person appointed under article 5(1) and entitled to vote in
accordance with article 5(2).

Establishment of the joint committee

3.—(1) A joint committee, to be known as the Central Lincolnshire Joint Strategic Planning
Committee, is constituted as the local planning authority for the purposes of Part 2 (local
development) of the 2004 Act for the areas of the City of Lincoln Council, North Kesteven District
Council and West Lindsey District Council and in respect of the matters specified in article 4(1)
(being matters specified in the Agreement).

(2) The following authorities are specified as those which are to constitute the joint committee—
(a) City of Lincoln Council;
(b) Lincolnshire County Council;
(c) North Kesteven District Council; and
(d) West Lindsey District Council.

1) 1972 c¢.70.


http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1972/70

Document Generated: 2024-05-30
Status: This is the original version (as it was originally made). This
item of legislation is currently only available in its original format.

Functions of the joint committee

4.—(1) The matters referred to in article 3(1) are the preparation, submission and revision of—
(a) ajoint local development scheme; and

(b) such of the development plan documents specified in the joint local development scheme
as are identified in that scheme for preparation otherwise than by a constituent authority,
and such other local development documents as the joint committee may agree.

(2) Section 15 (local development scheme) of the 2004 Act shall apply in relation to the joint
committee as if for paragraph (b) of subsection (3) there were substituted—

“(b) submit its joint local development scheme to the Secretary of State not later than
15th January 2010;”.

Membership of the joint committee and voting rights

5.—(1) The joint committee shall consist of—
(a) three members appointed by City of Lincoln Council;
(b) three members appointed by Lincolnshire County Council;
(c) three members appointed by North Kesteven District Council;
(d) three members appointed by West Lindsey District Council; and
(e) such number of co-opted members as may be nominated pursuant to paragraph (5).

(2) The members appointed by the constituent authorities who are present at a meeting of the
joint committee shall be entitled to vote at that meeting on any question falling to be decided at
that meeting.

(3) Each constituent authority shall nominate a substitute; and where paragraph 5(6)(c) of the
Schedule applies, a substitute shall be entitled to vote at the meeting on any question which falls
to be decided at the meeting.

(4) A constituent authority shall not appoint as a voting member or nominate as a substitute a
person who is not a member of that authority.

(5) The joint committee may, if all existing joint committee members agree, invite other bodies
to participate in proceedings of the joint committee; and each body that accepts such an invitation
shall nominate one of its members to be a co-opted member of the joint committee.

(6) The joint committee may appoint observers who may attend and participate in meetings of
the joint committee.

(7) Co-opted members and observers shall not be entitled to vote at any meeting of the joint
committee on any question which falls to be decided at that meeting.

(8) Voting members and substitutes shall be entitled to recover from the constituent authority by
which they are appointed or nominated (as the case may be) any expenses incurred in connection
with the discharge of the joint committee’s functions.

Disqualification for membership of the joint committee

6.—(1) A person who is disqualified under Part 5 (general provisions as to members and
proceedings of local authorities) of the 1972 Act for being elected or being a member of a local
authority shall be disqualified for being a member of the joint committee.

(2) Section 92 of the 1972 Act, (proceedings for disqualification)(2), with the exception of
subsections (7), (7A), (7B) and (8), shall apply with respect to membership of, or claims to be entitled

(2) Section 92 was amended by sections 37, 38 and 46 of the Criminal Justice Act 1982 (c.48).
2


http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1982/48

Document Generated: 2024-05-30
Status: This is the original version (as it was originally made). This
item of legislation is currently only available in its original format.

to act as a member of, the joint committee as it applies to membership of, or claims to be entitled
to act as a member of, a local authority.

Tenure of office

7—(1) A voting member shall hold office for a period of four years from the date of appointment
or such lesser period, being not less than one year, as may be decided by the authority which makes
the appointment, but shall cease to be a voting member if that person—

(a) resigns in accordance with paragraph (4);
(b) is removed or replaced by the constituent authority which made the appointment; or

(c) ceases to be a member of a constituent authority (and does not on the same day again
become a member of that authority).

(2) A person nominated as a co-opted member of the joint committee shall continue in that
capacity until one of the following occurs—

(a) the person resigns in accordance with paragraph (4);
(b) the person is removed or replaced by the body which made the appointment; or

(c) the joint committee decides that the body which made the nomination may no longer
participate in proceedings of the joint committee.

(3) A person who ceases to be a voting member of the joint committee shall be eligible for
reappointment.

(4) A voting or co-opted member may resign from the joint committee by sending written notice
delivered—

(a) in the case of a member appointed by a local authority, to the proper officer of the local
authority which appointed the member;

(b) in any other case, to the body which nominated the member.

(5) Any casual vacancy shall be filled as soon as practicable by the authority or body which
appointed or nominated the member of the joint committee whose membership has ceased.

Sub-committees

8.—(1) The joint committee may, in accordance with paragraphs (2) and (3), appoint one or more
sub-committees.

(2) Each person appointed as a member of a sub-committee must be a member of the joint
committee.

(3) Subject to paragraph (2), the persons appointed to a sub-committee and the sub-committee’s
terms of reference shall be determined by the joint committee.

Meetings and proceedings

9.—(1) The meetings and proceedings of the joint committee shall be conducted in accordance
with the rules set out in the Schedule to this Order, which shall have effect.

(2) Sub-paragraphs (3) to (5) of paragraph 5 of the Schedule (calling of meetings) and sub-
paragraph (2) of paragraph 6 of the Schedule (proceedings of meetings) shall apply with respect to
meetings of any sub-committee as if references to the joint committee were references to the sub-
committee, unless the joint committee agrees otherwise.
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Secondments

10.—(1) The constituent authorities shall make secondments, in accordance with the Agreement,
of such officers as they think necessary to enable the joint committee and any sub-committee to
discharge their functions.

(2) The joint committee may make arrangements with a constituent authority for the services of
any officer of that authority or other person engaged by that authority to be placed at the disposal of
the joint committee or a sub-committee for such period as may be agreed between the joint committee
and the constituent authority.

(3) The joint committee may make arrangements for the services of any person employed by a
body which has nominated a co-opted member to be placed at the disposal of the joint committee or
a sub-committee for such period as may be agreed between the joint committee and the body.

Expenses of joint committee

11.—(1) The expenses incurred by the joint committee and any sub-committee, in relation
to accommodating meetings of the joint committee or sub-committee, shall be defrayed by the
constituent authority at whose office the meeting is held, or who arranges the venue for the meeting,
except so far as may be otherwise agreed by the joint committee.

(2) Other expenses incurred by the joint committee and any sub-committee shall be defrayed by
North Kesteven District Council.

(3) The other constituent authorities shall make payments to the constituent authority which
has defrayed any expenses in accordance with paragraph (1) or (2), in such proportions as all the
constituent authorities may agree or, in default of agreement, as may be determined by a single
arbitrator agreed on by the constituent authorities or, in default of agreement, appointed by the
Secretary of State.

Signed by authority of the Secretary of State for Communities and Local Government

lan Austin

Parliamentary Under Secretary of State

Department for Communities and Local

5th September 2009 Government



