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STATUTORY INSTRUMENTS

1991 No. 2712
LIBRARIES

The Library Charges (England and Wales) Regulations 1991

Made - - - - 3rd December 1991
Coming into force - - Ist January 1992

Whereas a draft of these Regulations has been approved by each House of Parliament in accordance
with section 8(5A) of the Public Libraries and Museums Act 1964(1) (“the 1964 Act”):

Now therefore, the Lord President of the Council, in relation to library authorities whose areas are
in England, and the Secretary of State, in relation to library authorities whose areas are in Wales, in
exercise of the powers conferred on them by section 8(2), (5), (5A) and (7) of the 1964 Act and of
all other powers enabling them in that behalf, hereby make the following Regulations:—

Title and commencement

1. These Regulations may be cited as the Library Charges (England and Wales) Regulations 1991
and shall come into force on 1st January 1992.

Interpretation

2.—(1) In these Regulations—
“computer” means any device for storing and processing information;
“library apparatus” means electronic or other apparatus intended for use with library material;
“library material” means
(a) words, figures, images, sounds or data recorded in or on any medium;
(b) toys; and
(¢) educational artefacts; and

“records” has the meaning assigned to it by section 8(1) of the Local Government (Records)
Act 1962(2).

(1) 1964 c. 75; section 8 was amended by paragraph 8 of Schedule 7 to the Copyright, Designs and Patents Act 1988 (c. 48) and
by section 154 of the Local Government and Housing Act 1989 (c. 42).
2) 1962 c. 56.
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(2) Any reference in these Regulations to copying and copies shall be construed in accordance
with section 17 of the Copyright, Designs and Patents Act 1988(3) and other expressions shall have,
unless the context otherwise requires, the meaning assigned to them by the 1964 Act.

Authority to charge for library facilities

3.—(1) A library authority whose library area is in England or in Wales (“a relevant authority”)
may make charges for the library facilities made available by it which are specified in the following
paragraph.

(2) A relevant authority may make a charge—

(a) subject to paragraph (3) below, for lending library material or library apparatus;

(b) for reserving for any person library material or library apparatus, whether that material or
apparatus is for the time being held by the relevant authority or needs to be obtained from
elsewhere and whether for the purpose of lending the material or apparatus to that person
or making it available for his use on library premises, and for notifying that person that that
material or apparatus has become available or is not available for borrowing or use by him;

(c) in respect of borrowed library material or library apparatus which is returned late;

(d) subject to paragraph (4) below, for making library apparatus available for use on library
premises;

(e) in respect of library apparatus, library material and any other equipment or thing used in
providing the library service which is lost, damaged or destroyed by, or whilst on loan to,
the person paying the charge;

(f) subject to paragraph (4) below, for assisting or instructing a person how to use a computer;

(g) for researching and for collating information for and at the request of a person;

(h) for supplying catalogues, indexes or similar articles where the articles become the property
of the person to whom they are supplied;

(i) for supplying library material which has been researched, collated, produced or copied by
the relevant authority where the material becomes the property of the person to whom it
is supplied;

(j) for supplying copies of library material obtained from another library not maintained by
the relevant authority or from a holder of records where the copies become the property
of the person to whom they are supplied;

(k) for providing, or procuring the provision of, library material to a person who does not wish
to collect it or have it collected and for notifying a person who has requested provision
other than by collection that the library material is not available;

(1) for providing a room or cubicle on library premises for the purpose of working or studying
to which only the person paying the charge is for the time being permitted access;

(m) for making library facilities available other than on library premises except that the
relevant authority may not charge the individual users of facilities where—

(1) the facilities are made available at a school, old people’s home, hospital, prison, club
or like institution, and

(i) the person who has arranged with the relevant authority for the facilities to be made
available at such institution is charged under this sub-paragraph; and

(3) 1988c.48.
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(n) subjectto paragraphs (3) and (4) below, for making available to any person library facilities
which go beyond those ordinarily provided by the relevant authority as part of the library
service.

(3) Notwithstanding paragraphs (2)(a) and (n) above, no charge shall be made for lending any
written material to any person where—

(a) it is the duty of the authority under section 7(1) of the 1964 Act to make facilities for
borrowing available to that person;

(b) the material is lent in the course of providing such facilities to that person on any library
premises;

(c) the material is lent in a form in which it is readable without the use of any electronic or
other apparatus; and

(d) that person is not a person who has required any such apparatus to be used, or made
available to him, for putting the material into such a form in order that he may borrow it.

(4) Notwithstanding paragraphs (2)(d), (f) and (n) above, no charge shall be made for making
facilities available, or in respect of time spent by employees of the relevant authority in making
facilities available, for any person—

(a) to read the whole or any part of any of the written materials for the time being held by
the authority

(i) in a form in which they are readable without the use of any electronic or other
apparatus, or

(i1) in microform; or

(b) to consult such catalogues, indexes or similar articles as are maintained, in any form
whatever, exclusively for the purposes of that authority’s public library service,

on library premises.

Amount and incidence of the charges

4.—(1) The amount and the incidence of any charge made in accordance with regulation 3 shall
be at the discretion of the relevant authority.

(2) Without prejudice to the generality of paragraph (1) above, the relevant authority may—

(a) make different provision for different cases including different provision in relation to
different persons, circumstances or localities; and

(b) make charges in respect of each use of the library facilities made available by it, or charge
an annual subscription or a deposit in respect of all or some of such facilities.

Display of charges

5. A relevant authority which makes a charge in accordance with regulation 3 shall display in a
conspicuous place within each library premises occupied by the relevant authority a notice which is
easily readable specifying the library facilities made available by the authority for which it makes
a charge and, in the case of each such facility, the amount of the charge or the basis on which the
charge will be calculated.

John MacGregor
Lord President of the Council
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David Hunt
3rd December 1991 Secretary of State for Wales
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EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

Section 8(1) of the Public Libraries and Museums Act 1964 prohibits a library authority whose
area is in England or Wales from charging anyone other than another library authority for library
facilities made available by the authority except as provided by the section. Section 8(2) of that Act,
as substituted by section 154 of the Local Government and Housing Act 1989, empowers the Lord
President of the Council, who acts in relation to library authorities whose areas are in England, and
the Secretary of State, who acts in relation to library authorities whose areas are in Wales, to make
regulations authorising those library authorities to make charges for such library facilities made
available by them as may be specified in the regulations and to make provision as regards charges
by library authorities for library facilities, other than provision requiring the making of charges, as
they think fit.

These Regulations, made in pursuance of section 8(2), empower English and Welsh library
authorities to make charges for the provision of the library facilities specified in regulation 3(2). The
library authorities are, however, prohibited from charging in two respects in accordance with the
requirements of section 8(4) and (5) of the 1964 Act. These prohibitions are in respect of the lending
of written material in certain circumstances and in respect of the making available of facilities for
any person to read written materials held in a form in which they are readable without the use of
any electronic or other apparatus or in microform or to consult to catalogues, indexes, or similar
articles maintained, in any form whatever, exclusively for the purposes of the authority’s public
library service (regulation 3(3) and (4)). The amount and incidence of any charge for library facilities
is at the discretion of the library authority (regulation 4). Library authorities are required to display
in a conspicuous place within each library premises occupied by them an easily readable notice
specifying the library facilities for which a charge is made, the amount of the charge or the basis
on which it will be calculated.



