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STATUTORY INSTRUMENTS

2003 No. 921

The Paternity and Adoption Leave
(Adoption from Overseas) Regulations 2003

PART I
GENERAL

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Paternity and Adoption Leave (Adoption from
Overseas) Regulations 2003 and shall come into force on 6th April 2003.

Interpretation

2. In these Regulations—
“the Act” means the Employment Rights Act 1996;
“adoption from overseas” means the adoption of a child who enters Great Britain from outside
the United Kingdom in connection with or for the purposes of adoption which does not involve
the placement of the child for adoption under the law of any part of the United Kingdom;
“the Leave Regulations” means the Paternity and Adoption Leave Regulations 2002(1).

Application of the Leave Regulations to adoptions from overseas

3. The provisions of the Leave Regulations shall apply to adoptions from overseas with the
modifications set out in these Regulations.

Interpretation

4.—(1)  Regulation 2 of the Leave Regulations shall be modified in accordance with the following
paragraphs of this regulation.

(2)  In paragraph (1),
(a) for the definition of “adopter”, substitute—

““adopter”, in relation to a child, means a person by whom the child has been or
is to be adopted or, in a case where the child has been or is to be adopted by two
people jointly, whichever of them has elected to take adoption leave in respect
of the child;” and

(b) in the appropriate places in alphabetical order insert—
““adoption from overseas” means the adoption of a child who enters Great Britain
from outside the United Kingdom in connection with or for the purposes of

(1) S.I.2002/2788.
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adoption which does not involve the placement of the child for adoption under
the law of any part of the United Kingdom;”
““enter Great Britain” means enter Great Britain from outside the United
Kingdom in connection with or for the purposes of adoption, and cognate
expressions shall be construed accordingly;”
““official notification” means written notification, issued by or on behalf of the
relevant domestic authority, that it is prepared to issue a certificate to the overseas
authority concerned with the adoption of the child, or has issued a certificate and
sent it to that authority, confirming, in either case, that the adopter is eligible to
adopt and has been assessed and approved as being a suitable adoptive parent;”
and
““relevant domestic authority” means—

(a) in the case of an adopter to whom the Intercountry Adoption (Hague Convention)
Regulations 2003(2) apply and who is habitually resident in Wales, the National
Assembly for Wales;

(b) in the case of an adopter to whom the Intercountry Adoption (Hague Convention)
(Scotland) Regulations 2003(3) apply and who is habitually resident in Scotland,
the Scottish Ministers; and

(c) in any other case, the Secretary of State;”.
(3)  For paragraph (4) substitute—

“(4)  For the purposes of these Regulations, in a case where a child is to be adopted by
two people jointly, a person elects to be a child’s adopter, if he and the other person agree,
at the time when the official notification is received, that he and not the other person will
be the adopter.”

Application

5.—(1)  Regulation 3 of the Leave Regulations shall be modified in accordance with the following
paragraphs of this regulation.

(2)  For paragraphs (1) and (2), substitute—
“(1)  The provisions relating to adoption leave under regulation 15 below have effect

only where the adopter’s child enters Great Britain on or after 6th April 2003.
(2)  The provisions relating to paternity leave under regulation 8 below have effect only

in relation to a person who is married to or the partner of an adopter whose child enters
Great Britain on or after 6th April 2003.”.

(3)  In paragraph (3), for “8th December 2002” substitute “6th April 2003”.
(4)  In paragraph (6), for “8th December 2002” substitute “6th April 2003”.

Entitlement to paternity leave: birth

6. Regulations 4 to 7 of the Leave Regulations shall be omitted.

Entitlement to paternity leave: adoption from overseas

7. For regulations 8 to 10 of the Leave Regulations substitute—

(2) S.I. 2003/118.
(3) S.S.I. 2003/19.
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“Entitlement to paternity leave

8.—(1)  An employee is entitled to be absent from work for the purpose of caring for a
child adopted from overseas or supporting the child’s adopter if he—

(a) satisifies the conditions in paragraph (2); and
(b) has complied with the notice requirements in regulation 10 and, where applicable,

the evidential requirements in that regulation.
(2)  The conditions referred to in paragraph (1) are that—

(a) the child’s adopter has received an official notification;
(b) the employee has been continuously employed for a period of not less than 26

weeks either—
(i) ending with the week in which the official notification was received, or

(ii) commencing with the week in which the employee’s employment with the
employer began;

(c) the employee is either married to or the partner of the child’s adopter, and
(d) the employee has, or expects to have, the main responsibility (apart from the

responsibility of the child’s adopter) for the upbringing of the child.
(3)  In paragraph (2)(b), “week” means the period of seven days beginning with Sunday.
(4)  An employee shall be treated as having satisfied the condition in paragraph (2)(c) if

he would have satisfied it but for the fact that the child’s adopter died during the period of
56 days commencing with the date on which the child entered Great Britain.

(5)  An employee shall be treated as having satisfied the condition in paragraph (2)(d) if
he would have satisfied it but for the fact that the child has ceased to live with the adopter.

(6)  An employee’s entitlement to leave under this regulation shall not be affected by the
fact that more than one child is the subject of adoption from overseas by the adopter as part
of the same arrangement.

Options in respect of leave under regulation 8

9.—(1)  An employee may choose to take either one week’s leave or two consecutive
weeks' leave in respect of a child under regulation 8.

(2)  The leave may only be taken during the period of 56 days beginning with the date
on which the child enters Great Britain.

(3)  Subject to paragraph (2) and, where applicable, paragraph (4), an employee may
choose to begin the period of leave under regulation 8 on—

(a) the date on which the child enters Great Britain; or
(b) a predetermined date, specified in a notice under regulation 10, which is later than

the date on which the child enters Great Britain.
(4)  In a case where the adopter received an official notification before 6th April 2003

and the adopter’s child enters Great Britain on or after that date, the employee may choose
to begin a period of paternity leave only on a predetermined date, specified in a notice under
regulation 10, which is later than the date of entry and, unless the employer agrees to an
earlier commencement of the leave period, is at least twenty-eight days after the date on
which that notice was given.
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Notice and evidential requirements for leave under regulation 8

10.—(1)  An employee intending to take paternity leave in respect of a child must give
his employer notice of each of the following matters—

(a) the date on which the adopter of the child received an official notification;
(b) the date on which the child is expected to enter Great Britain;
(c) the date which the employee has chosen as the date on which his period of

paternity leave should begin, and
(d) the date on which the child enters Great Britain.

(2)  Notice provided for in—
(a) paragraph (1)(a) and (b) must be given to the employer no more than 28 days

after the date on which the adopter of the child receives the official notification
or the date on which he completes 26 weeks' continuous employment with the
employer, whichever is later;

(b) paragraph (1)(c) must be given to the employer at least 28 days prior to the date
which the employee has chosen as the date on which his period of paternity leave
should begin, and

(c) paragraph (1)(d) must be given to the employer no more than 28 days after the
date on which the child enters Great Britain.

(3)  Where the employer requests it, an employee must give his employer, within 14 days
of receipt of a request, a written declaration, signed by the employee, to the effect that his
partner or spouse has received an official notification and that he satisfies the conditions of
entitlement in regulation 8(2)(c) and (d).

(4)  A choice made under regulation 9(3) is not irrevocable but where an employee
subsequently makes a different choice the notification requirements contained in paragraphs
(1)(c) and (2)(b) shall apply to that choice.

(5)  Any notice under paragraph (1) shall be given in writing, if the employer so requests.
(6)  Where it becomes known to the employee that the child will not enter Great Britain,

he shall notify the employer of the fact as soon as is reasonably practicable.”

Commencement of leave under regulation 8

8. In regulation 11(2)(a) of the Leave Regulations, for “is placed with the adopter” substitute
“enters Great Britain”.

Entitlement to ordinary adoption leave: adoption from overseas

9. For regulations 15 to 17 of the Leave Regulations substitute—

“Entitlement to ordinary adoption leave

15.—(1)  An employee is entitled to ordinary adoption leave in respect of a child if he—
(a) satisfies the conditions specified in paragraph (2); and
(b) has complied with the notice requirements in regulation 17 and, where applicable,

the evidential requirements in that regulation.
(2)  The conditions referred to in paragraph (1) are that the employee—

(a) is the child’s adopter; and
(b) has been continuously employed for a period of not less than 26 weeks either—
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(i) ending with the week in which he received an official notification; or
(ii) commencing with the week in which the employee’s employment with the

employer began.
(3)  In paragraph (2)(b), “week” means the period of seven days beginning with Sunday.
(4)  An employee’s entitlement to leave under this regulation shall not be affected by the

fact that more than one child is the subject of adoption from overseas by the adopter as part
of the same arrangement.

Options in respect of ordinary adoption leave

16.—(1)  Subject to paragraph (2), an employee may choose to begin a period of ordinary
adoption leave on—

(a) the date on which the child enters Great Britain; or
(b) a predetermined date, specified in a notice under regulation 17, which is no later

than twenty-eight days after the date on which the child enters Great Britain.
(2)  In a case where the employee receives an official notification before 6th April 2003

and the adopter’s child enters Great Britain on or after that date, the employee may choose
to begin a period of ordinary adoption leave only on a predetermined date, specified in a
notice under regulation 17, which is later than the date of entry, and, unless the employer
agrees to an earlier commencement of the leave period, is at least twenty-eight days after
the date on which that notice was given.

Notice and evidential requirements for ordinary adoption leave

17.—(1)  An employee intending to take ordinary adoption leave in respect of a child
must give his employer notice of each of the following matters—

(a) the date on which he received an official notification;
(b) the date on which the child is expected to enter Great Britain;
(c) the date which he has chosen as the date on which his period of adoption leave

should begin; and
(d) the date on which the child enters Great Britain.

(2)  Notice provided for—
(a) in paragraph (1)(a) and (b) must be given to the employer no more than 28 days

after the date on which the employee receives the official notification or the date
on which he completes 26 weeks' continuous employment with the employer,
whichever is later;

(b) in paragraph (1)(c) must be given to the employer at least 28 days prior to the
date which the employee has chosen as the date on which his period of adoption
leave should begin, and

(c) in paragraph (1)(d) must be given to the employer no more than 28 days after the
date on which the child enters Great Britain.

(3)  Where the employer requests it, an employee must also provide his employer with a
copy of the official notification together with evidence of the date of the entry of the child
into Great Britain.

(4)  An employee who has given notice under paragraph (1)(c) may vary the date he has
chosen as the date on which his leave will begin, subject to paragraph (5) and provided that
he gives his employer notice of the variation—
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(a) where the variation is to provide for the employee’s period of leave to begin on
the date on which the child enters Great Britain, at least 28 days before the date
specified in his notice under paragraph (1)(b) as the date on which the child is
expected to enter Great Britain;

(b) where the variation is to provide for the employee’s period of leave to begin on
a predetermined date (or a different predetermined date), at least 28 days before
that date,

or, if it is not reasonably practicable to give notice 28 days before whichever date is relevant,
as soon as is reasonably practicable.

(5)  In a case where regulation 16(2) applies, an employee may only vary the date which
he has chosen as the date on which his period of leave should begin by substituting a different
predetermined date.

(6)  Notice under paragraph (1) or (4) shall be given in writing, if the employer so
requests.

(7)  An employer who is given notice under paragraph (1) or (4) of the date on which an
employee has chosen that his period of ordinary adoption leave should begin shall notify
the employee, within 28 days of his receipt of the notice, of the date on which the period
of additional adoption leave to which the employee will be entitled (if he satisfies the
conditions in regulation 20(1)) after his period of ordinary adoption leave ends.

(8)  The notification provided for in paragraph (7) shall be given to the employee—
(a) where the employer is given notice under paragraph (1)(c), within 28 days of the

date on which he received that notice;
(b) where the employer is given notice under paragraph (4), within 28 days of the

date on which the employee’s ordinary adoption leave period began.
(9)  Where it becomes known to the employee that the child will not enter Great Britain,

he shall notify the employer of the fact as soon as is reasonably practicable.”

Duration and commencement of ordinary adoption leave

10.—(1)  Regulation 18 of the Leave Regulations shall be modified in accordance with the
following paragraphs of this regulation.

(2)  In regulation 18(2), for “regulation 17(1)” substitute “regulation 17(1)(c)”.
(3)  In regulation 18(3)(a), for “is placed with him” substitute “enters Great Britain”.

Additional adoption leave: entitlement, duration and commencement

11. In regulation 20(1)(a) of the Leave Regulations, for “was placed with him for adoption”
substitute “has entered Great Britain”.

Disruption in the course of adoption leave

12.—(1)  Regulation 22 of the Leave Regulations shall be modified in accordance with the
following paragraphs of this regulation.

(2)  For paragraph (1), there shall be substituted—
“(1)  This regulation applies where, during an employee’s period of adoption leave in

respect of a child, the child—
(a) dies, or
(b) ceases to live with the adopter.”
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(3)  For paragraph (3), there shall be substituted—
“(3)  The relevant week referred to in paragraph (2) is—

(a) in a case falling within paragraph (1)(a), the week during which the child dies;
(b) in a case falling within paragraph (1)(b), the week during which the child ceased

to live with the adopter.”
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