3732

STATUTORY INSTRUMENTS

1978 No. 1267
TELEGRAPHS

The Wireless Telegraphy (Control of Interference from
Household Appliances, Portable Tools etc.)
Regulations 1978

Made - - - - 23rd August 1978
Laid before Parliament 4th September 1978

Coming into operation in accordance with Regulation 1(2)

The Secretary of State, in exercise of the powers conferred by section 10 of the
Wireless Telegraphy Act 1949(a) as enacted, and also as extended by the
Wireless Telegraphy (Channel Islands) Order 1952(b) and the Wireless Tele-
graphy (Isle of Man) Order 1952(c) and now vested in him (d) and after con-
sultation with the advisory committee appointed under section 9 of the said
Act, hereby makes the following Regulations:—

1.—(1) These Regulations may be cited as the Wireless Telegraphy (Control
of Interference from Household Appliances, Portable Tools etc.) Regulations
1978.

(2) These Regulations shall come into operation on 1st April 1979 except
that insofar as these Regulations apply to any lighting dimmer these Regulations
shall come into operation on 1st November 1979.

2.—(1) In these Regulations—

“B.S.800: 1977 means the British Standard Specification for radio
interference limits and measurements for equipment embodying small
motors, contacts, control and other devices causing similar interference,
B.S.800: 1977, published on 31st August 1977;

“the Directive”” means Council Directive No. 76/889/EEC (e);

“lighting dimmer” means any electronic device which controls the light
output of an electric lamp and which has a power rating not exceeding
1000 watts.

(2) The Interpretation Act 1889(f) applies for the interpretation of these
Regulations as it applies for the interpretation of an Act of Parliament.

3. These Regulations apply to any household appliance or portable tool or
other electrical equipment specified in paragraph 1.1 of the Annex to the
Directive (examples of which are contained in Appendices A and B to B.S.800:
1977) except any such equipment as is excluded from the scope of the Directive
by any provision of that Annex and in these Regulations any equipment to
which these Regulations apply is referred to as “‘apparatus”.

(a) 1949 c. 54. (b) S.I. 1952/1900. (©) S.I. 1952/1899.
(d) 1969 c. 48; S.1. 1969/1369, 1371; 1974/691.
(e) O.J. No. L336, 4.11.76, p. 1. (f) 1889 c. 63.
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4.—(1) The requirements of Regulation 6 below shall be complied with in
the case of any apparatus which is sold otherwise than for export, or offered
or advertised for sale otherwise than for export, or let on hire or offered or
advertised for letting on hire, by any person who in the course of business
manufactures, assembles or imports apparatus.

(2) In the case of any apparatus which, by virtue of paragraph (1) above is
required to comply with the requirements of Regulation 6 below there shall be a
statement (however expressed) either on the apparatus or in an accompanying
document to the effect that the apparatus complies with those requirements:

Provided that such a statement shall not be required in the case of any
apparatus in relation to which use is made of a mark or certificate issued by
a body notified by a member State to the Commission and to the Secretary of
State in accordance with Article 3.2 of the Directive.

5.—(1) The requirements of Regulation 6 below shall, subject to paragraph (2)
below, be complied with if any apparatus is used by any person unless it—

(a) complied with the said requirements at the date of its manufacture,
assembly or importation; and

(b) is maintained in reasonable working order; and

(¢) is not likely to cause undue interference with any wireless telegraphy
used for the purposes of any safety of life service or for any purpose on
which the safety of any person or of any vessel, aircraft or vehicle may
depend.

(2) The provisions of paragraph (1) above shall not apply to the use of
apparatus which is sold or let on hire before the date of the coming into force
of these Regulations by a person who in the course of business manufactures,
assembles or imports such apparatus and which is not likely to cause undue
interference with any wireless telegraphy.

6. The apparatus shall be measured in the manner prescribed by section 3 of
B.S.800: 1977 and shall comply with the relevant limits of interference pre-
scribed in section 2 thereof and, in relation to the testing of the apparatus, and
the limits of interference thereof, any other relevant procedures, requirements
and specifications set out in B.S.800: 1977 shall be complied with.

7. The Regulations specified in the Schedule hereto are hereby revoked.

Merlyn Rees,

One of Her Majesty’s Principal
Secretaries of State.

Home Office.
23rd August 1978.
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SCHEDULE

REGULATIONS REVOKED BY REGULATION 7

Title

Reference

The Wireless Telegraphy (Control of Interference from Electric
Motors) Regulations, 1955.

The Wireless Telegraphy (Control of Interference from Refrigera-
tors) Regulations, 1955.

The Wireless Telegraphy (Control of Interference from Electric
Motors) Amendment (No. 1) Regulations, 1957.

The Wireless Telegraphy (Control of Interference from Refrigera-
tors) Amendment (No. 1) Regulations, 1957.

S.I. 1955/291

S.I. 1955/292

S.I. 1957/348

S.I. 1957/349
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EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)

These Regulations (except Regulation 5) implement Council Directive
No. 76/889/EEC relating to the control of radio interference caused by house-
hold appliances, portable tools and other equipment. The Regulations apply to
any apparatus to which the Directive applies (examples of which are contained
in Appendices A and B to British Standard Specification B.S.800: 1977) except
any apparatus which is excluded from the scope of the Directive by a provision
in the Annex thereof.

Regulation 4(1) provides that the requirements of Regulation 6 shall be
complied with in the case of any apparatus which is placed on the market.
Regulation 4(2) provides that in the case of any apparatus which is required by
virtue of Regulation 4(1) to comply with the requirements of Regulation 6
there shall be a statement, either on the apparatus or in an accompanying
document, to the effect that the apparatus complies with those requirements.
However, the proviso to Regulation 4(2) provides that such a statement shall
not be required if use is made of a mark or certificate issued by a body which
is notified in accordance with Article 3.2 of the Directive.

Regulation 5(1) provides that the requirements of Regulation 6 shall be
complied with if any apparatus is used by any person unless it complied with the
requirements of Regulation 6 at the date of its manufacture, assembly or
importation, is maintained in reasonable working order and is not likely to
interfere with wireless telegraphy used for safety of life services or connected
purposes. Regulation 5(2) provides that Regulation 5(1) shall not apply in certain
circumstances where the apparatus was placed on the market before these
Regulations came into force.

Regulation 6 provides that the requirements to be complied with are the
relevant requirements prescribed by British Standard Specification B.S.800:
1977.

A person who fails to comply with the requirements of these Regulations
may be served with a notice under section 11 or 12 of the Wireless Telegraphy
Act 1949 and any person who contravenes the provisions of such a notice shall
be guilty of an offence under that Act.
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