STATUTORY INSTRUMENTS

2005 No. 3353

HEALTH CARE AND ASSOCIATED PROFESSIONS
NURSES AND MIDWIVES

The Nursing and Midwifery Council (Fees) (Amendment)
Rules Order of Council 2005

Made - - - - - Sth December 2005
Laid before Parliament 7th December 2005
Coming into force - - 1st January 2006

At the Council Chamber, Whitehall, the 5th day of December 2005
By the Lords of Her Majesty’s Most Honourable Privy Council

The Nursing and Midwifery Council has made the Nursing and Midwifery Council (Fees)
(Amendment) Rules 2005 as set out in the Schedule to this Order.

In accordance with articles 47(1) and 48 of the Nursing and Midwifery Order 2001(a) such
Rules shall not come into force until approved by order of the Privy Council.

Having considered the Rules, their Lordships approve them.

This Order may be cited as the Nursing and Midwifery Council (Fees) (Amendment) Rules
Order of Council 2005 and shall come into force on 1st January 2006.

A.K. Galloway
Clerk of the Privy Council

(a) S.I. 2002/253; there are no relevant amending instruments.



SCHEDULE

THE NURSING AND MIDWIFERY COUNCIL (FEES) (AMENDMENT)
RULES 2005

The Nursing and Midwifery Council makes the following Rules in exercise of its powers conferred under
articles 7(1) and (2), 33(7)(a) and 47(2) of the Nursing and Midwifery Order 2001(a).

The Nursing and Midwifery Council has consulted in accordance with articles 7(3) and 47(3) of that
Order.

Citation and Commencement

1. These Rules may be cited as the Nursing and Midwifery Council (Fees) (Amendment) Rules 2005
and shall come into force on 1st January 2006.

Interpretation

2. In these Rules “the principal Rules” means the Nursing and Midwifery Council (Fees) Rules
2004(b).

Amendments to the principal Rules

3. Inrule 3 of the principal Rules (fees)—
(a) for the words “or evaluation” substitute “, an evaluation or a retention”;
(b) in the table—
(i) omit row (a);
(i) in the entry in column (2) of ro2 (b), omit the words “other than one to which (a) above
applies,”;
(iil) in the entry in column (3) of row (b), for “£129” substitute “£43”;
(iv) in the entry in column (3) of row (c), for “£162” substitute “£76;
(v) in the entry in column (3) of row (e), for “£129” substitute “£43”;
(vi) in the entry in column (3) of row (f), for “£129” substitute “£43”;
(vil) in the entry in column (2) of row (g), for the words “(a) to” substitute “(b),”; and

(viil) after row (h), add row (i)—

“(i) _ aretention of registration £43”.

4. After rule 3 of the principal Rules (fees) add—

“Fee for retention of registration

4.—(1) Inrespect of any registration period beginning on or after Ist January 2006, the registrant
shall, except as provided for in paragraph (2), pay a fee for retention of registration (as prescribed in
rule 3(i)) which shall be due—

(a) where the registration period is a first registration period (determined in accordance with
rule 10 of the Nursing and Midwifery Council (Education, Registration and Registration
Appeals) Rules 2004(c)), on the first and second anniversary of the last day of the month
of registration; and

(b) where the registration period is subsequent to a first registration period (determined in
accordance with rule 10 of those Rules), on the first and second anniversary of the day on
which her previous registration period ended.

(a) S.I. 2002/253; there are no relevant amending instruments.
(b) Scheduled to S.I. 2004/1654.
(¢) Scheduled to S.I. 2004/1767 as amended by S.1. 2005/3354.
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(2) Where a registrant’s registration period ends on 31st December 2005 a fee for retention of
registration will not be due during the registration period ending 31st Deember 2008.”.

Given under the official seal of the Nursing and Midwifery Council on 2nd November 2005.

Jonathan Asbridge
President

Sarah Thewlis
Chief Executive and Registrar



EXPLANATORY NOTE
( This note is not part of the Order)

This Order, which is made under the Nursing and Midwifery Order 2001, approves Rules made
by the Nursing and Midwifery Council which amend the Nursing and Midwifery Council
(Fees) Rules 2004.

Rules 3 makes various adjustments to the fees to be paid in connection with applications for
inclusion in the register.

Rule 4 provides that in each three year registration period which begins on or after 1st January
2006 (other than one which ended on 31st December 2005) a registrant will be required to pay
a fee for retention of registration at the end of the first and second years of each three year
registration period. A registrant will still be required to pay a renewal fee at the end of a
registration period if she wishes her registration to be renewed.

£3.00
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