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STATUTORY INSTRUMENTS

1993 No. 897

The A1 Trunk Road (Haringey) (Bus
Lanes) Red Route Traffic Order 1993

Citation, commencement and duration

1.—(1)  The Order may be cited as the A1 Trunk Road (Haringey) (Bus Lanes) Red Route Traffic
Order 1993 and shall come into force on 23rd April 1993 immediately after the A1 Trunk Road
(Islington) (Bus Lanes) Red Route Traffic Order 1993(1) comes into force.

General interpretation

2. In this Order:
“carriageway” means a way constituting or comprised in a highway, being a way over which
the public have a right of way for the passage of vehicles;
“enactment” includes any subordinate legislation within the meaning of the Interpretation Act
1978(2);
“licensed cab” has the same meaning as in the London Cab Act 1968(3);
“London bus service” has the same meaning as in Part II of the Transport Act 1985(4);
“pedestrian crossing” means the area comprising a crossing for foot passengers marked on a
road in accordance with regulations made under section 25 of the Road Traffic Regulation Act
1984 and all parts of the road indicated in accordance with such regulations as being within
the limits of the crossing;
“Schedule” means the Schedule to this Order;

and the expressions “pedal cycle”, “school bus” and “works bus” have the same meaning as in the
Traffic Signs Regulations 1981(5).

Interpretation of references to a bus lane, a length of road and associated expressions

3.—(1)  In this Order, “bus lane” means the area bounded by—
(a) the relevant edge of the carriageway of a length of road specified in the Schedule; and
(b) a traffic sign consisting of a longitudinal single white line on the same side of the road

as that edge (such a white line being referred to in this Order, in relation to a bus lane,
as “the single white line”);

and extending along the whole of that length of road.
(2)  Without prejudice to the generality of paragraph (1) above, where the single white line

marking the boundary of a bus lane is broken by a gap opposite and adjacent to the junction of such

(1) S.I.1993/895.
(2) 1978 c. 30.
(3) 1968 c. 7.
(4) 1985 c. 67.
(5) S.I. 1981/859Pt. I; relevant amending instrument is S.I. 1982/1879.
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a length of road with any other road or at a pedestrian crossing, the boundary shall nevertheless be
regarded as continuing unbroken.

(3)  In this Order—
(a) a reference to a length of road specified in the Schedule or a Part of the Schedule is a

reference to a length of road described in a single paragraph of the Schedule or that Part
of the Schedule;

(b) a reference to the relevant edge of the carriageway, in relation to a length of road described
in a paragraph of the Schedule, is a reference to the edge on the side of the road indicated
by the Schedule;

(c) a reference to an adjacent part of the road, in relation to a bus lane, is a reference to an area
that is not within the bus lane but is within the carriageway of the length of road which
comprises the bus lane.

Application

4. This Order applies to the lengths of road in the London Borough of Haringey specified in the
Schedule.

Restriction on use of bus lanes

5. No person shall cause or permit any vehicle to enter or proceed in a bus lane comprised in a
length of road specified in—

(a) Part I of the Schedule at any time; or
(b) Part II of the Schedule between 1600 hours and 1900 hours on Mondays to Fridays

inclusive.

Exemptions relating to classes of vehicles and vehicles being used for certain purposes

6.—(1)  Article 5 does not apply to—
(a) a vehicle used in the provision of a London bus service;
(b) a school bus or a works bus;
(c) any other vehicle constructed or adapted to carry more than 11 passengers;
(d) any other vehicle which is constructed or adapted for the carriage of disabled persons and

those accompanying them and which is being used for the carriage of such persons;
(e) a pedal cycle;
(f) a licensed cab;
(g) a vehicle being used for ambulance, fire brigade or police purposes if the observance of

any provision of this Order would hinder the use of the vehicle for the purpose for which
it is being used on that occasion;

(h) a vehicle being used in the service of a local authority for the purpose of collecting refuse
from premises adjacent to a bus lane.

(2)  Article 5 does not apply to a vehicle being used in connection with—
(a) any building operation or demolition;
(b) the removal of any obstruction to traffic;
(c) the maintenance, improvement or reconstruction of any road;
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(d) the laying, erection, alteration or repair of any sewer or of any main, pipe or apparatus for
the supply of gas, water or electricity or of any telecommunications apparatus as defined
in Schedule 2 to the Telecommunications Act 1984(6) in or near any road; or

(e) the placing, maintenance or removal of any traffic sign;
provided that in all the circumstances it is necessary for the vehicle to enter a bus lane.

Exemptions relating to crossing and turning traffic

7. A person who causes or permits a vehicle to enter a bus lane shall not contravene article 5 if—
(a) the vehicle enters a bus lane from a road which does not comprise the bus lane and then

forthwith leaves the bus lane through the gap in the single white line situated opposite and
adjacent to the junction of that road with a bus lane, or if there is no such gap, at a point
opposite that road;

(b) the vehicle enters the bus lane from an adjacent part of the road through any gap in the
single white line and then forthwith enters a road which lies opposite that gap;

(c) in a case where there is no gap in the single white line opposite and adjacent to the junction
between the bus lane and a road which does not comprise the bus lane (“the other road”),
the vehicle enters the bus lane from an adjacent part of the road which comprises the bus
lane and then forthwith enters the other road.

(d) the vehicle enters the bus lane from any vehicular accessway or crossing over the footway
adjoining the bus lane and then forthwith leaves the bus lane at a point opposite that
vehicular accessway or crossing; or

(e) the vehicle enters the bus lane from an adjacent part of the road at a point opposite any
vehicular accessway or crossing over the footway adjoining a bus lane and forthwith enters
that vehicular accessway or crossing.

Exemptions in other circumstances

8.—(1)  A person who causes or permits a vehicle to enter or proceed in a bus lane shall not
contravene article 5 if he does so for the sole purpose of enabling a person suffering from any
disability or injury (including blindness) which seriously impairs his ability to walk to, board or
alight from that vehicle and the vehicle—

(a) does not remain at rest for more than 2 minutes, and
(b) in any event, does not remain in the bus lane for longer than necessary for that purpose.

(2)  A person who causes or permits a vehicle to enter or proceed in a bus lane shall not contravene
article 5 if he does so—

(a) in order to prevent an accident and the vehicle then leaves the bus lane as soon as
practicable;

(b) in order to deliver postal packets addressed to premises adjacent to the bus lane; or
(c) in order to collect postal packets from such premises or post office letter boxes adjacent

to the bus lane.
(3)  Article 5 of this Order does not apply to anything done—

(a) with the permission or at the direction of a constable in uniform or a traffic warden, or
(b) in accordance with any indication given by a traffic sign which has been placed pursuant

to section 66 or 67 of the Road Traffic Regulation Act 1984.

(6) 1984 c. 12.
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Savings relating to other enactments

9. The prohibition imposed by this Order is in addition to and not in derogation of any restriction,
prohibition or requirement imposed by any other enactment and any exception or exemption from
the provisions of this Order is without prejudice to the provisions of any other enactment.

Amendments and revocation

10.—(1)  In the Haringey and Islington (Bus Lane) (No.1) Traffic Order 1984(7), inarticle 2A,
after “1993” there shall be inserted the words “or in the Schedule to theA1 Trunk Road (Haringey)
(Bus Lanes) Red Route Traffic Order 1993”.

(2)  The A1 Trunk Road (Haringey) (Bus Lanes) Red Route Experimental Traffic Order 1992(8)
is hereby revoked.

Signed by authority of the Secretary of State for Transport

25th March 1993

Simon C. Whiteley
Assistant Secretary London Regional Directorate

of the
Department of Transport

(7) G.L.C. 1984/198; relevant amending instruments are G.L.C. 1985/439 and S.I. 1993/895.
(8) S.I. 1992/686.
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