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STATUTORY INSTRUMENTS

1995 No. 416

The National Health Service (General Medical
Services) (Scotland) Regulations 1995

PART I
general

Interpretation

2.—(1)  In these Regulations, unless the context otherwise requires—
“the Act” means the National Health Service (Scotland) Act 1978;
“the 1990 Act” means the National Health Service and Community Care Act 1990(1);
“appliance” means an appliance which is a listed appliance within the meaning of section 27(1)
of the Act(2);
“appropriate non-proprietary name” means a non-proprietary name which is not mentioned
in Schedule 10 or, except where the conditions in paragraph 31(2) of the terms of service for
doctors are satisfied, in Schedule 11;
“area” means in relation to a Board the area for which the Board is constituted;
“Area Medical Committee” means the committee of that name for the area of a Board
recognised under section 9 of the Act;
“Area Pharmaceutical Committee” means the committee of that name for the area of a Board
recognised under section 9 of the Act;
“assistant” means a doctor who is acting as an assistant to a doctor on the medical list and for
the purposes of paragraph 18 of Schedule 1 shall include a trainee general practitioner;
“Board” means Health Board within the meaning of the Act;
“child” means a person who has not attained the age of 16 years;
“child health surveillance list” shall be construed in accordance with regulation 28;
“child health surveillance services” means the personal medical services described in
regulation 29 and in Schedule 3;
“contraceptive services” has the same meaning as in regulation 3(1)(c);
“doctor” means a registered medical practitioner;
“domiciliary visit” means a visit to either—
(a) the place where the patient resides, or
(b) the place, other than a doctor’s practice premises, where the doctor is obliged, pursuant

to paragraph 13 of the terms of service, to render personal medical services to the patient;

(1) 1990 c. 19.
(2) Section 27(1) was amended by the Health Services Act 1980 (c. 53), section 20 and by the 1990 Act, Schedule 9, paragraph

19(7)(a).
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“drugs” includes medicines and chemical reagents;
“Drug Tariff” has the meaning assigned to it in regulation 9 of the National Health Service
(Pharmaceutical Services) (Scotland) Regulations 1995(3);
“full-time doctor” shall be construed in accordance with regulation 15(a);
“group practice” means an association of two or more doctors both or all of whom—
(a) have their names included in the medical list of a Board,
(b) co-ordinate in the course of regular contact among them, the provision of personal

medical services to their patients in fulfilment of their obligations under Schedule 1, and
(c) conduct and manage their practices from at least one common set of practice premises;
“half-time doctor” shall be construed in accordance with regulation 15(c);
“health centre” means premises provided by the Secretary of State in accordance with the
provisions of section 36(1)(b) of the Act;
“job-sharing doctor” shall be construed in accordance with regulation 15(d);
“Local Directory” means the Local Directory of Family Doctors maintained by a Board in
accordance with regulation 6;
“maternity medical services” means the provision of personal medical services during and
following pregnancy and labour in respect of all conditions arising therefrom by a doctor who
has agreed to provide such services;
“medical card” means a card issued to a person for the purpose of enabling him to obtain, or
establishing his title to receive, general medical services other than child health surveillance
services, contraceptive services, maternity medical services and minor surgery services;
“medical list” has the meaning assigned to it in regulation 4(1);
“medical officer” means a doctor in the service of the Department of Social Security;
“Medical Practices Committee” means the Scottish Medical Practices Committee constituted
in accordance with section 3(1) of the Act;
“medical records” means, in relation to any patient, the records kept in respect of that patient
in accordance with paragraph 33 of the terms of service;
“minor surgery list” shall be construed in accordance with regulation 32;
“minor surgery services” means the personal medical services described in regulation 33 and
in Schedule 4;
“pharmacist” means a registered pharmacist within the meaning of the Medicines Act 1968(4)
who provides pharmaceutical services, or a person lawfully conducting a retail pharmacy
business in accordance with section 69 of that Act who provides such services;
“practice area” means the area in which a doctor is under an obligation to visit patients either
by virtue of his application for inclusion in the medical list or of any variation therein in
accordance with the regulations or terms of service;
“practice premises” means, in relation to any doctor, the premises at which he is obliged under
the terms of service to attend at specified times in order to be consulted by, or to provide
treatment or other services for his patients;
“relevant service” means whole-time service in the armed forces of the Crown in a national
emergency as a volunteer or otherwise, or compulsory whole-time service in those forces,
including service resulting from any reserve liability, or any equivalent service by a person
liable for compulsory whole-time service in those forces;

(3) S.I. 1995/414.
(4) 1968 c. 67.
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“restricted doctor” shall be construed in accordance with regulation 15(e);
“restricted list principal” means a doctor who has undertaken to provide general medical
services only to a restricted category of patients identified by reference to their connection
with a particular establishment or organisation;
“restricted services principal” means a doctor who has undertaken to a Board to provide general
medical services limited to—
(a) child health surveillance services;
(b) contraceptive services;
(c) maternity medical services; or
(d) minor surgery services,
or to any combination of the above;
“scheduled drug” means a drug or other substance specified in Schedule 10 or, except where the
conditions in paragraph 31(2) of the terms of service for doctors are satisfied, in Schedule 11;
“temporary resident” has the meaning assigned to it in regulation 26(2);
“terms of service” means the terms of service for doctors which are contained or referred to
in Schedule 1;
“three-quarter-time doctor” shall be construed in accordance with regulation 15(b);
“trainee general practitioner” means a doctor who is being trained in general practice;
“treatment” means medical attendance and treatment, and includes the issue of certificates
referred to in Schedule 9 being medical certificates reasonably required under, or for the
purpose of, any enactment and the keeping and forwarding of any records and the furnishing
of any information in accordance with the terms of service set out in Schedule 1, but does not
include child health surveillance services, contraceptive services, maternity medical services
or minor surgery services unless the doctor has undertaken by arrangement to provide such
services to the person concerned.

(2)  Except where expressly provided to the contrary, any document which is required or
authorised to be given or sent to a person or body under these Regulations (including the terms of
service) may be given or sent by delivering it to that person or, in the case of a body, to the secretary
or general manager of that body or by sending it in a pre-paid envelope addressed to him or, in the
case of a body, to the secretary or general manager of that body at his usual or last known address.

(3)  Unless the context otherwise requires—
(a) any reference in these Regulations—

(i) to a numbered regulation is a reference to the regulation bearing that number in these
Regulations,

(ii) to a numbered Part or Schedule is a reference to the Part of, or Schedule to, these
Regulations bearing that number,

(iii) to a form thereby prescribed includes a form substantially the same; and
(b) any reference in a regulation or in a Schedule to these Regulations to a numbered paragraph

is a reference to the paragraph bearing that number in that regulation or Schedule.
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