
Status:  This is the original version (as it was originally made).

STATUTORY INSTRUMENTS

1993 No. 31

The Motor Vehicles (Wearing of Seat Belts
by Children in Front Seats) Regulations 1993

Citation, commencement and revocations

1.—(1)  These Regulations may be cited as the Motor Vehicles (Wearing of Seat Belts by Children
in Front Seats) Regulations 1993 and shall come into force on 2nd February 1993.

(2)  The Motor Vehicles (Wearing of Seat Belts by Children) Regulations 1982(1) are hereby
revoked.

General interpretation

2.—(1)  In these Regulations—
“the Act” means the Road Traffic Act 1988;
“Construction and Use Regulations” means the Road Vehicles (Construction and Use)
Regulations 1986(2);
“front seat”, in relation to a vehicle, means a seat which is wholly or partially in the front of
the vehicle and “rear seat”, in relation to a vehicle, means any seat which is not a front seat
(see also regulation 4);
“maximum laden weight” has the meaning given by Part IV of Schedule 6 to the Road Traffic
Regulation Act 1984(3);
“medical certificate” has the meaning given in Schedule 1 to these Regulations;
“restraint system” means a system combining a seat fixed to the structure of the vehicle by
appropriate means and a seat belt for which at least one anchorage point is located on the seat
structure;
“seat belt”, except in this Regulation, includes a child restraint and references to wearing a seat
belt shall be construed accordingly;
“disabled person’s belt”, “lap belt”, “seat”, and “three point belt” have the meanings given by
regulation 47(8) of the Construction and Use Regulations.

(2)  Without prejudice to section 17 of the Interpretation Act 1978(4), a reference to a provision of
the Construction and Use Regulations is a reference to that provision as from time to time amended
or as from time to time re-enacted with or without modification.

(3)  In these regulations—
“child” means a person under the age of 14 years;
“large child” means a child who is not a small child; and
“small child” means a child who is—

(1) S.I.1982/1342.
(2) S.I. 1986/1078; relevant amending instruments are S.I. 1987/1133, 1989/1478 and 1991/2003.
(3) 1984 c. 27.
(4) 1978 c. 30.
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(a) aged under 12 years; and
(b) under 150 centimetres in height.

(4)  In these Regulations, “adult belt” means a seat belt in respect of which one or more of the
following requirements is satisfied, namely that—

(a) it is a three-point belt which has been marked in accordance with regulation 47(7) of the
Construction and Use Regulations;

(b) it is a lap belt which has been so marked;
(c) it is a seat belt that falls within regulation 47(4)(c)(i) or (ii) of those Regulations;
(d) it is a seat belt fitted in a relevant vehicle (“the vehicle in question”) and comprised in a

restraint system—
(i) of a type which has been approved by an authority of another member State for use

by all persons who are either aged 13 years or more or of150 centimetres or more
in height, and

(ii) in respect of which, by virtue of such approval, the requirements of the law of another
member State corresponding to these Regulations would be met were it to be worn
by persons who are either aged 13 years or more or of150 centimetres or more in
height when travelling in the vehicle in question in that State.

(5)  In these Regulations, “child restraint” means a seat belt or other device in respect of which
the following requirements are satisfied, namely that—

(a) it is a seat belt or any other description of restraining device for the use of a child which is—
(i) designed either to be fitted directly to a suitable anchorage or to be used in

conjunction with an adult belt and held in place by the restraining action of that belt,
and

(ii) marked in accordance with regulation 47(7) of the Construction and Use
Regulations; or

(b) it is a seat belt consisting of or comprised in a restraint system fitted in a relevant vehicle
(“the vehicle in question”), being a restraint system—

(i) of a type which has been approved by an authority of another member State for use
by a child, and

(ii) in respect of which, by virtue of such approval, the requirements of the law of that
State corresponding to these Regulations would be met were it to be worn by a child
when travelling in the vehicle in question in that State.

(6)  Subject to paragraph (7), for the purposes of these Regulations, a seat shall be regarded as
provided with an adult belt if an adult belt is fixed in such a position that it can be worn by an
occupier of that seat.

(7)  A seat shall not be regarded as provided with an adult belt if the belt—
(a) has an inertia reel mechanism which is locked as a result of the vehicle being, or having

been, on a steep incline, or
(b) does not comply with the requirements of regulation 48 of the Construction and Use

Regulations.
(8)  For the purposes of these Regulations, a seat shall be regarded as provided with a child

restraint if a child restraint is—
(a) fixed in such a position that it can be worn by an occupier of that seat, or
(b) elsewhere in or on the vehicle but—

(i) could readily be fixed in such a position without the aid of tools, and
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(ii) is not being worn by a child for whom it is appropriate and who is occupying another
seat.

(9)  For the purposes of these Regulations, a seat belt is appropriate—
(a) in relation to a child aged under 3 years, if it is a child restraint of a description prescribed

for a child of his height and weight by regulation 5;
(b) in relation to a child aged 3 years or more, if it is a child restraint of a description prescribed

for a child of his height and weight by regulation 5 or is an adult belt; or
(c) in relation to a person aged 14 years or more, if it is an adult belt.

(10)  Unless the context otherwise requires, in these Regulations—
(a) any reference to a numbered regulation is a reference to the regulation bearing that number

in these Regulations; and
(b) a numbered paragraph is a reference to the paragraph bearing that number in the regulation

or Schedule in which the reference appears.

Interpretation of references to relevant vehicles

3.—(1)  In these Regulations, “relevant vehicle” means—
(a) a passenger car,
(b) a light goods vehicle, or
(c) a small bus.

(2)  For the purposes of this regulation—
“light goods vehicle” means a goods vehicle which—
(a) has four or more wheels,
(b) has a maximum design speed exceeding 25 kilometres per hour,
(c) has a maximum laden weight not exceeding 3.5 tonnes;
“passenger car” has the same meaning as in section 15 of the Act;
“small bus” means a motor vehicle which—
(a) is constructed or adapted for use for the carriage of passengers and is not a goods vehicle,
(b) has more than 8 seats in addition to the driver’s seat,
(c) has four or more wheels,
(d) has a maximum design speed exceeding 25 kilometres per hour,
(e) has a maximum laden weight not exceeding 3.5 tonnes, and
(f) is not constructed or adapted for the carriage of standing passengers.

Interpretation of references to the front of a vehicle

4.—(1)  This regulation has effect for the purpose of defining in relation to a vehicle what part
of the vehicle is to be regarded as the front of the vehicle for the purposes of section 15(1) of the
Act and these Regulations.

(2)  Subject to paragraph (3), every part of the vehicle forward of the transverse vertical plane
passing through the rearmost part of the driver’s seat shall be regarded as the front of the vehicle;
and accordingly no part of the vehicle to the rear of that plane shall be regarded as being in the front
of the vehicle.
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(3)  Where a vehicle has a deck which is above the level of the driver’s head when he is in the
normal driving position, no part of the vehicle above that level shall be regarded as being in the
front of the vehicle.

Description of seat belts to be worn by children

5.—(1)  For a child of any particular height and weight travelling in a particular vehicle, the
description of seat belt prescribed for the purposes of section 15(1) of the Act to be worn by him is—

(a) if he is a small child and the vehicle is a relevant vehicle, a child restraint of a description
specified in sub-paragraph (a) or (b) of paragraph (2);

(b) if he is a small child and the vehicle is not a relevant vehicle, a child restraint of a
description specified in sub-paragraph (a) of paragraph (2);

(c) if he is a large child, a child restraint of a description specified in sub-paragraph (a) of
paragraph (2) or an adult belt.

(2)  The descriptions of seat belt referred to in paragraph (1) are—
(a) a child restraint with the marking required under regulation 47(7) of the Construction

and Use Regulations if the marking indicates that it is suitable for his weight and either
indicates that it is suitable for his height or contains no indication as respects height;

(b) a child restraint which would meet the requirements of the law of another member State
corresponding to these Regulations were it to be worn by that child when travelling in that
vehicle in that State.

Vehicles to which section 15(1) of the Act does not apply

6. —Two-wheeled motor cycles with or without sidecars are exempt from the prohibition in
section 15(1) of the Act.

Exemptions

7.—(1)  The prohibition in section 15(1) of the Act shall not apply in relation to—
(a) a small child aged 3 years or more if a seat belt of a description prescribed by regulation 5

for a small child of his height and weight is not available for him in the front or rear of
the vehicle and he is wearing an adult belt;

(b) a child for whom there is a medical certificate;
(c) a child aged under 1 year in a carry cot provided that the carry cot is restrained by straps;
(d) a disabled child who is wearing a disabled person’s belt; or
(e) a child riding in a motor car first used before 1st January 1965 if—

(i) the vehicle has no rear seat, and
(ii) apart from the driver’s seat, no seat in the vehicle is provided with a seat belt which

is appropriate for that child,
and for the purposes of this paragraph, the date on which a vehicle is first used shall be
determined in accordance with regulation 3(3) of the Construction and Use Regulations.

(2)  The prohibition in section 15(1) of the Act shall not apply in relation to a child riding in a
vehicle which—

(a) is being used to provide a local service within the meaning of the Transport Act 1985(5);
and

(5) 1985 c. 67.
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(b) is neither a motor car nor a passenger car.
(3)  The prohibition in section 15(1) of the Act shall not apply in relation to a large child if no

appropriate seat belt is available for him in the front of the vehicle.
(4)  For the purposes of this regulation, a reference to a seat belt being available shall be construed

in accordance with Schedule 2.

Signed by authority for the Secretary of State.

11th January 1993

Kenneth Carlisle
Parliamentary Under Secretary of State,

Department of Transport
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