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STATUTORY INSTRUMENTS

1983 No. 1919

HEALTH AND SAFETY
The Health and Safety (Youth Training Scheme) Regulations

1983
Made - - - - 21st December 1983
Laid before Parliament 21st December 1983
Coming into Operation 11th January 1984

The Secretary of State, in exercise of the powers conferred on him by section
52(2) of the Health and Safety at Work etc. Act 1974 (a) (“the 1974 Act”),
and of all other powers enabling him in that behalf and for the purpose of
giving effect without modifications to proposals submitted to him by the
Health and Safety Commission under section 11(2)(d) of the 1974 Act, after
the carrying out by the Commission of consultations in accordance with
section 50(3) of that Act, hereby makes the following Regulations:—

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Health and Safety (Youth
Training Scheme) Regulations 1983 and shall come into operation on 11th
January 1984.

Interpretation
2. In these Regulations, unless the context otherwise requires—
“the 1974 Act” means the Health and Safety at Work etc. Act 1974;

“relevant statutory provisions” has the meaning assigned to that expression
by section 53 of the 1974 Act;

“training” includes work experience received as part of a training
programme; it does not include training on a course at a university,
polytechnic, college, school or similar educational or technical institute,
but it does include training at a skillcentre, training centre or other training
establishment run by the Manpower Services Commission;

“Youth Training Scheme” means the youth training scheme administered
by the Manpower Services Commission under section 2(1) of the
Employment and Training Act 1973 (b).

Meaning of “work’ and “‘at work”

3. For the purposes of Part I of the 1974 Act—

(a) the meaning of the word “work” shall be extended to include
training under the Youth Training Scheme;

(a) 1974 c.37. (b) 1973 c.50.
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(b) a trainee under the Scheme is at work throughout the time
when he would be in the course of his employment were such
training or work experience being provided under a contract
of employment, but not otherwise, and the meaning of “at
work” shall be so extended;

and in that connection, in the other relevant statutory provisions, ‘“work’ and
‘““at work’’ shall be construed accordingly.
Meaning of “‘employee”, “employer” etc.

4. For the purposes of the relevant statutory provisions a trainee under
the Youth Training Scheme, who is not employed under a contract of
employment, shall be treated as being the employee of the person whose
undertaking (whether carried on by him for profit or not) is for the time being
the immediate provider to that trainee of training under the Scheme; and
“employee”, “worker”, ‘“employer” and related expressions in those
provisions shall be construed accordingly.

Signed by order of the Secretary of State.

John Selwyn Gummer,
Minister of State,
Department of Employment.
21st December 1983.

EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)

These Regulations give to those trainees under the Youth Training Scheme
who are not employees the protection for and duties of employees under the
relevant statutory provisions as defined in the Health and Safety at Work etc.
Act 1974.

For the purposes of those provisions, Regulation 3 extends the meaning of
“work” and ““at work” to include training as defined in Regulation 2 and
Regulation 4 provides that such trainees shall be treated as if they were
employees of the person whose undertaking is the provider of training at the
relevant time.

The Regulations do not apply in relation to training under the Scheme on a
course at an educational establishment or technical institute unless it is a
skillcentre, training centre or other training establishment run by the
Manpower Services Commission.
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