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SCHEDULE 4 Regulation 3(1)

CORDLESS TELEPHONE APPARATUS

PART I
INTERPRETATION

In this Schedule–
“data message” means a non-voice message;
“MPTs 1322, 1334, 1371 and 1384” means Department of Trade and Industry Performance
Specifications 1322, 1334, 1371 and 1384 referred to in Part IV of this Schedule; and
“prescribed apparatus” means any station or apparatus described in Part III of this Schedule.

PART II
ADDITIONAL TERMS, PROVISIONS AND LIMITATIONS

Unless there is a Common Technical Regulation in force in respect of the prescribed apparatus, such
apparatus must–

(a) be approved for the time being by the Secretary of State under section 84 of the 1984 Act
for the purposes of these Regulations;

(b) be approved to the ETSI standards referred to in Part IV of this Schedule as appropriate
by a national administration following type testing at a test laboratory; or

(c) comply with the requirements of MPTs 1322, 1334, 1371 and 1384 as appropriate in
relation to prescribed apparatus taken into service before section 84 of the 1984 Act came
into force,

provided that paragraph (a) above shall not apply in relation to prescribed apparatus situated in the
Bailiwick of Jersey.

PART III
DESCRIPTIONS OF THE PRESCRIBED APPARATUS

Analogue Cordless Telephone Apparatus (CT1)

1. Apparatus consisting of a base station and one or more portable stations designed or adapted
in accordance with MPT 1322–

(a) to be used to send and receive voice or data messages to be conveyed over a
telecommunication system to which the base station is connected; and

(b) so as not to operate on more than one of the pairs of frequencies set out below at any one
time–

Channel No. Base station transmission
frequency

Portable station transmission
frequency

1 1642.00 kHz 47.45625 MHz

2 1662.00 kHz 47.46875 MHz
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Channel No. Base station transmission
frequency

Portable station transmission
frequency

3 1682.00 kHz 47.48125 MHz

4 1702.00 kHz 47.49375 MHz

5 1722.00 kHz 47.50625 MHz

6 1742.00 kHz 47.51875 MHz

7 1762.00 kHz 47.53125 MHz or 47.44375
MHz

8 1782.00 kHz 47.54375 MHz

2. Apparatus consisting of a base station and one or more portable stations designed or adapted
in accordance with MPT 1384–

(a) to be used to send and receive voice or data messages to be conveyed over a
telecommunication system to which the base station is connected; and

(b) so as not to operate on more than one of the pair of frequencies set out below at any one
time–

Channel No. Base station transmission
frequency

Portable station transmission
frequency

1 31.0375 MHz 39.9375 MHz

2 31.0625 MHz 39.9625 MHz

3 31.0875 MHz 39.9875 MHz

4 31.1125 MHz 40.0125 MHz

5 31.1375 MHz 40.0375 MHz

6 31.1625 MHz 40.0625 MHz

7 31.1875 MHz 40.0875 MHz

8 31.2125 MHz 40.1125 MHz

Analogue Cordless Telephone Extended Range Apparatus (Extended Range CT1)

3. Apparatus consisting of a base station and one or more portable stations designed or adapted
in accordance with MPT 1371–

(a) to be used to send and receive voice or data messages to be conveyed over a
telecommunication system to which the base station is connected; and

(b) so as to operate on either of the pairs of frequencies set out below–

Channel No. Base station transmission
frequency

Portable station transmission
frequency

1 47.43125 MHz 77.51250 MHz

2 47.41875 MHz 77.55000 MHz
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Digital Cordless Telephone Apparatus (CT2)

4. Apparatus conforming, at the time it is manufactured, to MPT 1334 or the Interim European
Telecommunications Standard I-ETS 300 131 referred to in Part IV and consisting of one or more
base stations and one or more portable stations designed or adapted–

(a) to be used to send and receive voice or data messages or visual images in digitised packets
in time division duplex mode bi-directionally to be conveyed over a telecommunication
system to which the base station is connected; and

(b) so as to operate in a 100 kHz channel within the frequency band 864.1–868.1 MHz.

Digital European Cordless Telecommunications Apparatus (DECT, also known as Digital
Enhanced Telecommunications Apparatus)

5. Apparatus conforming, at the time it is manufactured, to the ETSI Technical Basis for
Regulation TBR 006 referred to in Part IV(1) and consisting of one or more base stations, repeater
stations and portable stations designed or adapted–

(a) to be used to send and receive voice or data messages or visual images either directly
between a base station and a portable station or between a base station and a portable
station by relay through a repeater station in digitised packets in time division duplex mode
bi-directionally to be conveyed over a telecommunication system to which the base station
is connected; and

(b) so as to operate within the frequency band 1880–1900 MHz(2).

For the purposes of this paragraph, “repeater station” means a station which relays the voice or data
message or visual image between the base station and one or more portable stations.

PART IV
STANDARDS

CT1

Department of Trade and Industry Performance Specification MPT 1322 published in August
1982 and revised and reprinted in August 1994.
Department of Trade and Industry Performance Specification MPT 1384 published in
November 1997.

Extended range CT1

Department of Trade and Industry Performance Specification MPT 1371 published in May
1989 and revised and reprinted in August 1994.

CT2

Department of Trade and Industry Performance Specification MPT 1334 published in
December 1987 and revised and reprinted in July 1994.
I-ETS 300 131 published by ETSI in April 1992 and revised and reprinted in November 1994.

(1) Council Recommendation 91/288/EEC of 3rd June 1991 (OJ No. L144, 8.6.91, p. 47) referred to the co-ordinated introduction
of DECT into the European Community.

(2) Council Directive 91/287/EEC of 3rd June 1991 (OJ No. L144, 8.6.91, p. 45) designated the frequency band for the co-
ordinated introduction of DECT into the European Community.
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DECT

ETSI Technical Basis for Regulation TBR 006 published in December 1993 and revised and
reprinted in December 1995.

4


