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STATUTORY INSTRUMENTS

1987 No. 730

ELECTRICITY

The Meters (Certification) Order 1987

Made       -      -      -      - 15th April 1987

Laid before Parliament 23rd April 1987

Coming into force       -      - 1st June 1987

The Secretary of State, in exercise of the powers conferred by section 30(1) and (2) of the Electricity
Act 1957(1) and now vested in him(2), hereby makes the following Order:

Citation and commencement

1. This Order may be cited as the Meters (Certification) Order 1987 and shall come into force
on 1st June 1987.

Interpretation

2. In this Order—
“single-phase credit meter” means an induction type alternating current single-phase two wire
single rate credit meter;
“specified meter” means a static meter, a prepayment meter, a maximum demand meter or a
multi-rate meter, being in each case an alternating current meter;
“the Schedule of 1899” means the Schedule to the Electric Lighting (Clauses) Act 1899(3), as
incorporated with the Electricity Act 1947 and as amended, adapted and modified(4).

Single-phase credit meters

3. The certification under the provisions of the Schedule of 1899 of any single-phase credit meter
of a type described in column 1 of Schedule 1 hereto at any time during the period set out in relation
thereto in column 2 of that Schedule shall, if it has not previously ceased to have effect, cease to have
effect at the end of the period prescribed in relation thereto in column 3 of that Schedule beginning

(1) 1957 c. 48.
(2) S.I.1969/1498, 1970/1537.
(3) 1899 c. 19.
(4) Section 50 of the Schedule of 1899 was substituted by the Electric Lighting Act 1909 (c. 34), section 11 and Second Schedule,

and, as incorporated with the Electricity Act 1947 (c. 54), section 50 of the Schedule of 1899 was adapted and modified by
the Electricity Act 1947 section 57(2) and Fourth Schedule, Part III, and by the Energy Act 1983 (c. 25), Schedule 1.
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with the date of the certification, or on the date prescribed in relation thereto in that column, should
that be earlier.

Specified meters

4. The certification under the provisions of the Schedule of 1899 of any specified meter of a type
described in column 1 of Schedule 2 hereto shall, if it has not previously ceased to have effect, cease
to have effect at the end of the period prescribed in relation thereto in column 2 of that Schedule
beginning with the date of the certification.

Other meters

5. The certification under the provisions of the Schedule of 1899 of any meter, not being a single-
phase credit meter or a specified meter shall, if it has not previously ceased to have effect, cease to
have effect at the end of a period of 15 years beginning with the date of the certification.

Permitted alterations

6. Notwithstanding the proviso to section 50 of the Schedule of 1899 (under which if a meter
certified under the provisions of that Schedule is altered it ceases to be certified until it is re-certified)
the making of any alteration to the demand indicator mechanism in a maximum demand meter shall
not cause the meter to cease to be a certified meter.

Movement

7. If a meter is so moved that it is disconnected from one consumer’s installation and connected
to that of another consumer either—

(a) more than once; or
(b) after the expiry of one half of the period for which it would, but for the provisions of this

article or some other event, have continued to be a certified meter,

it shall thereupon cease to be a certified meter.

Revocation

8. The Meters (Permitted Alterations) Order 1958(5) and the Meters (Periods of Certification)
Order 1982(6) are hereby revoked.

(5) S.I. 1958/1061.
(6) S.I. 1982/1442.
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SCHEDULE 1 Article 3

SINGLE-PHASE CREDIT METERS

(1) (2) (3)
Type of Meter Certified Period of Certification

UV (SR/LR) Before 31st December 1977 20 years

UVA (SR/LR) On or after 31st December
1977

15 years

UVB (SR/LR) On or after 31st December
1977

15 years

UVE (SR/LR) On or after 31st December
1977

15 years

HM (SR/LR) On or after 31st December
1977

15 years

HMT (SR/LR) On or after 31st December
1977

15 years

AR (SR/LR) On or after 31st December
1977

15 years

eI (SR/LR) On or after 31st December
1977

15 years

NF5 (MCR with cyclometer
registers)

On or after 1st January 1972 15 years

ZE (SR/LR) On or after 1st January 1972 15 years

ZEA (SR/LR) On or after 1st January 1972 15 years

ZEB (SR/LR) On or after 1st January 1972 15 years

HMT (MCR)

eN (MCR) On or after 1st January 1972 15 years or until 31st
December 1999 if earlier

Any type of single-phase credit
meter not described above

On or after 1st January 1966 20 years

SCHEDULE 2 Article 4

SPECIFIED METERS

(1) (2)
Type of Meter Period of Certification

ePI (MCR) 15 years

ePPI (MCR) 15 years

eNP (MCR) 15 years
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(1) (2)
Type of Meter Period of Certification

FMmP (MCR) 15 years

CF6K (SR/LR) 15 years

CF6K2 (SR/LR) 15 years

CF6K2g2 (SR/LR) 15 years

CHIK2 (MCR) 15 years

CHIK2g2 (MCR) 15 years

C31B — R 15 years

C31B — R/M 15 years

C21B — R/M 15 years

C11B — R/M 15 years

C11B2 — R 15 years

CF 6d 15 years

CH 1d 15 years

CL 7d 15 years

CL 27d 15 years

CL27.2d 15 years

S 309.1 15 years

S 309.2 15 years

S 309.3 15 years

Any type of specified meter not described
above

10 years

15th April 1987

Alastair Goodlad
Parliamentary Under Secretary of State,

Department of Energy

EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Order)

The Order supersedes and combines, with changes, the Meters (Permitted Alterations) Order 1958
and the Meters (Periods of Certification) Order 1982, both of which are revoked. It prescribes the
periods after which the certification of certain classes of electricity meter under the provisions of the
Schedule to the Electric Lighting (Clauses) Act 1899 (as incorporated in the Electricity Act 1947
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and amended by the Energy Act 1983) shall cease to have effect. The periods (running in each case
from the date of certification) are—

(1)  for single-phase credit meters (as defined in article 2(1) of the Order): periods of 15 or 20 years
(and in one case potentially a shorter period), depending on type of meter and date of certification;

(2)  for alternating current static, prepayment, maximum demand and multi-rate meters: 10 or 15
years depending on type of meter; and

(3)  for all other meters: 15 years.
The changes thus made comprise the omission of one entry (TM3b) and the inclusion of a new entry
(eN(MCR)) in the list in Schedule 1, the addition of one entry (C11 B2—R) to the list in Schedule 2,
and the inclusion of static meters in the definition of “specified meters”. The TM 3b meter is omitted
because all such meters have ceased to be certified. The others were formerly covered by the final
entries in the respective schedules.
In addition, four kinds of alteration not affecting the register of a certified meter, which were formerly
permitted without the meter’s ceasing to be a certified meter, have been omitted. It is also provided
that a certified meter may be moved only once, and then only in the first half of its period of
certification, without thereby ceasing to be a certified meter.
The words “without an impulse device” have been omitted from the definition of “single-phase credit
meter”.
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