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The Secretary of State, in exercise of the powers conferred by sections 32(9)(b), 60 and
64(1)(a) of the Electricity Act 1989(b) , and of all other enabling powers, hereby makes
the following Regulations:—

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Electricity (Imported Capacity)
Regulations 1990 and shall come into force on 31st March 1990.

Interpretation
2. In these Regulations—
“the Act” means the Electricity Act 1989;
“contract capacity” means the wattage specified in a contract for the purchase of
eligible electricity generated outside the United Kingdom;
“eligible electricity” means electricity generated outside the United Kingdom in
prescribed circumstances;
“interconnector” means a system of electric lines and electrical plant by means of
which electricity generated outside the United Kingdom may be conveyed to the
United Kingdom;
“interconnector capacity” means the highest wattage of electricity which can be
conveyed indefinitely by means of an interconnector without causing damage to it,
measured—

(a) in the case of an interconnector between an alternating current system and a
direct current system, on the alternating current side of the relevant
converter-transformer; or

(b) in the case of an interconnector between two alternating current systems, at
the first substation in the United Kingdom;

“relevant converter-transformer” means-—

(a) in relation to an interconnector having one converter-transformer located in
the United Kingdom and another converter-transformer located outside the
United Kingdom, the converter-transformer located in the United
Kingdom, and

(b) in relation to an interconnector having only one converter-transformer, that
converter-transformer;

‘‘prescribed circumstances” means the circumstances prescribed in regulation 3 of
these Regulations.

(a) See the definition of “prescribed”.
(b) 1989 ¢.29.



Prescribed circumstances

3. The circumstances in which electricity generated outside the United Kingdom
shall be treated for the purposes of section 32(5)(a) of the Act as generated by a non-
fossil fuel generating station are—

(a) that there is a contract for the purchase, at any wattage specified in the contract,
of electricity generated by a particular non-fossil fuel generating station or a non-
fossil fuel generating station of a particular description; and

(b) that there is also a contract for the conveyance of that wattage of that electricity
to the United Kingdom by means of an interconnector.

Prescribed extent: single contracts

4.—(1) This regulation applies where there is one contract only for the purchase of
eligible electricity to be conveyed to the United Kingdom by means of a particular
interconnector.

(2) Where the contract capacity is equal to or less than the interconnector capacity,
the whole of the contract capacity shall be treated for the purposes of section 32(5)(a) of
the Act as generated by a non-fossil fuel generating station.

(3) Where the contract capacity is greater than the interconnector capacity, only that

part of the contract capacity which is equal to the interconnector capacity shall be treated
for the purposes of section 32(5)(a) of the Act as generated by a non-fossil fuel

generating station.

Prescribed extent: multiple contracts

5.—(1) This regulation applies where there are two or more contracts for the purchase
of eligible electricity to be conveyed to the United Kingdom by means ofa particular
interconnector.

(2) Where the aggregate of the contract capacities is equal to or less than the
interconnector capacity, the whole of each of the contract capacities shall be treated for
the purposes of section 32(5)(a) of the Act as generated by a non-fossil fuel generating
station.

(3) Subject to paragraphs (4) and (5) of this regulation, where the aggregate of the
contract capacities is greater than the interconnector capacity—

(a) a capacity equal to the interconnector capacity shall be apportioned between the
contracts in the ratio which each contract capacity bears to the aggregate of the
contract capacities; and

(b) in relation to each contract, the capacity so apportioned to the contract shall be
treated for the purposes of section 32(5)(a) of the Act as generated by a non-
fossil fuel generating station.

(4) Paragraph (3) of this regulation shall not apply where the terms of the contracts for
the purchase of eligible electricity, and of any related contracts for the conveyance of that
electricity to the United Kingdom by means of an interconnector, are such that the

wattage of electricity to be conveyed at any particular time is equal to or less than the
interconnector capacity.

(5) In the circumstances described in paragraph (4) of this regulation the aggregate of
the contract capacities shall be taken to be equal to the interconnector capacity, and
accordingly paragraph (2) of this regulation shall apply.

John Wakeham
14th February 1990 Secretary of State for Energy



EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Regulations)

These Regulations set out the circumstances in which, and the extent to which,
electricity generated outside the United Kingdom is to be treated, for the purposes of
section 32(5)(a) of the Electricity Act 1989, as generated by a non-fossil fuel generating
station.

The prescribed circumstances are that there is a contract for the purchase, at a wattage
specified in the contract, of electricity generated by a particular non-fossil fuel generating
station; and that there is a contract for the conveyance of that wattage of that electricity
to the United Kingdom by means of an interconnector.

The prescribed extent is limited to the capacity of the interconnector being used or, if
less, the capacity specified in the contract.

An interconnector is defined (in regulation 2) as a system of electric lines and electrical
plant by means of which electricity generated outside the United Kingdom may be
conveyed to the United Kingdom.


