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The Secretary of State, in exercise of the powers conferred by sections 1 and 3 of the
Wireless Telegraphy Act 1949(a), as extended by the Wireless Telegraphy (Channel
Islands) Order 1952(b) and the Wireless Telegraphy (Isle of Man) Order 1952(c) and
now vested in him(d), and of all other powers enabling him in that behalf, hereby
makes the following Regulations:—

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Wireless Telegraphy (Testing and

Development Under Suppressed Radiation Conditions) (Exemption) Regulations
1989 and shall come into force on lst November 1989.

Interpretation
2. In these Regulations —

“the Act” means the Wireless Telegraphy Act 1949;

“apparatus” means wireless telegraphy apparatus; and “relevant apparatus”
means apparatus to which these Regulations apply;
“authorised person” means any person authorised by the Secretary of State for
the purposes of the Act, the Wireless Telegraphy Act 1967(e) and the
Telecommunications Act (1984)(f);
“field strength” means the magnitude of a component of the electric or magnetic
field;

“premises” includes a vehicle, vessel or aircraft;

“spurious emission” means an emission —

(a) 1949¢.54. (b) S.1. 1952/1900. (c) S.1. 1952/1899. (d) PostOffice Act 1969(c.48), section 3; S.I.
1969/1369, article 3 1371, article 2 1974/691, article 2. (e) 1967 c.72. The relevant amendments to theWireless

Telegraphy Acts of 1949 and 1967 are contained in section 3 of the Post Office Act 1969, Part VI of the
Telecommunications Act 1984 and S.I. 1974/691, article 2. (f) 1984.12.



(a) on a frequency which is outside the necessary bandwidth; and

(b) the level of which may be reduced without affecting the corresponding
transmission of information,

and, without prejudice to the generality of the foregoing, includes harmonic
emissions, parasitic emissions, intermodulation products and frequency
conversion products;

“station” means a station for wireless telegraphy; and “relevant station” means
a station to which these Regulations apply;

“suppressed radiation conditions” means conditions under which the
electromagnetic energy emitted by any station or apparatus is suppressed,
reduced or contained at or to such a level that it is incapable, under all
reasonably foreseeable operational conditions, of causing interference with any
station or apparatus which is situated outside the boundary of the premises in
which the first mentioned station or apparatus is situated; and

“testing or development” includes:

(a) modifying, servicing or repairing, and
(b) scientific research, training, instruction or experimentation in radio theory

or practice.

Application

3.—(1) Subject to paragraph (2), these Regulations apply to any station or
apparatus for the testing or development of that, or any other, station or apparatus
under suppressed radiation conditions.

(2) These Regulations shall not extend to any station or apparatus the
establishment, installation or use of which is exempted from the provisions of section
1(1) of the Act by -

(a) the Wireless Telegraphy (Exemption) Regulations 1980(a);
(b) the Wireless Telegraphy (Exemption) Regulations 1982(b);
(c) the Wireless Telegraphy (Broadcast Licence Charges and Exemption)

Regulations 1984(c);
(d) the Wireless Telegraphy (Cordless Telephone Apparatus) (Exemption)

Regulations 1988(d);
(e) the Wireless Telegraphy Apparatus (Receivers) (Exemption) Regulations

1989(e); or

(f) the Wireless Telegraphy Apparatus (Low Power Devices) (Exemption)
Regulations 1989(f).

Exemption
4. Subject to regulation 5, the establishment, installation and use of any relevant

station or relevant apparatus are hereby exempted from the provisions of section 1(1)
of the Act.

(a) S.I. 1980/1848, regulation 3 (amended by S.I. 1987/776). (b) S.I. 1982/1697, regulation 3 (amended by S.1.
1987/775, regulations 3 and 4). (c) S.I. 1984/1053, regulations 3 and 4. There are amendments to this instrument
not relevant to these regulations. (d) S.1. 1988/1648, regulations 3 and 4, (e) S.I. 1989/123, regulation 3.
(f) S.1. 1989/604, regulation 3.



Terms, provisions and limitations

5. The exemption provided for in regulation 4 shall be subject to the terms,
provisions and limitations that the relevant station or relevant apparatus shall —

(a) be operated —

(i) only on those frequencies;
(ii) at a maximum field strength no greater than the limit;
(iii) so as not to radiate spurious emissions in excess of the limits,

specified in the Schedule; and

(b) not cause undue interference with any wireless telegraphy.

Inspection and Restrictions on Use

6. Where the Secretary of State has reasonable cause to believe that a relevant
station or relevant apparatus is —

(a) causing undue interference with any wireless telegraphy; or

(b) emitting signals which are capable of causing interference with any station or

apparatus which is situated outside the boundary of the premises on which the
relevant station or relevant apparatus is situated,

any person who is in possession or control of the relevant station or the relevant
apparatus shall on the demand of any authorised person:—

(i) permit and facilitate its inspection by that authorised person;

(ii) cause its use to:

(aa) cease; or

(bb) be restricted in the manner specified by the authorised person.

Measurement of emissions

7, Any person using a relevant station or relevant apparatus pursuant to the

exemption provided for in regulation 4 above shall conduct such measurements as are

reasonably necessary to ascertain whether the terms, provisions and limitations set out
in the Schedule are being complied with.

Eric Forth
Parliamentary Under Secretary of State,

6th October 1989 Department ofTrade and Industry



SCHEDULE Regulation 5

TERMS, PROVISIONS AND LIMITATIONS OF EXEMPTION
1. Use of relevant stations and relevant apparatus for emission shall be limited to use —

(a) on a frequency within a frequency band specified in table 1 below; and
(b) where the maximum field strength of the emission does not exceed the limit specified in

relation to that frequency band when measured at the distance specified in relation
thereto.

TABLE 1

Frequency Band Limit for maximum Distance at which
(MHz) field strength measurement taken

(dByp Vim) (m)

0.150 - 0.2835 34 100
0.5265- 1.605 34 100
1.605 - 2.1735 48 100
2.1905 - 3.950 48 100
22.00 - 29.999 34 100
30.00 - 70.50 30 30
71.50 74.60 30 30
75.40 80.00 30 30
84.00 - 108.00 30 30
137.00 - 143.00 30 30
144.00 - 146.00 30 30
148.00 - 153.00 30 30
156.8375 — 225.00 30 30
400.00 - 405.50 30 30
406.50 450.00 30 30
453.00 464.00 30 30
467.00 - 960.00 30 30

2. Relevant stations and relevant apparatus shall not radiate, in any frequency band,
spurious emissions of a maximum field strength in excess of the limit, when measured at the
distance specified in table 2 below in relation to each frequency band

TABLE 2

Frequency Band Limit for maximum Distance at which
(MHz) field strength measurement taken

(dB Vim) (m)

below 30 23 100
30 and above 23 30



3. In paragraphs 1 and 2 above —

“distance” means the distance from the relevant station or relevant apparatus; and

“measured” means ascertained by making measurements of all components of the emission
from such number of directions —

(a) in a horizontal plane; or

(b) where the configuration of the site is such that it is not reasonably practicable to make
measurements in an exactly horizontal plane, in a plane which is as near to horizontal as
reasonably practicable,

including at least four —

(i) orthogonal directions; or

(ii) where the configuration of the site is such that it is not reasonably practicable to make
measurements from exactly orthogonal directions, directions which are as near to

orthogonal as reasonably practicable,
as is reasonably necessary to determine the maximum field strength of the emission at the distance

specified, and the highest value obtained shall be taken to be the maximum field strength.

EXPLANATORY NOTE

(This note is notpartofthe Regulations)

These Regulations provide for the exemption from the provisions of section 1(1) of
the Wireless Telegraphy Act 1949 of stations or apparatus for wireless telegraphy
operated under suppressed radiation conditions on specified frequencies for testing or

development purposes (which are defined to include the modifying, servicing or

repairing of such stations or apparatus and scientific research, training, instruction or

experimentation in radio theory or practice). Accordingly, it will not be necessary to
hold a licence to establish, instal and use such stations or apparatus.

The Regulations do not apply to apparatus which is exempt from the licensing
requirement under certain other instruments (regulation 3).

Regulation 5 provides for the terms, provisions and limitations of exemption. It
requires that the apparatus must not cause undue interference with any wireless
telegraphy. The Schedule sets out in detail certain minimum requirements concerning
suppressed radiation.

Regulation 6 requires that the station or apparatus must be available for inspection
and that its use must cease, or its operation must be restricted, on the demand of a

person authorised in that behalf by the Secretary of State. Regulation 7 requires a

person using the station or apparatus to conduct measurements to ascertain whether
minimum requirements concerning suppressed radiation are being complied with.
Failure to comply with regulation 6 or 7 is an offence under section 3 of the Wireless

Telegraphy Act 1949.


