
(a) 1986 c. 53; see also the definition of “prescribed” in section 119(1).
(b) Section 93 was amended by section 43 of and paragraph 41 of Schedule 7 to the Building Societies Act 1997 (c. 32).
(c) Section 94 was amended by section 43 of and paragraph 42 of Schedule 7 to the Building Societies Act 1997.
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BUILDING SOCIETIES

The Building Societies (General Charge and Fees )
Regulations 1999

Made - - - - 9th March 1999

Laid before Parliament 10th March 1999

Coming into force 1st April 1999

The Treasury, in exercise of the powers conferred on them by sections 2(2) and (4) and 116(2) of
the Building Societies Act 1986(a) and of all other powers enabling them in that behalf, hereby
make the following Regulations:

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Building Societies (General Charge and Fees)
Regulations 1999 and shall come into force on 1st April 1999.

Interpretation

2. In these Regulations–
“the Act” means the Building Act 1986;
“the accounting year 1999–2000” means the period of 12 months ending on 31st March
2000;
“amalgamation” means an amalgamation under section 93 of the Act(b);
“operative date” means the date on which these Regulations come into force;
“registered”, in relation to any time, means having the status of a society registered or
deemed to be registered under the Act at that time;
“the relevant year” means the period of 12 months ending on 31st December 1998;
“society” means a building society; and
“transfer of engagements” means a transfer of engagements under section 94 of the Act(c).

General charge in respect of the Commission’s accounting year 1999–2000

3.—(1) Each society which is authorised on the operative date shall pay to the Commission
with respect to the accounting year 1999–2000 a sum determined in accordance with paragraph
(3) below.

(2) Any society which is authorised during the accounting year 1999–2000 only after the
operative date shall pay to the Commission with respect to that year a sum determined in
accordance with paragraph (3) below unless–

(a) the society was registered on the amalgamation of two or more societies, and

(b) at least one of those other societies was a society to which paragraph (1) above applied.
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(a) Section 87 was amended by section 43 of and paragraph 38 of Schedule 7 to the Building Societies Act 1997.

(3) The sum payable under paragraph (1) or (2) above (as the case may be) is–

(a) in the case of any society a financial year of which ended in the relevant year and with
assets the value of which as shown in the balance sheet as at the end of that financial year
is £45 million or less, a sum equal to £3,750 plus the sum determined in accordance with
paragraph (5) below using the value of the society’s assets as so shown;

(b) in the case of any society a financial year of which ended in the relevant year and with
assets the value of which as shown in the balance sheet as at the end of that financial year
is more than £45 million, a sum equal to £5,000 plus the sum determined in accordance
with paragraph (5) below using the value of the society’s assets as so shown;

(c) in the case of any society to which sub-paragraph (a) or (b) above does not apply and
which was formed on the amalgamation of two or more societies, financial years of
which ended in the relevant year, a sum equal to £10,000 plus the sum determined in
accordance with paragraph (5) below using the aggregate value of the assets of each of
those societies as shown in their respective balance sheets as at the end of those
respective financial years;

(d) in the case of any society to which sub-paragraph (a), (b) or (c) does not apply and with
assets the value of which at the date of authorisation of the society is £45 million or less,
a sum equal to £3,750 plus the sum determined in accordance with paragraph (5) below
using the value of the society’s assets at the date of authorisation; and

(e) in the case of any society to which sub-paragraph (a), (b) or (c) does not apply and with
assets the value of which at the date of authorisation of the society is more than £45
million, a sum equal to £5,000 plus the sum determined in accordance with paragraph
(5) below using the value of the society’s assets at the date of authorisation.

(4) Where a society has transferred its engagements to an authorised society under section 94
of the Act after the end of the transferee’s financial year which ended in the relevant year, the
transferee shall in addition to any sum payable by it by virtue of the foregoing provisions of this
regulation pay to the Commission with respect to the accounting year 1999–2000 any sum which
would have been payable by the transferor society if it had been an authorised society on the
operative date and in a case where the transferor society had no balance sheet for a financial year
ending in the relevant year, using the value of that society’s assets as shown in the balance sheet
for its last financial year.

(5) The sum determined in accordance with this paragraph is the sum–

(a) determined by applying 0.00182 per cent to the relevant assets; or

(b) where the value of the relevant assets exceeds £30,000 million, determined by adding
the sums determined by applying 0.00182 per cent to the first £30,000 million of the
relevant assets and applying 0.00091 per cent to the excess of the relevant assets over
£30,000 million.

Payment of the general charge

4.—(1) Any sum payable under regulation 3(1) and (4) above by a society shall be paid on 1st
May 1999 or upon the earlier occurrence of a specified event but if no specified event has
occurred before that date the society may pay one half of the said sum on that date and defer the
other half until 1st October 1999 or the earlier occurrence of a specified event.

(2) Any sum payable under regulation 3(2) above by a society shall be paid on or before the
day one month after the date on which the society is first authorised or upon the earlier occurrence
of a specified event.

(3) In this regulation “specified event” in relation to a society by which a sum is payable under
regulation 3 above means the earliest of any of the following–

(a) an instrument of dissolution of the society is made with consent given and testified
under section 87(1) of the Act(a);
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(a) Section 9 was amended by regulation 68 of the Banking Co-ordination (Second Council Directive) Regulations 1992 (S.I.
1992/3218), by regulation 6 of the Financial Institutions (Prudential Supervision) Regulations 1996 (S.I. 1996/1669) and
by section 43 of and paragraph 3 of Schedule 7 to the Building Societies Act 1997.

(b) Schedule 8A was inserted by section 17(2) of and Schedule 4 to the Building Societies Act 1997.
(c) Section 95 was amended by section 43 of and paragraph 43 of Schedule 7 to the Building Societies Act 1997.
(d) Part I of Schedule 17 was substituted by section 30(3) of and Schedule 5 to the Building Societies Act 1997.

(b) the society resolves that it be wound up voluntarily or by the Court;
(c) a petition for the winding up of the society is presented.

Fees in respect of societies’ public files
5. Each society which–

(a) is registered on or after the operative date and before 1st April 2000, and
(b) is not in the course of dissolution or winding up on the operative date, shall on 1st May

1999, or in the case of a society first registered after the operative date, on applying for
registration, pay to the Chief Registrar a fee of £190 in respect of the Central Office’s
function under section 106 of the Act of maintaining the society’s public file during the
accounting year 1999–2000.

Fees in respect of authorisation
6. A society which applies for authorisation under section 9 of the Act(a) shall upon making

such application pay to the Commission a fee of £1,575 in respect of the exercise of the
Commission’s functions under that section.

Fees in respect of mergers of societies
7.—(1) Subject to paragraph (3) below, a society which proposes to merge with another

society, and–
(a) applies for consent under section 94(5)(b) of the Act to proceed to undertake to fulfil the

engagements of the other society pursuant to a board resolution, or
(b) applies for approval under paragraph 1(3) of Schedule 16 to the Act or paragraph 3(4) of

Schedule 8A to the Act(b) of the contents of a statement concerning matters relevant to
the merger,

shall upon making such application pay to the Commission a fee determined in accordance with
paragraph (2) below in respect of the Commission’s functions in relation to the application and
any functions it may exercise subsequently under section 95 of the Act(c) with respect to the
proposed merger.

(2) The sum payable under paragraph (1) above shall be £12,650, but a society which on
making such application pays a fee of £8,500 shall not be required to pay the remaining £4,150
unless and until the Commission gives notice pursuant to paragraph 9(1)(b) of Schedule 16 to the
Act to the society of its determination under paragraph 9(1)(a) of that Schedule.

(3) In any case where the Commission considers that the proposed merger would be expedient
for the purpose of protecting the investments of the shareholders of or depositors in any society
proposing to amalgamate with or transfer its engagements to another society, the Commission
may in respect of the proposed merger waive payment of or reduce the fee payable by any or all of
the societies concerned under paragraph (1) above by notifying any society in respect of which
the fee is waived or reduced of such waiver or as the case may be of the reduced fee to be paid in
respect of the society’s application and where the fee is so reduced the sums payable on
application and upon the notice referred to in paragraph (2) above shall be such as may be notified
by the Commission to the society.

Fees in respect of transfers of business to commercial companies
8.—(1) Subject to paragraph (5) below a society which applies for approval of a transfer

statement under paragraph 4(3) of Schedule 17 to the Act(d) or paragraph 9(4) of Schedule 8A to
the Act in connection with a proposed transfer of business shall upon making such application,
other than an application to which paragraph (2) below applies, pay to the Commission a fee of
£278,000 in respect of the Commission’s relevant functions.

(2) Subject to paragraph (5) below a society which has applied for approval of a transfer
statement under paragraph 4(3) of Schedule 17 to the Act or paragraph 9(4) of Schedule 8A to the
Act in connection with a proposed transfer of business, and which makes a further application for
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(a) Section 97 was amended by section 43 of and paragraph 45 of Schedule 7 to the Building Societies Act 1997 and by section
1(2) of the Building Societies (Distributions) Act 1997 (c. 41).

(b) S.I. 1998/675.

approval of such a statement in connection with the transfer to the same successor but where any
term of the proposed statement differs from the original proposed statement, shall upon making
any such second or subsequent application pay to the Commission a further fee of £50,000 in
respect of the Commission’s relevant functions. However the Commission may waive such
further fee or reduce it where the society satisfies the Commission that the differences, as
between the second or subsequent proposed statement and the terms of the transfer to which it
relates and the proposed statement and terms of transfer to which the last preceding application
related, are not substantial.

(3) Subject to paragraphs (4) and (5) below a society which applies for confirmation of a
proposed transfer of business and its terms pursuant to section 97(4)(d) of the Act(a) shall upon
making such application pay to the Commission a fee of £126,500 in respect of the
Commission’s functions in relation to the application and any functions it may exercise
subsequently under section 97 of the Act and the applicable provisions of the Act (as referred to in
that section) with respect to the proposed transfer of business.

(4) A society which, on its application for confirmation of a proposed transfer of business and
its terms as described in paragraph (3) above, pays a fee of £38,000 or of such amount as may
have been notified to it by the Commission pursuant to paragraph (5) below in respect of that
application shall not be required to pay the remaining £88,500 or, as the case may be, the balance
of the reduced fee notified to it by the Commission pursuant to paragraph (5) below, unless and
until the Commission gives notice pursuant to paragraph 8(1)(b) of Schedule 17 to the Act to the
society of its determination under paragraph 8(1)(a) of that Schedule.

(5) In any case where the successor to which a society proposes to transfer its business is an
existing company and the Commission considers that the proposed transfer would be expedient
for the purpose of protecting the investments of the shareholders and depositors the Commission
may waive payment of or reduce the fee payable pursuant respectively to paragraph (1), (2) or (3)
above by notifying the society of such waiver or, as the case may be, of the reduced fee to be paid
in respect of approval of a proposed transfer statement or of a second or subsequent proposed
transfer statement or confirmation of the transfer, or any of them, as the case may be, and where
the fee payable in respect of confirmation is reduced, the sums payable upon application and upon
the notice referred to in paragraph (4) above shall be such as may be notified by the Commission
to the society.

(6) In paragraphs (1) and (2) above, “the Commission’s relevant functions” means the
Commission’s functions in relation to the application and any functions (other than functions in
relation to a further application for which a further fee is payable) which is may exercise
subsequently under section 97 of the Act and the applicable provisions of the Act (as referred to in
that section) with respect to the proposed transfer of business, prior to an application pursuant to
section 97(4)(d) of the Act.

Fees in respect of particular Central Office functions

9. Any society which makes an application of a nature specified in Schedule 1 to these
Regulations shall upon making such application pay to the Chief Registrar the relevant fee
specified in respect of the examination of the application by the Central Office.

Inspection and copying fees
10. Any person wishing to inspect or to be furnished with a copy of any document in the

custody of the Central Office shall, at the time at which he makes the request to inspect or to be
furnished with a copy, as the case may be, pay to the Chief Registrar the relevant fee specified in
Schedule 2 to these Regulations.

Revocation of regulations relating to preceding accounting year
11. The Building Societies (General Charge and Fees) Regulations 1998(b) are hereby

revoked.

David Jamieson
Jim Dowd

Two of the Lords Commissioners of
Her Majesty’s Treasury9th March 1999
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SCHEDULE 1 Regulation 9

Nature of application Fee
payable

1. For the registration of a society (other than a society established as the
successor of societies which have applied for confirmation of an
amalgamation) and of the society’s memorandum and rules. £4,200

2. For the registration of alterations to the memorandum of a society, by
way of the substitution of a new document in place of the document already
registered as its memorandum. £1,500

3. For the registration of alterations to the memorandum of a society,
otherwise than by way of the substitution of a new document in place of the
document already registered. £1,000

4. For the registration of alterations to a society’s rules, by way of the
substitution of a new document in place of the document already registered as
its rules. £2,505

5. For the registration of alterations to a society’s rules, otherwise than by
way of the substitution of a new document in place of a document already
registered. £1,200

SCHEDULE 2 Regulation 10

Facility sought Fee
payable

1. The inspection on any particular day of documents relating to a single
society. £8.00

2. The provision of a copy of the whole of or an extract from any
document–

(a) where the copy is not certified as a true copy of a document in the
custody of the Central Office–

(i) where the copy does not exceed 5 pages, or for the first 5
pages of a copy which exceed 5 pages; £3.00

(ii) for every page of a copy after the fifth page; £0.60

(b) where the copy is certified as provided in sub-paragraph (a)
above (as an addition to whatever fee would be payable in the
copy were not so certified); £8.00

(c) for sending by post any copy or copies so provided, in addition to
any fee payable under sub-paragraph (a) or (b) above. £5.00



EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Regulations)
These Regulations supersede the Building Societies (General Charge and Fees) Regulations
1998, which are revoked. They provide for a general charge to be paid by authorised building
societies towards the expenses of the Building Societies Commission. The charge is levied with
respect to the Commission’s accounting year beginning on 1st April 1999 and ending on 31st
March 2000 and is expected to raise £2.9 million in aggregate. Societies with assets of £45
million or less are required to pay a sum of £3,750 plus a sum equal to 0.00182 per cent of their
assets. Societies with assets of more than £45 million are required to pay a sum of £5,000 plus a
sum equal to 0.00182 per cent of their assets up to £30,000 million and 0.00091 per cent of their
assets above that amount. In the case of a society formed by a recent amalgamation, a sum of
£10,000 is payable plus a sum equal to the same percentage of the aggregated value of the uniting
societies. The same fixed sums are payable as in the Commission’s previous accounting year.
The asset percentages have been reduced but the assets threshold has been increased from £40
million to £45 million. All societies will pay less than in the previous accounting year and the
extent of the reduction will depend on each society’s assets.
The Regulations also provide for fees to be paid in respect of functions of the Building Societies
Commission under the Building Societies Act 1986 and in respect of functions of the Central
Office of the Registry of Friendly Societies under the 1986 Act. The Regulations further provide
for fees to be paid for copies of documents held by the Central Office. Some of the fees payable in
respect of Commission functions have been increased by an average of 5%. The fee payable for
maintenance of a society’s public file by the Central Office has been increased by 2.7%. The
changes to the fees are as follows:

Nature of Application Fee Payable Fee Payable
1998–1999 from 1999
£ £

1. Authorisation of a building society 1,500 1,575

2. Mergers of building societies

(a) full fee 12,050 12,650

(b) initial fee 8,100 8,500

(c) fee in respect of bearing 3,950 4,150

3. Maintenance of building society’s public file 185 190

A review of the cost to business of compliance with these Regulations has been undertaken. The
resulting regulatory impact assessment is available from the Secretary, Building Societies
Commission, 25 The North Colonnade, Canary Wharf, London E14 5HS.

£2.00
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