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STATUTORY INSTRUMENTS

1998 No. 1222
EDUCATION, ENGLAND AND WALES

The Education (Partnership Grant) Regulations 1998

Made - - - - 12th May 1998
Laid before Parliament 15th May 1998
Coming into force - - Sth June 1998

In exercise of the powers conferred upon the Secretary of State by sections 484, 485, 489 and 569(4)
of the Education Act 1996(1), the Secretary of State for Education and Employment hereby makes
the following Regulations:—

PART I
GENERAL

Citation, commencement and application

1.—(1) These Regulations may be cited as the Education (Partnership Grant) Regulations 1998,
and shall come into force on Sth June 1998.

(2) These Regulations apply only in relation to schools and LEAs in England.

Interpretation

2. In these Regulations—
“the 1996 Act” means the Education Act 1996;
“approved expenditure”—

(a) in relation to partnership grant, means expenditure approved by the Secretary of State
under regulation 3(2); and

(b) inrelation to research grant, means expenditure approved by him under regulation 5(2);
“independent school” means a registered school (as defined in section 465 of the 1996 Act);
“LEA” means a local education authority;

“maintained school” means—

(1) 1996 c. 56; see section 579(1) for the definition of “regulations”.
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(a) aschool maintained by an LEA,

(b) aspecial school not so maintained, or

(c) a grant-maintained school.

“partnership grant” means grant payable under regulation 3;
“partnership project” has the meaning specified in regulation 3(1);

“project organiser” means any person (including an LEA or the proprietor of an independent
school but not the governing body of a maintained school) who the Secretary of State is
satisfied is organising or intends to organise a partnership project;

“research grant” means grant payable under regulation 5; and

references to a “school” include (except where the context otherwise requires) references to the
proprietor thereof and persons acting with the proprietor’s authority.

PART II
PAYMENT OF GRANTS

Partnership grant

3.—(1) Inthese Regulations “partnership project” means a scheme in which a group of schools,
which must include at least one independent and one maintained school, agree to co-operate with
each other and, where the schools in the group so agree, with other persons (who may include an
LEA) for the purpose of taking measures designed—

(a) to widen the educational opportunities of pupils attending one or more of the schools in
that group, and

(b) to contribute towards the raising of standards of education provided for such pupils.

(2) Subject to paragraph (4), the Secretary of State may pay grants (“partnership grant”) to a
project organiser in respect of expenditure incurred or to be incurred by that person in connection
with the organisation and operation of a partnership project, but only to the extent to which that
expenditure is approved by the Secretary of State for the purposes of this regulation.

(3) Without prejudice to the generality of paragraph (2), the Secretary of State may in particular
pay partnership grant in respect of approved expenditure incurred or to be incurred in connection
with—

(a) the release from their normal duties of teachers and other school staff to work on a
partnership project;

(b) the remuneration of persons engaged to work on a partnership project (but not
remuneration which would be payable whether or not they were so engaged);

(c) the support, training, or professional development of governors, teachers and other school
staff engaged on a project;

(d) the provision of transport for pupils and staff to and from premises used in relation to a
project;

(e) equipment, books, computer hardware and software, and other materials used in relation
to a project;

(f) the costs associated with entering a pupil for any examination (but only where he would
not have been so entered apart from his school’s participation in a project);

(g) auditing, monitoring or other evaluation of a project.



Document Generated: 2023-06-28
Status: This is the original version (as it was originally made). This
item of legislation is currently only available in its original format.

(4) Where the project organiser is an LEA, partnership grant shall be payable only in respect of
expenditure referred to in paragraph (2) incurred or to be incurred by that authority in a financial
year to the extent to which that expenditure is approved for that year by the Secretary of State.

Partnership grant in respect of payments to third parties
4. Where—

(a) aproject organiser incurs expenditure in making payments to any other person (including
the proprietor or the governing body of a school participating in a project) who incurs
expenditure in connection with a partnership project, and

(b) that expenditure of the person to whom the payments are made would be approved
expenditure if it were expenditure of the project organiser,

such payments shall to that extent be treated as approved expenditure for the purposes of
regulation 3.

Grant for research into partnership projects

5.—(1) Subject to paragraph (2), the Secretary of State may also pay grants to a person (other
than an LEA) in respect of expenditure incurred or to be incurred by that person for the purposes of
carrying out research into partnership projects, including the evaluation of—

(a) particular aspects of individual projects, or
(b) the effectiveness of projects.

(2) Research grant may be paid only in respect of expenditure which is approved by the Secretary
of State.

Rate of grant

6.—(1) Subject to paragraph (2), grant paid under these Regulations may be of an amount
constituting reimbursement of the approved expenditure to which it relates, or of a lesser sum
determined by the Secretary of State.

(2) In relation to a partnership project where the project organiser is an LEA, partnership grant
shall be payable at the rate of 100 per cent. of approved expenditure.

Payment of grant

7. Payments of grant under these Regulations shall be made at such times and in such instalments
as the Secretary of State thinks appropriate.

PART III
SUPPLEMENTAL

Conditions of payment

8. The making of payments of grant under these Regulations shall be dependent upon the
fulfilment of such conditions as may be specified by the Secretary of State.
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Requirements to be observed

9.—(1) Any person to whom grant is paid under these Regulations shall comply with such
requirements as may be determined by the Secretary of State in the case in question.

(2) Without prejudice to the generality of paragraph (1), requirements determined under this
regulation may include requirements as to—

(@)
(b)

(©
(d)

the repayment of grant;

the payment to the Secretary of State of other sums related to the value of assets acquired,
provided or improved—

(1) with the aid of grant, or

(i1) (in relation to partnership grant) by any other person referred to in regulation 4 with
the aid of payments made by the project organiser in respect of which grant has been
paid;

the payment of interest on sums due to the Secretary of State;

the keeping of such records and accounts, and the provision to the Secretary of State of
such information, documents, returns and accounts as the Secretary of State may from
time to time require.

(3) The Secretary of State may determine to withdraw a requirement imposed under this
regulation or, after consulting the person upon whom it is imposed, vary such a requirement.

Stephen Byers
Minister of State,

12th May 1998 Department for Education and Employment
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EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

These Regulations, which are made under sections 484, 485 and 489 of the Education Act 1996,
authorise the Secretary of State to pay grants in connection with expenditure approved by the
Secretary of State in relation to—

(a) projects (“partnership projects”) in which a group of schools, which must include at
least one independent school and one maintained school, co-operate with each other (and
other persons or organisations) with a view to expanding educational opportunities and
improving educational standards for the pupils attending such schools (regulation 3); or

(b) research into partnership projects (regulation 5).

Partnership grant is payable to the organiser of the project who may be a local education authority
or another person (although not the governing body of a maintained school). The organiser may
disburse grants to third parties who incur approved expenditure in relation to a project, in particular
schools participating in a project (regulation 4).

In relation to partnership grant, the rate of grant will be 100% of approved expenditure where the
project organiser is an LEA, otherwise grant may be such proportion of the approved expenditure as
is determined by the Secretary of State; and grant is payable at such times and in such instalments
as he may determine (regulations 6 and 7).

The payment of grant may be made dependent upon such conditions as may be specified by the
Secretary of State, and he may also require the person to whom it is paid to comply with certain
requirements (regulations 8 and 9).



