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STATUTORY INSTRUMENTS

2008 No. 239

The Local Government Pension Scheme
(Administration) Regulations 2008

PART 9
TRANSFERS

Interpretation of Part

77. In this Part—
“the 1993 Act” means the Pension Schemes Act 1993(1);
“Chapters 4 and 5” means Chapters 4 and 5 of Part 4 of that Act (transfer values and early
leavers);
“club scheme” means an occupational pension scheme which—
(a) (except where it is established and maintained in the Channel Islands or the Isle of Man)

is a registered scheme;
(b) provides benefits calculated by reference to final pay;
(c) is open to new participants, or is a closed scheme the trustees or managers of which also

provide an open scheme which is a club scheme for new employees of the same employer
and of the same grade or level of post as the participants in the closed scheme; and

(d) complies with reciprocal arrangements for the payment and receipt of transfer values
with the schemes made under section 7 of the Superannuation Act 1972(2).

Application of Chapter 4 etc

78.—(1)  For the purposes of—
(a) sections 12C (requirements as to transfer, commutation etc. for contracting-out), 19

(discharge of liability) and 20 (transfer of accrued rights) of the 1993 Act;
(b) Chapters 4 and 5; and
(c) any regulations made under any of those sections or Chapters 4 and 5,

the managers of the Scheme in relation to a member are the fund authority.
(2)  A member with a period of membership of under three months shall have the same rights

to a cash transfer sum as if the three month condition in section 101AA(1)(b)(i) of the 1993 Act(3)
were satisfied and Chapter 5 applied to him.

(1) 1993 c.48; Part 5 was inserted by the Pensions Act 2004 (c.35), section 264.
(2) 1972 c.11.
(3) Section 101AA was inserted by section 264 of the Pensions Act 2004.
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(3)  Despite regulation 2 of the Occupational Pension Schemes (Transfer Values) Regulations
1996(4) (pre-1986 leavers), Chapter 4 shall apply to all members of the Scheme regardless of the
date of termination of their pensionable service.

(4)  Regulation 5 of those Regulations (treatment of a number of employments as a single
employment) only applies if the employments are treated as a single employment for the purposes
of the Scheme.

(5)  Regulation 10(2)(a) of those Regulations (interest on late payment of cash equivalents) does
not apply where the member has required the cash equivalent to be paid to a club scheme.

(6)  Regulation 18 of those Regulations (termination of pensionable service in certain
circumstances to be disregarded) only applies if, in any case, no election has been made under
regulation 16(1) (re-employed and rejoining deferred members), or regulation 17 (concurrent
employments) to have the service which terminated aggregated with later or concurrent service or
no election has been made under regulation 46(4) (rights to return of contributions).

(7)  For this regulation and regulation 79—
(a) the fund authority, in relation to a member, is the body maintaining the pension fund to

which he was contributing immediately before his pensionable service terminated; but
(b) if that fund has been closed, the fund authority is the body which would be liable to pay

him his pension for that employment if he had been entitled to receive payment of such a
pension when his pensionable service terminated.

(8)  In this regulation “pensionable service” has the same meaning as in section 70 of the 1993 Act.

Rights to payment out of fund authority’s pension fund

79.—(1)  A member may apply for a transfer under Chapter 4 or 5 (as modified by regulation 78)
and where he does so the amount of any transfer payment due in respect of the member under the
relevant Chapter may only be paid by the fund authority from its pension fund if the transfer payment
is a recognised transfer (within the meaning of section 169 of the Finance Act 2004(5)).

(2)  Where such a transfer payment is to be or has been paid from a fund, no other payment or
transfer of assets may be made from the fund as respects the accrued rights covered by the transfer
payment.

(3)  Paragraph (2) overrides anything to the contrary in—
(a) the Former Regulations;
(b) any local Act scheme;
(c) the Earlier Regulations; or
(d) any other provision of these Regulations, the Benefits Regulations or the Transitional

Regulations.

Contracting-out requirements affecting transfers out

80.—(1)  There must be deducted from the transfer payment to be made in respect of any person—
(a) the amount of any contributions equivalent premium payable pursuant to section 55 of the

1993 Act; or
(b) an amount sufficient to meet the liability in respect of his contracted-out rights.

(2)  But the amount mentioned in paragraph (1) may not be deducted where the transfer payment
is made to a registered pension scheme which is contracted-out.

(4) S.I.1996/1847.
(5) 2004 c.12.
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(3)  Where the amount mentioned in paragraph (1)(a) is deducted, the appropriate administering
authority must use that amount to pay the premium.

(4)  Where the amount mentioned in paragraph (1)(b) is deducted, the appropriate administering
authority may use the amount in preserving the liability mentioned in that paragraph in the
appropriate fund, unless the member wishes a transfer payment in respect of it to be paid to the
trustees or managers of a non-contracted out registered pension scheme.

(5)  Contracted-out rights, in relation to a member, are—
(a) his and his surviving spouse’s or civil partner’s or nominated cohabiting partner’s rights

to guaranteed minimum pensions, and
(b) his section 9(2B) rights (as defined in regulation 1(2) of the Occupational Pension Schemes

(Contracting-out) Regulations 1996(6)).

Bulk transfers (transfers of undertakings etc.)

81.—(1)  This regulation applies where—
(a) two or more members’ active membership ends on their joining a registered non-local

government scheme (“the new scheme”);
(b) it is agreed by—

(i) the members’ appropriate administering authority,
(ii) the members’ employing authorities (if different), and

(iii) the trustees or managers of the new scheme,
that a payment should be made under this regulation; and

(c) the members—
(i) agree in writing that that payment should be made instead of any payment which

they otherwise might require to be made under Chapter 4 or 5, and
(ii) waive any rights they might have under those Chapters by virtue of the cessation of

their active membership.
(2)  The appropriate administering authority must not give its agreement under paragraph (1)(b)

unless it is satisfied that the rights that each of the members will acquire under the new scheme are
at least equivalent to those which he would have obtained if a transfer value had been paid to the
same scheme under Chapter 4 or 5, as it applies by virtue of regulation 78 (assuming in any case
where the member would not be entitled to such a payment that he was).

(3)  The appropriate administering authority must provide each member with sufficient
information in writing to check that fact before he agrees as mentioned in paragraph (1)(c).

(4)  The appropriate administering authority must—
(a) set aside (whether in cash or in assets or both) such part of the appropriate fund (“the

transfer payment”) as an actuary appointed by the authority and an actuary appointed by
the trustees or managers of the new scheme for the purpose may agree as appropriate for
the acquisition of such rights in that scheme as they may so agree; and

(b) pay or transfer it to the trustees or managers of the new scheme for the benefit of the
relevant members.

(5)  The appropriate administering authority must certify to the new scheme’s trustees or managers
the amount included in the transfer payment which represents each member’s contributions and
interest on them.

(6) S.I.1996/1172. The definition of “section 9(2B) rights” was substituted by S.I.1997/786 and amended by S.I.1999/3198.
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(6)  Where a transfer payment is to be or has been made under this regulation, no other payment
or transfer of assets shall be made from the pension fund by reason of membership covered by the
transfer payment.

(7)  Paragraph (6) overrides anything to the contrary in—
(a) the Former Regulations;
(b) any local Act scheme;
(c) the Earlier Regulations; or
(d) these Regulations or the Benefits Regulations.

Calculation of amount of transfer payment under regulation 81

82.—(1)  The amount of the transfer payment to be paid under regulation 81 is the amount
determined by an actuary appointed by the members’ appropriate administering authority to be equal
to the value at the date they join the new scheme of the actual and potential liabilities payable from
its fund which have then accrued in respect of the members and the persons who are or may become
entitled to benefits under the Scheme through them.

(2)  The actuary may make such adjustments as he thinks fit in calculating that amount and, in
particular, as respects the period from that date to the date of actual payment of the transfer value.

(3)  He must specify in his valuation the actuarial assumptions he has used in making it.
(4)  The employing authority shall bear the costs of determining the appropriate part of the fund

and apportioning the fund.
(5)  But if there is more than one employing authority involved, each shall bear such part of the

costs as the actuary determines to be appropriate.

Inward transfers of pension rights

83.—(1)  If a person who becomes an active member has relevant pension rights, he may request
his fund authority to accept a transfer value for some or all of those rights from the relevant transferor.

(2)  Relevant pension rights are accrued rights under a registered scheme but do not include rights
to benefits under the scheme which are attributable (directly or indirectly) to a pension credit.

(3)  Accrued rights include rights to preserved benefits and rights appropriately secured under
section 19 of the 1993 Act.

(4)  For the purposes of this regulation and regulation 84, the fund authority, in relation to
a transferring person, is the body maintaining the pension fund of the Scheme to which he is
contributing.

(5)  The relevant transferor is the trustees or managers of the scheme under which the transferring
person’s relevant pension rights arise.

(6)  But the relevant transferor for the rights specified in paragraph (3) is the trustees or managers
of the scheme, or the insurance company, to which a payment in respect of his accrued rights has
been made.

(7)  A request from a transferring person under paragraph (1) must be made by notice in writing.
(8)  That notice must be given before the expiry of the period of 12 months beginning with the

date he became an active member (or such longer period as his employer may allow).
(9)  Where a request under paragraph (1) is duly, made the fund authority may accept the transfer

value and credit it to its pension fund.
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Right to count credited period

84.—(1)  Where a transfer value has been accepted under regulation 83, the member may count
the credited period as a period of membership for these Regulations.

(2)  If the transfer value—
(a) is paid by the trustees or managers of a club scheme and the member has made the request

under regulation 83 before the expiry of 12 months beginning with the date he became
an active member;

(b) represents all the rights relating to the member in that scheme, and
(c) has been calculated—

(i) in a case where Chapter 4 or 5 applies, in accordance with that Chapter, and
(ii) otherwise, in a manner consistent with that prescribed under the relevant Chapter,

the credited period is the period which, if used to calculate a transfer value to be paid by the
Scheme, would produce an amount equal to the transfer value received.

(3)  If paragraph (2) does not apply, the credited period must be calculated in a manner consistent
with Chapter 4 or 5.

(4)  In calculating the credited period under paragraph (3) due allowance must be given for the
expected increase in the member’s pensionable pay between the date he became a member (or, if
more than twelve months later, the date on which the transfer value is received) and his normal
retirement age.

(5)  The fund authority must give the member a written notice—
(a) stating the period of membership he may count under paragraph (1); and
(b) containing a conspicuous statement giving the address from which further information

may be obtained.

Community scheme transferees

85.—(1)  The persons mentioned in paragraph (2) are entitled to such rights under the Scheme as
are specified in guidance issued by the Government Actuary.

(2)  Those persons are—
(a) a person who became employed by a Community institution after having been employed

in local government employment; or
(b) a surviving spouse, civil partner, nominated cohabiting partner, dependant or child of such

a person.
(3)  In this regulation—

(a) “Community institution” means a body treated as one of the Communities’ institutions for
the purposes of the Communities’ scheme; and

(b) “the Communities’ scheme” means the pension scheme provided for officials and other
servants of the Communities in accordance with regulations adopted by the Council of the
European Communities.

Changes of fund

86.—(1)  This regulation applies where —
(a) a pension fund becomes an active member’s appropriate fund;
(b) immediately before it does so, another fund was his appropriate fund; and
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(c) in a case where regulation 16 (re-employed and rejoining deferred members), 17
(concurrent employment) or 46(4) (rights to return of contributions) applies to him, he has
made a choice or election under the relevant regulation.

(2)  Where the member’s appropriate administering authority has also changed, the authority
which has ceased to be the member’s appropriate administering authority must make such payment
to his later appropriate administering authority as is indicated in guidance issued by the Government
Actuary for the purposes of this regulation.

(3)  Where paragraph (2) applies as respects 10 or more members by virtue of a single event,
the amount of the payment under that paragraph shall be determined by agreement between the
actuary appointed by the administering authority by which the payment must be made and the actuary
appointed by the administering authority to which it must be made.

(4)  Where the actuaries cannot agree on the amount within 12 months of the date of transfer
or, where there is more than one date of transfer, the date of the last transfer which relates to the
single event—

(a) the matter shall be referred to a third actuary, chosen by agreement between the actuaries
or, in default of agreement, by the President of the Institute of Actuaries; and

(b) his determination shall be final.
(5)  The costs of determining the amount to be transferred shall be paid in equal shares by the

members’ former appropriate fund and the members’ new appropriate fund.
(6)  Any payment under paragraph (2) must be credited to the new appropriate administering

authority’s fund.
(7)  Where the member’s appropriate administering authority has not changed, it must arrange for

a payment such as is indicated in guidance issued by the Government Actuary for the purposes of
this regulation to be made from the member’s former appropriate fund to his new appropriate fund.

(8)  Paragraph (1) does not apply where a member enters an employment which is concurrent
with another in which he is also an active member.

Changes of fund and variable time employees

87. An inter-fund transfer under regulation 86(2) in respect of a member who is a variable-time
employee prior to the transfer and who remains a variable-time employee after the transfer shall be
on the basis that his period of membership transfers on a day for day basis.
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