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The Secretary of State, in exercise of the powers conferred upon her by sections 33(4), (5) and (6) 
and 213(2)(d) and (e) of the Water Industry Act 1991(a), hereby makes the following Regulations: 

Citation and commencement 

1. These Regulations may be cited as the Water Mergers (Determination of Turnover) 
Regulations 2004 and shall come into force on 29th December 2004. 

Interpretation 

2. In these Regulations: 

(a) “the Act” means the Water Industry Act 1991; 

(b) “applicable turnover” means the turnover of a water enterprise in the preceding business 
year, or in a case to which regulation 3(4) applies, in the period referred to in that 
regulation, determined in accordance with the Schedule to these Regulations; and where a 
business year or a period under regulation 3(4) does not equal 12 months the applicable 
turnover shall be the amount which bears the same proportion to the applicable turnover 
during that business year as 12 months does to that period; 

(c) “appointed business” means the business of carrying out the activities which are 
necessary for a water enterprise to fulfil its functions as a relevant undertaker; 

(d) “business year” means a period of more than six months in respect of which a water 
enterprise or, if applicable, the business of which it forms part, prepares or is required to 
prepare its regulatory accounts; 

(e) “regulatory accounts” means regular accounting and other information supplied by the 
water enterprise to the Director General for Water Services to enable him to compare the 
financial position and performance of the appointed businesses of all water enterprises. 

                                                                                                                               

(a)  1991 c. 56, as amended by section 70 of the Enterprise Act 2002 c. 40. 
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Determination of turnover in England and Wales of a water enterprise 

3.—(1) This regulation shall apply for the purposes referred to in section 33(4) of the Act. 

(2) The turnover in England and Wales of a water enterprise shall be, subject to paragraph (3), 
the applicable turnover for the business year preceding– 

(a) where the question for determination is whether it is or may be the case that arrangements 
are in progress which, if carried into effect, will result in the merger of two or more water 
enterprises, the date when the decision in relation to a possible reference has been or is to 
be made, or such earlier date as OFT considers appropriate; 

(b) where the question for determination is whether a merger of two or more water 
enterprises has taken place otherwise than as a result of the carrying into effect of 
arrangements that have been the subject of a reference by virtue of sub-paragraph (a) 
above, the date when the water enterprises concerned ceased to be distinct water 
enterprises or such earlier date as the OFT considers appropriate. 

(3) Where an acquisition or divestment or other transaction or event has occurred since the end 
of the preceding business year which the OFT considers may have a significant impact on the 
turnover of the enterprise, that acquisition or divestment or other transaction or event shall be 
taken into account if the OFT considers it appropriate to do so. 

(4) Where in the application of this regulation there is any period in respect of which there is no 
preceding business year then the applicable turnover shall be the turnover for that period. 

Gerry Sutcliffe,
 Parliamentary Under Secretary of State for 
 Employment Relations, Postal Services and Consumers 
2nd December 2004 Department of Trade and Industry 

SCHEDULE 

 APPLICABLE TURNOVER Regulation 2(b) 

Interpretation 

1. In this Schedule “aid” means aid within the meaning of Article 87 of the treaty establishing 
the European Community. 

2. Save in paragraphs 4 to 9, the provisions of this Schedule shall be interpreted in accordance 
with accounting principles and practices that are generally accepted in the United Kingdom. 

3. The applicable turnover of a water enterprise shall be limited to the amounts derived from the 
sale of products and the provision of services falling within the appointed business of the water 
enterprise to businesses or consumers in England and Wales after deduction of sales rebates, value 
added tax and other taxes directly related to turnover. 

4. Subject to paragraphs 8 and 9, where two or more water enterprises which are under common 
ownership or control are being taken over the applicable turnover shall be calculated by adding 
together the applicable turnover of each of the water enterprises under common ownership or 
control. 



 3

5. For the purposes of paragraphs 4 and 7 to 9, water enterprises shall in particular be treated as 
being under common control if they are— 

(a) water enterprises of interconnected bodies corporate; 

(b) water enterprises carried on by two or more bodies corporate of which one and the same 
person or group of persons has control; or 

(c) a water enterprise carried on by a body corporate and a water enterprise carried on by a 
person or group of persons having control of that body corporate. 

6. A person or group of persons able, directly or indirectly, to control or materially influence the 
policy of a body corporate, or the policy of any person in carrying on a water enterprise but 
without having a controlling interest in that body corporate or in that enterprise, may for the 
purpose of paragraph 4, be treated by the OFT as having control of it. 

7. Section 127 of the Enterprise Act 2002 shall apply to the determination of whether water 
enterprises are under common control for the purposes of paragraphs 5 and 6 as it applies, for the 
purposes specified in section 127, to section 26 of that Act. 

8. Subject to paragraph 9, applicable turnover shall not include amounts derived from the sale of 
products or the provision of services between the appointed businesses of water enterprises under 
common ownership or control. 

9. Where, as a result of the merger situation, one or more water enterprises ceases or will cease 
to be under common ownership or control with the water enterprise being taken over, the OFT 
may treat amounts derived from the sale of products or the provision of services between the water 
enterprise being taken over and any water enterprises ceasing to be under common ownership or 
control with that water enterprise as applicable turnover.  If such sale of products or provision of 
services has not resulted in any turnover or the OFT considers that the turnover attributed to them 
does not reflect open market value, the OFT may attribute such value to them as it considers 
appropriate and include them in the calculation of applicable turnover. 

10. Paragraphs 4 to 9 above shall have no application when determining turnover for the 
purposes of section 33(1)(b) of the Act. 

Aid granted to businesses 

11. Any aid granted by a public body to the appointed business of a water enterprise shall be 
included in the calculation of turnover if the business is itself the recipient of the aid and if the aid 
is directly linked to the sale of products or the provision of services by the business and is 
therefore reflected in the price. 



EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Order) 

These Regulations specify how the turnover of a water enterprise is to be determined for the 
purposes of section 33 of the Water Industry Act 1991 (“the Act”).  The Office of Fair Trading is 
prohibited from making a merger reference to the Competition Commission under section 32 of 
the Act where the turnover of either the water enterprise being taken over or the turnover of the 
water enterprises owned by the person making the takeover fall within the limits set by section 33 
of the Act. 

A Regulatory Impact Assessment has not been prepared for this instrument as it has no impact on 
business, charities or voluntary bodies.  There is no impact on the public sector. 
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