STATUTORY INSTRUMENTS

1999 No. 1066
EDUCATION, ENGLAND AND WALES

The Education (Information as to Provision of Education)
(England) Regulations 1999

Made - - - - 28th March 1999
Laid before Parliament oth April 1999
Coming into force 1st May 1999

In exercise of the powers conferred on the Secretary of State by sections 29(3) and 569(4) and (5)
of the Education Act 1996(a), the Secretary of State for Education and Employment hereby
makes the following Regulations:

Citation, commencement and application

1.—(1) These Regulations may be cited as the Education (Information as to Provision of
Education) (England) Regulations 1999 and shall come into force on 1st May 1999.

(2) These Regulations apply in relation to local education authorities in England.

Interpretation
2.—(1) In these Regulations—
“capacity” means capacity calculated in accordance with Schedule 2;

“relevant areas of the school premises” means those areas to which a pupil would ordinarily
have access other than washroom facilities;

“school year” means a period of twelve months beginning on 1st September unless the
school has a term beginning in August, in which case it means a period of 12 months
beginning on 1st August;

“surplus places” means the number of places, if any, by which the number equal to the
capacity of the school exceeds the total number of registered pupils at the school;
“teaching accommodation” means accommodation provided for teaching purposes; and

“washroom facilities” means a room containing a water closet and washbasin which are
suitable for use by a pupil in a wheelchair.

(2) In relation to any period before 1st September 1999 any reference in Schedule 1 to a
community, foundation or voluntary school maintained by a local education authority shall be
construed as a reference to a county or voluntary school maintained by that authority or a grant-
maintained school which that authority are required to maintain by virtue of regulation 2 of the
School Standards and Framework Act 1998 (Modification) Regulations 1998(b).

Information to be provided by a local education authority to the Secretary of State

3.—(1) The information specified in Part I of Schedule 1 shall be provided by a local
education authority to the Secretary of State after 1st May and before 1st June in each year.

(a) 1996 c. 56. For the meaning of “prescribed” and “regulations” see section 579.
(b) S.I. 1998/2670.



(2) The information specified in Part II of Schedule 1 shall be provided by a local education
authority to the Secretary of State after 1st May and before 1st June in 1999 and every second year
thereafter.

Determination of capacity of a school

4. Schedule 2 shall have effect for the purpose of determining the capacity of any school.

Revocation

5. The Education (Information as to Provision of Education) (England) Regulations 1994(a)
are hereby revoked.

Estelle Morris
Minister of State,
28th March 1999 Department for Education and Employment

(a) S.I 1994/1256.



SCHEDULE 1 Regulation 3

INFORMATION TO BE PROVIDED BY A LOCAL EDUCATION AUTHORITY TO
THE SECRETARY OF STATE

PART I

INFORMATION TO BE PROVIDED AFTER 1ST MAY AND BEFORE 1ST
JUNE IN EACH YEAR

1. The number of registered pupils on the third Thursday in January in the year in which the
information is provided in each community, foundation and voluntary school maintained by the
local education authority, existing as a school of any such kind on 1st April in the year in which
the information is provided, and the total number of such pupils in all such schools which are
primary schools and all such schools which are secondary schools.

2. The number of community, foundation and voluntary schools maintained by the local
education authority on the third Thursday in January in the year in which the information is
provided, in which there are surplus places and the number of such places in each such school and
the total number of surplus places in all such primary schools and all such secondary schools.

3. A forecast of the number of registered pupils firstly, for whom primary education is
provided and secondly, for whom secondary education is provided, in community, foundation
and voluntary schools maintained by the local education authority, on 1st January in each school
year over—

(a) afouryear period in the case of such pupils for whom primary education is so provided;
and

(b) a seven year period in the case of such pupils for whom secondary education is so
provided,

such period commencing at the start of the school year which begins in the year in which the
information is provided to the Secretary of State.

4. A statement, which is to accompany the forecast referred to in paragraph 3, explaining the
basis upon which the forecast is made and identifying any areas within the area of the local
education authority where the rate of growth, or decline, as the case may be, in the number of such
pupils is expected to be significantly different from the general rate of growth, or, as the case may
be, decline, in the area as a whole.

5. The capacity on the third Thursday in January in the year in which the information is
provided of each community, foundation and voluntary school maintained by the local education
authority existing as a school of any such kind on 1st April in that year and the total capacity, on
that date, of all such primary schools and all such secondary schools.

6. An estimate of the expected future level of surplus places at community, foundation and
voluntary schools maintained by the local education authority taken together, taking account of—
(a) the number of any surplus places indicated by virtue of paragraph 2 above;
(b) the forecast of the number of registered pupils indicated by virtue of paragraph 3 above;
(c) any proposals in respect of schools in the area published pursuant to—
(1) sections 35, 41, 167, 211, 212, 267, 268 or 502 of the Education Act 1996; or

(i1) sections 28 or 29 of, or paragraph 5 of Schedule 7 to, the School Standards and
Framework Act 1998(a),

which have been approved (where approval is required) but not implemented or, as the case may
be, adopted but not implemented;

(d) the means, if any, by which the expected future level of surplus places is to be reduced
together with any matters that the local education authority considers prevent the
removal of all or any part of that level of surplus places;

(e) changes that have occurred in the provision of education in the area after 1st April in the
year in which the information is provided, such as the establishment or discontinuance
of any community, foundation or voluntary school; and

(f) any other related matter as the local education authority thinks fit.

(a) 1998 c. 31.



PART II

INFORMATION TO BE PROVIDED AFTER 1ST MAY AND BEFORE 1ST
JUNE IN 1999 AND EACH SUBSEQUENT ALTERNATE YEAR

7. In relation to each community, foundation or voluntary school maintained by the local
education authority existing as a school of any such kind on 1st April in the year in which the
information is provided—

(a) whether on the third Thursday in January in the year in which the information is
provided, a pupil in a wheelchair can gain access to all relevant areas of the school
premises;

(b) where the teaching accommodation on that date is not wholly accessible to such a pupil,
the percentage of that accommodation which is so accessible; and

(c) whether on that date washroom facilities are accessible to such a pupil.

SCHEDULE 2 Regulation 4
PARTI

FORMULA FOR DETERMINING CAPACITY OF PRIMARY SCHOOLS

1. The capacity of a primary school is to be determined in accordance with the following
formula—

X+Y-27
where—

X is the sum of the numbers (rounded down to the nearest whole number in the case of
each number) obtained by dividing the total floor area of each classroom in the school
whose floor area is less than 54 square metres by 1.8;

Y is the number of complete floor areas of 54 square metres in those classrooms in the
school whose floor area is 54 square metres or more, multiplied by 30;

Z is the number of pupils in the school in respect of whom notices have been served by a
local education authority that they propose to make an assessment of their special
educational needs in accordance with section 323 of the Education Act 1996 (“pupils
subject to assessment”) or for whom statements of special educational needs are
maintained by such authority in accordance with section 324 of that Act (“pupils with
statements”), multiplied by 2.

2. For the purposes of this Schedule “classroom” excludes—

(a) any hall or library;

(b) any room or other area used wholly or mainly for the education of pupils subject to
assessment and pupils with statements;

¢) any room or other area so constructed, adapted or equipped as to be unsuitable for
y p quipp
general teaching purposes;

(d) where the school makes provision for nursery education, any room or other area used
wholly or mainly for that purpose;

(e) any room, part of a room or other area constructed, adapted or equipped primarily for
the storage of apparatus, equipment or materials used in teaching;

and any part of an area which is required for the movement of pupils through that area, and which
is used wholly or mainly for that purpose, is not to be taken into account in calculating the floor
area of a classroom.



PART II

FORMULA FOR DETERMINING CAPACITY OF SECONDARY SCHOOLS
3. The capacity of a secondary school is to be determined in accordance with the following
formula—
(AxBxC)—-D
rounded down to the nearest whole number, where—

A is the sum of the number obtained by adding together each workplace number, as
determined in accordance with paragraphs 4 and 5 below, which applies in relation to an
area of any of the following kinds of teaching space that exist at the school in question—

(i) general teaching space,

(i1) light practical teaching space,
(iii) heavy practical and large teaching space, and
(iv) sports and physical education teaching space;

B is the result of the application of the following formula—

bl + b2 + b3
N

where—

bl is the number of registered sixth form pupils at the school up to and including
150 such pupils, divided by 2;

b2 is the number of such sixth form pupils above 150, multiplied by 0.73;

b3 is the number of registered pupils, excluding any sixth form pupils, at the
school, multiplied by the age factor, as determined in accordance with
paragraph 6 below, which applies in relation to the school; and

N is the total number of registered pupils at the school;

C is the result of the application of the following formula—

(A x B) — 1200
11,000

where—
A and B are the same as set out above in this paragraph; and

D is the number of registered pupils in the school in respect of whom notices have been
served by a local education authority that they propose to make an assessment of their
special educational needs in accordance with section 323 of the Education Act 1996 or
for whom statements of special educational needs are maintained by such authority in
accordance with section 324 of that Act, multiplied by 3.

4.—(1) For the purposes of paragraph 3 above and subject to paragraph 5 below, the workplace
number which applies in relation to an area of teaching space is that specified in the second
column of the table below, opposite the reference in the first column of the table to the area of
teaching space at the school which shall be determined by calculating the floor area, in square
metres, of that space, rounded down to the nearest whole number.



TABLE

Teaching Space (in square metres of floor ~ Workplace Number

area)

General Teaching Space

9 or, less 0

10-14 0 or, in the case of such teaching space for
the purposes of sixth form pupils, 5 if the
local education authority so determine.

15-19 10

20-29 15

30-39 20

40-45 25

46 or over 30, or such larger number, being a multiple

Heavy Practical and Large Teaching Space

19 or less
20-39
40-79
80-119
120 or over

Light Practical Teaching Space

19 or less
20-39
40-59
60-79
80 or over

Sports and Physical Education Teaching
Space

39 or less
40-79
80-159
160-239
240 or over

of 5, as the local education authority may
determine.

0

5

10

20

30, or such larger number, being a multiple
of 5, as the local education authority may
determine.

0

5

10

20

30, or such larger number, being a multiple
of 5, as the local education authority may
determine.

0

5

10

20

30 multiplied by the number of complete
floor areas of 240 square metres contained in
the teaching space.

5. Inthe case of any area of general teaching space used partly for social, dining or careers
advice purposes and any area of teaching space used other than by the school during any part of
the school day, the area of teaching space shall be treated as if it included any area which falls to
be excluded from being teaching space by virtue of paragraph 7(g)(iv) below and the workplace
number shall be the workplace number as determined in accordance with paragraph 4 above
multiplied by the proportion of the school day for which the area is available for teaching,

rounded down to the nearest whole number.



6. For the purposes of paragraph 3 above, the “age factor” is the number specified in the
second column of the table below, opposite the reference in the first column of the table to the age
range which most closely reflects the age range of the school excluding its sixth form pupils.

Age range Age Factor
9-13 0.80
11-13 0.78
11-15 0.75
12-15 0.74
13-15 0.72
14-15 0.70

7. For the purposes of this Part of this Schedule—

(a) “general teaching space” means teaching space other than teaching space of the kinds
described in sub-paragraphs (b), (d) and (f) below;

(b) “heavy practical and large teaching space” includes—

(i) teaching space used or available mainly for the purposes of teaching any one or

more of the following—

workshop crafts, cookery, drama, dance, and

(i1) includes teaching space in any assembly hall and library;

(c) “light crafts” includes pottery and print making;

(d) “light practical teaching space” includes—

(i) teaching space used or available mainly for the purposes of teaching any one or

more of the following—

art, sculpture, light crafts, needlecraft, fabrics and textiles, technical drawing
and design, music, business studies, commerce, typing, computer studies,
and

(i1) includes teaching space in any science or language laboratory;

(e) “projectile room” includes a room used for the purposes of any of the following—

archery, gun or rifle shooting, golf, bowls and cricket;

(f) “sports and physical education teaching space” includes teaching space in any sports
hall, gymnasium, projectile room, squash court, indoor swimming pool, or any room
used for weight or fitness training or both;

(g) “teaching space” means any area in the school in question used or available for teaching
or study, or both, for all or part of the school day, but excluding the following—

(i) any room, part of a room or other area constructed, adapted or equipped

(i1)
(iii)

(iv)

primarily for the storage of apparatus, equipment or materials used in teaching;

any part of any area in the school which is required for the movement of pupils
through that area and which is used wholly or mainly for that purpose;

in the case of the area of any gymnasium, sports hall or indoor swimming pool,
any area, in terms of square metres of floor area, in excess of a floor area of 240
square metres save that, where the floor area of any gymnasium, sports hall or
indoor swimming pool is equal to, or greater than, a multiple of 240 square
metres, the area equal to that multiple or, where greater than a multiple, rounded
down to the nearest multiple, is to be included as teaching space;

in the case of any area partly used for social, dining or careers advice purposes
and any area used other than by the school during any part of the school day, the
proportion of that area, in terms of square metres of floor area, equal to the
proportion of the school day for which the area is not available for teaching,
rounded down to the nearest whole number; and

(h) “workshop crafts” includes craft design and technology, woodwork, metalwork and
engineering.



EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Regulations)

These regulations provide for the information to be supplied by local education authorities to the
Secretary of State in respect of educational provision in the area of the local education authority.
The regulations revoke the Education (Information as to Provision of Education) (England)
Regulations 1994 and re-enact the provisions in those regulations relating to information to be
supplied by local education authorities to the Secretary of State with modifications to take
account of the new framework for maintained schools contained in the School Standards and
Framework Act 1998.

£2.00

© Crown copyright 1999

Printed and published in the UK by The Stationery Office Limited
under the authority and superintendence of Carol Tullo,

Controller of Her Majesty’s Stationery Office and Queen’s Printer of
Acts of Parliament

WO 4658 4/99 ON (MFK)



