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STATUTORY INSTRUMENTS

1992 No. 2428

The Local Authorities (Funds) (England) Regulations 1992

Citation, commencement and extent

1.—(1) These Regulations may be cited as the Local Authorities (Funds) (England) Regulations
1992 and shall come into force on 4th November 1992.

(2) These Regulations extend to England only.

Interpretation

2.—(1) In these Regulations—
“the 1988 Act” means the Local Government Finance Act 1988;
“the 1992 Act” means the Local Government Finance Act 1992;

“principal authority” in relation to a billing authority means any relevant major precepting
authority and the billing authority itself;

“the 1989 Regulations” means the Collection Fund (England) Regulations 1989(1);

“relevant local precepting authority” in relation to a billing authority means any local
precepting authority having power to issue a precept to that billing authority;

“relevant major precepting authority” in relation to a billing authority means any major
precepting authority having power to issue a precept to that billing authority;

“relevant precepting authority” in relation to a billing authority means each relevant major
precepting authority and each relevant local precepting authority;

“schedule of instalments” means a schedule determined by a billing authority, in accordance
with regulations 4 and 6, with respect to the times for and the number and amounts of payments
or transfers from its collection fund or its general fund in respect of its liabilities.

(2) Any reference in these Regulations (however framed) to liabilities in relation to a billing
authority is a reference to the liability of a billing authority to—

(a) pay anything from its collection fund in respect of any precept issued by a relevant major
precepting authority under Part I of the 1992 Act, after taking into account any amount
credited by that major precepting authority under section 42(4) of that Act,

(b) pay anything from its collection fund in respect of so much of any surplus in that fund as,
in accordance with regulation 11, that billing authority calculates to be a relevant major
precepting authority’s share,

(c) pay anything from its general fund in respect of any precept issued by a relevant local
precepting authority under Part I of the 1992 Act, after taking into account any amount
credited by that local precepting authority under section 42(4) of that Act,

(d) transfer anything from its collection fund or its general fund under section 97(1) or (2) of
the 1988 Act(2) (as the case may be), and

(1) S.I.1989/2336, amended by S.I. 1992/620.
(2) Section 97 was substituted by the Local Government Finance Act 1992, Schedule 10, paragraph 22, in relation to any financial

year beginning on or after 1st April 1993.
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(e) transfer anything from its collection fund or its general fund under section 97(3) or (4) of
the 1988 Act (as the case may be) in respect of so much of any surplus or deficit in its
collection fund as, in accordance with regulation 11, that billing authority calculates to be
its share or calculates must be borne by it.

(3) Any reference in these Regulations to the making of a substitute calculation is a reference
to the making of a substitute calculation by a billing authority in accordance with section 32(4) of
the 1992 Act.

Discharge of a billing authority’s liabilities

3.—(1) Subject to paragraph (2), in relation to each financial year beginning in or after 1993 a
billing authority shall in accordance with its schedule of instalments—

(a) pay to its relevant precepting authorities from its collection fund or its general fund (as
the case may be),

(b) transfer from its collection fund to its general fund, and
(c) transfer from its general fund to its collection fund,
such amounts, if any, as will discharge its liabilities for that year.

(2) The requirement in paragraph (1) to make payments or transfers in accordance with a schedule
of instalments does not apply where any of the provisions in paragraphs (3) to (8) apply.

(3) Where—

(a) a substitute precept or calculation has been issued or made in relation to a financial year,
and

(b) that substitute precept or calculation has been issued or made on or after the day of the
final instalment to be paid or transferred in accordance with the schedule of instalments
in that year,

any amounts to be paid or transferred by a billing authority in respect of its liabilities for that year
which remain to be discharged immediately after the substitute precept or calculation is issued or
made shall be paid or transferred as soon as reasonably practicable after the issue of that precept
or making of that calculation.

(4) Subject to paragraph (5), in relation to each financial year beginning in or after 1993 a billing
authority shall transfer from its general fund to its collection fund such amounts as will discharge
its liability to transfer anything from its general fund under section 97(2) of the 1988 Act at such
times and in such instalments as it determines, provided it discharges any such liability within the
financial year to which it relates.

(5) Where a billing authority makes a substitute calculation after the end of the financial year
to which it relates and becomes liable to transfer an amount under subsection (2) of section 97 of
the 1988 Act, any amounts to be transferred by that authority in respect of its liabilities under that
subsection which remain to be discharged immediately after the substitute calculation is made shall
be transferred as soon as reasonably practicable after the making of that calculation.

(6) In relation to each financial year beginning in or after 1994 a billing authority shall in
accordance with paragraphs (7) and (8) discharge its liability to pay anything from its collection
fund to a relevant major precepting authority in respect of so much of any surplus in that fund as, in
accordance with regulation 11, that billing authority calculates to be that major precepting authority’s
share as regards that year.

(7) Any amount so calculated as regards the financial year in question shall be paid by a billing
authority to a relevant major precepting authority in no more than 10 equal instalments during that
financial year, provided that—
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(a) the first and final instalments are paid in that year no later than 31st May and 31st March
respectively, and

(b) there are an equal number of days between each instalment.

(8) For the purposes of the computation of days under paragraph (7)(b) a day which is a Saturday,
Sunday or bank holiday shall be excluded.

(9) Any amount paid or transferred by a billing authority in respect of a liability for a financial
year, whether or not paid or transferred in accordance with a schedule of instalments or in accordance
with any of the provisions in paragraphs (3) to (8), shall be treated as discharging that liability to
the extent of the payment or transfer.

(10) For the purposes of paragraph (9), any amount paid or transferred which—

(a) was treated in accordance with that paragraph as discharging a billing authority’s liability,
but which

(b) was subsequently repaid or credited by the relevant precepting authority concerned under
section 42(2) of the 1992 Act, or transferred under regulation 9,

shall, to the extent of the amount repaid or credited or transferred under regulation 9, cease to be
treated as discharging that liability.

(11) Any reference in this regulation to an authority’s schedule of instalments is a reference to the
schedule of instalments determined by the authority in accordance with regulation 4, or where the
authority has amended its schedule in accordance with regulation 6, to its schedule of instalments
as it currently has effect.

Schedules of instalments

4.—(1) A billing authority shall determine a schedule of instalments in relation to each financial
year beginning in or after 1993.

(2) A billing authority shall determine a schedule of instalments under paragraph (1) before 31st
January in the financial year preceding that to which the schedule will relate.

(3) Subject to paragraph (4), a billing authority shall determine a schedule of instalments in
accordance with the rules prescribed in Schedule 1 to these Regulations.

(4) Where each relevant major precepting authority agrees before 31st January in the financial
year preceding that to which a billing authority’s schedule of instalments will relate, a billing
authority may determine a schedule of instalments otherwise than in accordance with one or more of
the rules prescribed in paragraphs 1 to 5 of Schedule 1 to these Regulations, if the schedule satisfies
the conditions specified in the following paragraph.

(5) For the purposes of paragraph (4) and regulation 6(4) the conditions are that the schedule of
instalments requires payments or transfers in at least two instalments the total of which will discharge
the billing authority’s liabilities within the financial year to which it relates.

Information on schedules of instalments

5.—(1) A billing authority shall, before 31st December in the financial year preceding that
to which the schedule of instalments will relate, inform each relevant precepting authority of the
schedule of instalments which it proposes to determine under regulation 4.

(2) A billing authority shall, on or before 31st January in the financial year preceding that to which
the schedule of instalments will relate, inform each relevant precepting authority of the schedule of
instalments which it has determined under regulation 4.
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(3) A billing authority shall not determine a schedule of instalments under regulation 4 within
21 days of informing each relevant precepting authority under paragraph (1) of the schedule of
instalments which it proposes to determine.

Amendment of schedules of instalments

6.—(1) A billing authority may, with the agreement of each relevant major precepting authority,
from time to time amend a schedule of instalments in so far as it relates to future payments, and any
such amendment shall have effect from such time as is specified in the amendment.

(2) The power under paragraph (1) to amend a schedule of instalments does not extend to the
amendment of any provision in so far as it relates to relevant local precepting authorities.

(3) Subject to paragraph (4), an amended schedule of instalments shall satisfy the requirements
of paragraphs 1 to 5 of Schedule 1 to these Regulations.

(4) A schedule of instalments may be amended otherwise than in accordance with one or more of
the rules prescribed in paragraphs 1 to 5 of Schedule 1 to these Regulations, if the amended schedule
of instalments satisfies the conditions specified in regulation 4(5).

Interest on amount of instalments

7.—(1) A billing authority shall pay interest to a relevant precepting authority in respect of any
amount which—

(a) has become payable to that precepting authority in accordance with a schedule of
instalments, but

(b) has not been so paid.

(2) Interest shall be payable under paragraph (1) on the amount outstanding for every day of the
period beginning with the day on which the amount was due to be paid and ending with the day
before the day on which it is paid.

Calculation of interest on amount of instalments

8.—(1) Interest payable under regulation 7 in respect of an amount outstanding shall be calculated
as the rate which is 2 per cent. above the highest base rate quoted by any of the reference banks at
any time in the period for which that interest is payable.

(2) The interest shall be paid at the same time as the amount outstanding is paid.
(3) For the purposes of paragraph (1), the reference banks are the seven largest institutions—
(a) authorised by the Bank of England under the Banking Act 1987(3), and
(b) incorporated in and carrying on a deposit-taking business within the United Kingdom,
which quote a base rate in sterling.

(4) For the purposes of paragraph (3), the size of an institution is to be determined by reference to
its total consolidated gross assets denominated in sterling, as shown in its audited end-year accounts
last published before the period for which interest is payable begins.

(5) In this regulation—

“consolidated gross assets” of an institution is a reference to the gross assets of that institution
together with any subsidiary (within the meaning of section 736 of the Companies Act
1985)(4);

(3) 1987c.22.
(4) 1985 c. 6; section 736 was substituted by section 144(1) of the Companies Act 1989 (c. 40).
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“a deposit-taking business” has the meaning given in section 6 of the Banking Act 1987 but
subject to any order under section 7 of that Act.

Calculations under section 32(4) of the 1992 Act
9.—(1) Where—

(a) a billing authority has made a substitute calculation in relation to a financial year, and

(b) an amount transferred under section 97(1) of the 1988 Act from that authority’s collection
fund to its general fund in relation to that financial year would not have been so transferred
had the amount transferable in respect of the last calculation made before the substitute
calculation been the same as the amount transferable, if any, in respect of the substitute
calculation,

that billing authority shall transfer from its general fund to its collection fund the amount which
would not have been so transferred.

(2) Where—
(a) a billing authority has made a substitute calculation in relation to a financial year, and
(b) an amount transferred under section 97(2) of the 1988 Act from that authority’s general
fund to its collection fund in relation to that financial year would not have been so
transferred had the amount transferable in respect of the last calculation made before the

substitute calculation been the same as the amount transferable in respect of the substitute
calculation,

that billing authority shall transfer from its collection fund to its general fund the amount which
would not have been so transferred.

(3) The amount transferred under paragraph (1) or (2), as the case may be, shall be transferred—

(a) if the substitute calculation was made before the end of the financial year to which it
relates, in that financial year,
(b) in any other case, on the day on which the substitute calculation is made.

(4) In paragraphs (1) and (2) references to an amount transferable in respect of a calculation are
references to the amount which a billing authority which has made calculations in accordance with
sections 32 to 36 of the 1992 Act is required to transfer from its collection fund or its general fund
under subsection (1) or (2) of section 97 of the 1988 Act, as the case may be.

Estimation of surpluses and deficits

10.—(1) A billing authority shall in accordance with the rules prescribed in Part I of Schedule 2
to these Regulations estimate as regards each financial year beginning in or after 1993 whether there
is a surplus or deficit in its collection fund for the preceding financial year, and if so, the amount
of that surplus or deficit.

(2) A billing authority shall estimate the surplus or deficit under paragraph (1)—
(a) as regards the financial year beginning in 1993, on 15th February 1993,

(b) as regards a financial year beginning in or after 1994, on 15th January in the preceding
financial year.

(3) Where 15th January in a financial year is a Saturday, Sunday or bank holiday the estimate
shall be made on the first working day thereafter.
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Apportionment of and liability for surpluses and deficits
11.—(1) Any surplus or deficit estimated by a billing authority under regulation 10(1) as regards
the financial year beginning in 1993 shall belong solely to, or be borne solely by, that authority.

(2) Any surplus or deficit estimated by a billing authority under regulation 10(1) as regards a
financial year beginning in or after 1994 shall, in accordance with the rules prescribed in Part II
of Schedule 2 to these Regulations, be shared among, or be borne between, that authority and its
relevant major precepting authorities.

(3) A billing authority shall, within 7 working days of the day on which it makes an estimate
under regulation 10(1) as regards each financial year beginning in or after 1994, inform its relevant
major precepting authorities of the amount of any surplus or deficit and the amount equal to so much
of any such surplus or deficit as, in accordance with the rules prescribed in Part II of Schedule 2 to
these Regulations, that billing authority calculates to be each relevant major precepting authority’s
share or the amount which must be borne by each such authority.

Discharge of a relevant major precepting authority’s liabilities

12.—(1) Inrelation to each financial year beginning in or after 1994 a relevant major precepting
authority shall in accordance with paragraphs (2) and (3) discharge its liability to pay anything
to a billing authority in respect of so much of any deficit in that authority’s collection fund as,
in accordance with regulation 11, that billing authority calculates must be borne by that major
precepting authority as regards that year.

(2) Any amount so calculated as regards the financial year in question shall be paid by a relevant
major precepting authority to a billing authority in no more than 10 equal instalments during that
financial year, provided that—

(a) the first and final instalments are paid in that year no later than 31st May and 31st March
respectively, and

(b) there are an equal number of days between each instalment.

(3) For the purposes of the computation of days under paragraph (2)(b) a day which is a Saturday,
Sunday or bank holiday shall be excluded.

Holdings and investments

13.—(1) Any sum paid into a billing authority’s collection fund which is not immediately required
for the purpose of making payments or transfers from that fund shall be—

(a) held in cash;
(b) invested in a prescribed investment; or
(c) transferred to the billing authority’s general fund.

(2) Any sum transferred under paragraph (1) from an authority’s collection fund to its general
fund shall be—

(a) held in cash;
(b) invested in a prescribed investment; or
(c) used for the discharge of the authority’s functions.
(3) A prescribed investment is an investment prescribed in Schedule 3 to these Regulations.

(4) Where a sum has been transferred to its general fund under paragraph (1), a billing authority
shall—

(a) immediately retransfer the sum if such a retransfer is required to enable the authority to
meet payments or transfers from its collection fund; and
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(b) otherwise retransfer the sum as and when it thinks fit.

The 1989 Regulations

14.—(1) Subject to paragraph (2), the 1989 Regulations shall cease to have effect in relation to
any financial year beginning in or after 1993.

(2) Any sum which—

(a) atthe end of the financial year beginning in 1992 is held or is invested under regulation 10
of the 1989 Regulations, or

(b) before the end of that year has been transferred under that regulation and has not been
retransferred under regulation 11 of the 1989 Regulations,

shall with effect from 1st April 1993 be treated as if it is held or is invested or has been transferred
under regulation 13 of these Regulations.

Michael Howard
Department of the Environment One of Her Majesty’s Principal Secretaries of
13th October 1992 State



