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STATUTORY INSTRUMENTS

2001 No. 2285

The Road User Charging (Charges and
Penalty Charges) (London) Regulations 2001

PART I
PRELIMINARY

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Road User Charging (Charges and Penalty Charges)
(London) Regulations 2001 and shall come into force on 16th July 2001.

Interpretation

2.—(1) In these Regulations—

“authorised person” means, subject to regulation 3, a local authority, an employee of a local
authority or of Transport for London, a constable or any other person authorised in writing by
a charging authority to act as an authorised person for the purposes of these Regulations;

“custodian” in relation to a vehicle removed under these Regulations means—

(a) if the vehicle has in accordance with regulation 12(2) been delivered to the charging
authority, that authority; or

(b) ifthe vehicle has been so delivered to another person authorised by the charging authority
to keep vehicles so removed in his custody, that other person;

“hiring agreement” has the same meaning as in section 66 of the Road Traffic Offenders Act
1988(1);

“outstanding” in relation to a penalty charge shall be construed in accordance with
regulation 11(2);

“penalty charge” means a charge imposed by a charging scheme by virtue of regulation 4;
“vehicle” means motor vehicle; and

“vehicle-hire firm” has the same meaning as in section 66 of the Road Traffic Offenders Act
1988.

(2) For the purposes of these Regulations the registered keeper shall be presumed to be the owner
of a vehicle registered under the Vehicle Excise and Registration Act 1994(2).

Authorised persons

3.—(1) An authorised person who is about to exercise, is in course of exercising or has exercised,
any power conferred on him under these Regulations shall, if so requested, produce his authority.

(1) 1988c. 53.
(2) 1994 c.22.
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(2) A person authorised only for particular purposes under these Regulations shall not be taken
to be an authorised person in relation to any other purpose.



