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STATUTORY INSTRUMENTS

1977 No. 1683

WEIGHTS AND MEASURES

The Weights and Measures (Marking of Goods and
Abbreviations of Urits) (Amendment) Regulations 1977

Made - - - - 17th October 1977
Laid before Parliament 18th October 1977
Coming into Operation 8th November 1977

The Secretary of State, in exercise of powers conferred by sections 14(1)(f),
21(4)(a) and (d) and 54(1) of the Weights and Measures Act 1963(a) and now
vested in him (b), and of all other powers enabling him in that behalf, hereby
makes the following Regulations:—

1.—(1) These Regulations may be cited as the Weights and Measures
(Marking of Goods and Abbreviations of Units) (Amendment) Regulations
1977 and shall come into operation on 8th November 1977.

(2) The Interpretation Act 1889(c) shall apply for the interpretation of these
Regulations as it applies for the interpretation of an Act of Parliament.

2. The Weights and Measures (Marking of Goods and Abbreviations of

Units) Regulations 1975(d) shall have effect subject to the following amend-
ments :—

(a) for Regulation 1(2) there shall be substituted the following:—

“(2) Nothing in these Regulations shall require compliance there-
with in any case in which a container which is required to be marked
with information as to the quantity of goods made up therein by
virtue of Schedule 4, 6, 7 or 8 to the Act, or by virtue of the Weights
and Measures Act 1963 (Dentifrices) Order 1974(e), is marked before
Ist January 1978 in a manner which accords with the provisions of
the Weights and Measures (Marking of Goods and Abbreviations of
Units) Regulations 1970(f):

Provided that the preceding provision shall, in the case of return-
able bottles so marked with embossed or fired-on markings, have

effect as if 1st January 1980 were substituted therein for Ist January
1978.";

(b) in Regulation 5(2) there shall be added the following proviso:—

“Provided that nothing in this paragraph prohibits the use for trade
of the abbreviations c.c. and cu.cm, lit, kilo and kilog, and grm to
indicate the units of measurement cubic centimetre, litre, kilogram
and gram respectively if the use occurs by reason only that the
abbreviation forms part of a marking on a container of information
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as to the quantity of goods made up therein and that marking was
applied to the container before Ist January 1978, or in the case of
returnable bottles with embossed or fired-on markings, before
Ist January 1980.”;

(¢) for Regulation 7 there shall be substituted the following:—

“7.—(1) Subject to Regulations 8 and 9 hereof and to paragraph (2)
below, any unit of measurement set out in Schedule 2.hereto may be
used in marking any container which is so required to be marked with
information as to quantity by measurement.

(2) This Regulation does not apply to a tube containing dentifrice
or an outer container containing such a tube.”;

(d) for Regulation 9(5) there shall be substituted the following:—
“(5) Any marking indicating any volume—

(a) of 0-01 cubic metre or more shall be entirely in terms of
cubic metres and fractions of a cubic metre; and

(b) of less than 0-01 cubic metre shall be entirely in terms of
cubic centimetres and fractions of a cubic centimetre;

(c) of one litre or more shall be entirely in terms of litres and
fractions of a litre;

(d) of less than one litre shall be entirely in terms of centilitres
and fractions of a centilitre, or entirely in terms of millilitres.”:

(e) in Regulation 10(4), the proviso shall be omitted;
(f) for Regulation 11 there shall be substituted the following:—

“11.—(1) This Regulation does not apply to dentifrices to which
Regulation 7(1) does not apply by virtue of paragraph (2) thereof.

(2) Subject to paragraph (3) below, goods marked before Ist January
1980 shall—
(a) in the case of perfume and toilet preparations other than soap.
be marked by quantity in metric or imperial units or both;

(b) in the case of solid fuel made up in imperial quantities in a
coal sack or other open topped container, be marked by quantity
in imperial units;

(¢) in the case of any goods which are required to be marked
with quantity by measurement other than goods to which
sub-paragraph (a) or (b) applies, be marked by quantity in both
metric and imperial units.

(3) Without prejudice to paragraph (4) below, in the case of goods
which were on 17th October 1977 required to be made up in
specified quantities, the marking shall, if made after the expiry of the
period of one year beginning with the date on which it ceased to be
lawful to make up the goods in specified imperial quantities, be made
in metric units, but may, in addition, be in imperial units.

(4) Goods required to be marked with quantity by measurement
which are marked after 31st December 1979 shall be marked by
quantity in metric units, but may, in addition, be marked in imperial
units.”;

(g) for the proviso to Regulation 12(3) there shall be substituted the fol-
lowing:—

“Provided that subparagraph (b) shall apply only too goods which
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were on 6th August 1975 required to be made up in specified quantities,
whether both imperial and metric quantities were specified or only
imperial quantities, and in respect of which the relevant period of
one year mentioned in Regulation 11(2) has not expired.”;

(h) in Part I of Schedule 1, column 3 shall be deleted;

(i) in Schedule 2, to the item relating to volume, there shall be added in
the second column the following:—

“litre

centilitre

millilitre”;

(/) in Schedule 3—
(i) for the first entry in the item relating to mass or weight, there shall
be substituted the following:—
“Not exceeding 50g 2mm
Exceeding 50g but not exceeding 200g 3mm’;

(ii) for the first entry in the item relating to capacity, there shall be
substituted the following:—

“Not exceeding 5cl 2mm
Exceeding 5cl but not exceeding 20cl 3mm”’;
(iii) to the item relating to volume, there shall be added the following:—
“Not exceeding 5cl 2mm
Exceeding 5cl but not exceeding 20cl 3mm
Exceeding 20cl but not exceeding 1 litre 4mm
Exceeding 1 litre 6mm’™".

John Fraser,

Minister of State, .
17th October 1977. Department of Prices and Consumer Protection.
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EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)

These Regulations amend the Weights and Measures (Marking of Goods
and Abbreviations of Units) Regulations 1975. The principal changes are:—

(a) containers which are required by virtue of Schedules 4, 6, 7 and 8 to the
Weights and Measures Act 1963 or by any Order under section 21 thereof
to be marked with information as to the quantity by measurement of
goods made up therein will be required to be marked in metric units only
(although they may be marked in imperial units in addition) after
31st December 1979;

(b) such containers of goods which are, at the time of the making of these
Regulations, required to be made up only in specified quantities, are
required to be marked with quantity in metric units only (although they
may be marked in imperial units in addition), at the end of one year
after it ceases to be lawful to make up the goods in specified imperial
quantities ;

(c) litres, centilitres and millilitres may be used to indicate quantity by
volume;

(d) references to alternative spellings of “gramme” and its compounds,
which have become unnecessary due to the provisions of section 1(4) of
the Weights and Measures &c. Act 1976 (c.77), are deleted.
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