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The Royal Navy Terms of Service (Ratings) (Amendment)
Regulations 1985

Made - - - - - 17th December 1985
Laid before Parliament 20th December 1985
Coming into Operation 1st February 1986

The Defence Council, in exercise of the powers conferred upon them by
section 2 of the Armed Forces Act 1966(a), and of all other powers enabling
them in that behalf, heréeby make the following regulations:—

Citation and commencement

1. These regulations may be cited as the Royal Navy Terms of Service
(Ratings) (Amendment) Regulations 1985 and shall come into operation on 1st
February 1986.

Interpretation
2. In these Regulations “the Principal Regulations” means the Royal Navy
Terms of Service (Ratings) Regulations 1982 (b).

Amendments to the Principal Regulations
3. The Principal Regulations shall have effect as if—

(a) There were inserted after Regulation 3 the following further Regula-
tion—
“Change in terms of engagement

3A—(1) Any person who is serving in naval service under a term of
service which he entered into before the commencement of these
Regulations may, at any time during the term for which he is entered,
give to his Commanding Officer notice in writing of his desire to be
treated as if he had entered for a term of naval service under
Regulation 3, and if his Commanding Officer approves, he shall from
the date specified in such approval be treated in respect of his service
thereafter as if he had so entered and not, subject to the provision
of paragraph (2) below, otherwise.
(2) The right to give 18 months notice of transfer to the reserve
conferred by Regulation 4 may not be exercised by a person to whom
paragraph (1) above applies unless he has completed by that time
such a period of service as would, when added to the 18 months

(a) 1966 c. 45; section 2(1)(f) was amended by the Armed Forces Act 1976 (c. 52), section 2.
(b) S.I 1982/834.
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notice, be not less than the period to which he became committed
(if any), in consideration of his being permitted to undergo a course
of instruction or of receiving any other benefit or advantage, under
a term of service entered into by him before the commencement of
these Regulations, or unless, in any other case, he has completed
not less than 2 years 6 months service from the completion of his
period of initial training or from the relevant date, whichever is the
later”,

(b) atthe end of Regulation 8(1) there were added the following words—

“and he shall not then be entitled at the expiration of that term to leave
naval service unless he has previously given 18 months notice in writing
to his Commanding Officer of that intention.”;

(¢) in Regulation 8(4) after the words “expiration of such notice”, be
added the words—
“or upon the expiration of a period of 18 months notice given by him
to his Commanding Officer at any time during the last 18 months service
of the original term,”.

On behalf of the Defence Council.

Trefgarne,
William Staveley,
Members of the Defence Council.
17th December 1985.

EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)

These Regulations amend the Royal Navy Terms of Service (Ratings)
Regulations 1982 by adding provision which enables persons who have entered
naval service under a term provided by earlier (revoked) Regulations to elect
to be treated instead as if they had been entered under Regulation 3; if this
wish is approved they are thereafter so treated, except that a person who has
restricted his right to give 18 months notice in return for higher training will
have to complete any remaining return of service under the new term before
he is eligible to be transferred to the reserve. The Regulations also amend
Regulation 8 so as to provide that a person who has continued his naval service
under that Regulation cannot leave at the end of the original term unless he
has given 18 months written notice of the fact. If he is in service after that
date, his right remains to give 18 months notice at any time, under Regulation
8(4), but these Regulations have amended that paragraph to provide that this
is not necessary if the person has given 18 months notice during the last 18
months period of his original term.
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