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STATUTORY INSTRUMENTS

1975 No. 719

NATIONAL HEALTH SERVICE, ENGLAND AND WALES

The National Health Service (General Medical and
Pharmaceutical Services) Amendment Regulations 1975

Made - - - - 30th April 1975
Laid before Parliament 19th May 1975
Coming into Operation Ist July 1975

The Secretary of State for Social Services in exercise of powers conferred by
the provisions respectively set out in Column 1 of Part I of the Schedule to these
regulations as amended by the provisions in Column 2 of the said Part set out
against those provisions, and now vested in her(a) and of powers conferred on
her by the provisions set out in Part II of the said Schedule and of all other
powers enabling her in that behalf, hereby makes the following regulations:—

Citation and commencement

1. These regulations may be cited as the National Health Service (General
Medical and Pharmaceutical Services) Amendment Regulations 1975 and shall
come into operation on Ist July 1975.
Interpretation

2. The rules for the construction of Acts of Parliament contained in the
Interpretation Act 1889(b) shall apply for the purposes of the interpretation
of these regulations as they apply for the purposes of the interpretation of an
Act of Parliament.

Amendment of regulations

3. The National Health Service (General Medical and Pharmaceutical
Services) Regulations 1974(c) shall be amended as follows:—

(1) in regulation 2(1) (Interpretation)—

(a) in the definition “medical card” after the words “‘other than’ there
shall be inserted—

*“‘contraceptive services and”;

(b) in the definition “treatment” after the words ““does not include” there
shall be inserted—

“‘contraceptive services or’’:

(2) for regulation 3 (Terms of service) there shall be substituted—
*“Scope of services

3.—(1) The services, arrangements for the provision of which by doctors
it is the duty under section 33 of the Act of an Authority to make and under
section 7(3) of the National Health Service Reorganisation Act 1973(d)

(a) See Secretary of State for Social Services Order 1968 (S.1. 1968/1699 (1968 III, p.
p. 4585)) Article 2. (b) 1889 c. 63.
(c) S.I. 1974/160 (1974 1, p. 490). (d) 1973 c. 32.
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of the Committee to administer, shall include—

(a) all necessary and appropriate personal medical services of the type
usually provided by general medical practitioners; and

(b) giving advice to women on contraception, the medical examination
of women seeking such advice, the treatment of such women and pro-
vision for the supply to such women of contraceptive substances and
appliances (which services are hereinafter referred to as ‘contraceptive
services’).

(2) The arrangements to which paragraph (1) refers shall incorporate the
terms of service.”:

(3) for regulation 4(2) (Medical list) there shall be substituted—

*“(2) The medical list shall in respect of the doctors whose names are
included thereon—

(a) indicate which of them are on the obstetric list and who have .
undertaken to provide either general medical services including
maternity medical services or general medical services limited to
maternity medical services;

(b) indicate, except in the case of a doctor who has requested other-
wise, which of them have undertaken to provide contraceptive
services and shall distinguish between those doctors who have so
undertaken in respect only of patients for whom they have also
undertaken other personal medical services and those doctors
who have so undertaken without such restriction.”:

(4) for regulation 6(1) (Withdrawal from the medical list) there shall be
substituted—

“Amendment of or withdrawal from the medical list
6.—(1) A doctor may subject to paragraph (4) at any time give notice
to the Committee that he wishes—

(a) to amend the particulars included on the medical list relating to
the provision by him of personal medical services by including, or
excluding, or limiting that provision to maternity medical services
or contraceptive services distinguished in accordance with regu-
lation 4(2)(b) or both of those services; or

(b) to withdraw his name from the medical list.”:

(5) for regulation 14 (Application for acceptance by doctor) there shall be
substituted—

*“Application for acceptance by doctor

14.—(1) Subject to regulation 18, application to a doctor for inclusion
on his list shall be made by delivering to the doctor a medical card or a
form of application signed (in either case) by the applicant or a person
authorised on his behalf.

(2)(@) A woman may apply to a doctor who has undertaken to provide
contraceptive services (whether or not she is included in the list of a
doctor for the provision of other personal medical services) to be accepted
by him for the provision to her of contraceptive services;

(b) such application shall be for the provision of such services for
a term of 12 months from the date of acceptance; so however that either
the woman or the doctor may terminate the provision to her by him of
such services at any time during the term of 12 months;
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(¢) on any such termination or at the end of the term of 12 months
whichever first occurs the woman may apply or re-apply to a doctor to be
accepted by him for the provision to her of such services and sub-
paragraph (b) above shall apply to such further application.”:

(6) in regulation 16(1) (Assignment of persons to doctors) for the Proviso
there shall be substituted—

“Provided that—

(i) a doctor shall not be required to provide contraceptive services
for a patient assigned to him under this paragraph, unless
pursuant to the provisions of regulation 14(2), he accepts her
for the provision of such services;

(ii) a person shall not, without the consent of the Secretary of State,
be assigned under this paragraph to a doctor whose list exceeds
the maximum permitted by these regulations.”:

(7) in regulation 17(1) (Limitation of number of persons on doctors" lists)
after the words ‘“‘terms of service” there shall be inserted—

“and in addition to any persons whom he has accepted for the provision
of contraceptive services only’’:

(8) at the ead of regulation 21 (Arrangements for temporary residents)
there shall be added the following paragraph—

“(B)(@) A woman to whom paragraphs (1) and (2) would apply if she
required treatment, may apply to a doctor who has undertaken to provide
contraceptive services in an area in which she is temporarily resident, to be
accepted by him for the provision to her as a temporary resident of con-
traceptive services.

() Where a woman has been accepted by a doctor for the provision to her
of contraceptive services under regulation 14(2), the provisions of paragraph
(2) shall apply to terminate that provision as they aprly to the removal of a
patient from a doctor’s list.”:

(9) in regulation 24 (Payments to doctors) after sub-paragraph (i) there
shall be added the following sub-paragraph—

“(j) fees for contraceptive services;”:

(10) in regulation 25 (Terms of service) for the words ““shall incorporate the
terms of service” there shall be substituted—

*(a) shall include provision for the supply of contraceptive substances
and appliances, and

(b) shall incorporate the terms of service.”:

(11) at the end of regulation 26 (Pharmaceutical list) there shall be added
the following paragraph—

*“(3) A chemist may at any time give notice in writing to the Committee
that he wishes to be included in or excluded from the arrangements to which
regulation 25(a) refers.”:

(12) in Part VII (Chemists) after regulation 29 there shall be inserted—
“Interpretation
29A.—In this part of these regulations, the word “drugs” shall include

contraceptive substances and the word “appliances”™ shall include contra-
ceptive appliances.”:

(13) at the end of regulation 30 (Arrangements for supply by doctors of
drugs and appliances) there shall be added—



NATIONAL HEALTH SERVICE,
2592 ENGLAND AND WALES

“(7) In this regulation, the word ““drugs’ shall include contraceptive

substances and the word ‘“‘appliances” shall include contraceptive appli-
ances.”:

(14) in Schedule 1 Part I (Terms of service for doctors)—
(a) in paragraph 4 for sub-paragraph (1)(k) there shall be substituted—

“(k) in respect of contraceptive services and maternity medical
services, women for whom he has undertaken to provide either
or both of such services; and”;

(b) in paragraph 13 for the words “Except in any emergency” to the
words “‘undertaken to do so” there shall be substituted—

“This paragraph shall not impose an obligation on the doctor to
provide contraceptive services, nor, except in an emergency, mater-
nity medical services unless he had undertaken to provide such
services.””;

(c) in paragraph 32, sub-paragraph (g) shall be deleted;

(d) in paragraphs 35 and 36 the word “listed” wherever it occurs shall be
deleted;

(e) after paragraph 38 there shall be added—

“38A. For the purposes of paragraphs 36 and 38 in relation to
prescribing or dispensing by a doctor who has undertaken the
provision of contraceptive services, the word “drugs” shall include
contraceptive substances and the word “appliances” shall include
contraceptive appliances.”:

(15) for Schedule 1 Part II (Form of application for inclusion in medical
list) there shall be substituted—
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¢ Regulation 7(1)
PART I1

APPLICATION FOR INCLUSION ON MEDICAL LIST
To the FAMILY PRACTITIONER COMMITTEE OF THE [NAME]
AREA HEALTH AUTHORITY

(FULL NAME IN BLOCK LETTERS)

TESIAINME Ao\ iitn e
........................................................................... (private address)
a registered medical practitioner included in the medical register in that
name and having the following medical qualifications, namely,...............

apply to be included on the list of doctors undertaking to provide—
*excluding

*including }maternity medical services.
*limited to

*excluding }

general medical services

contraceptive services—

(a) *excluding the fitting of intra
*including [ uterine devices,

*including
*limited to

(b) *restricted to patients to
*not restricted [ whom I pro-
vide other

personal me-
dical services,

for persons in the Committee’s area, and, if my application is granted, I
accept service under, and agree to be bound by, the terms of service for the
time being in operation in that area.

My present or most recent appointment *is/was....................oeiiinn
I intend to practise in partnership with.....................
Of ettt (name and address)
who *is/is not on the Committee’s medical list (state NO ONE if not intend-
ing to practise in partnership)

* have applied/I intend to apply to the Local Obstetric Committee for
approval of my obstetric experience.

If my application is granted—
(a) my practice area and my surgery hours will be:—
tPractice Area Practice Premises  Days and hours of attendance

(b) telephone number or numbers at which I am prepared to receive
messages *is/are—

(c) in addition, if I accept as a patient a person who at the time of my
acceptance is residing at a place outside the said practice area, [ undertake
to visit him at that place.

*Delete as appropriate. + Define as precisely as possible.
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(16) in Schedule 1 Part III (Form of application for filling a vacancy)
paragraph 8 shall be deleted and for Part B and Appendix there shall be
substituted—

¢ ParT B
(to be completed only by applicants whose names are NOT included on the
medical list of the Committee’s area)

1. If I am selected for the vacancy—

(1) T apply to be included on the list of doctors undertaking to provide—
*excluding
*including | maternity medical services,
*limited to

general medical services
*excluding
*including pcontraceptive services—
*limited to J (a) *excluding? the fitting of intra

*including [ uterine devices,

() *restricted to patients to
*not restricted f whom I pro-
vide other

personal me-

dical services,

for persons in the Committee’s area.

(2) I'accept service under, and agree to be bound by, the terms of service
for the time being in operation in the area: and

(3) I *am/am not approved by a Local Obstetric Committee and *intend/
do not intend to apply to the Local Obstetric Committee for approval of
my obstetric experience.

2. Name of any other Family Practitioner Committee(s) on whose list my
nameisincluded :—.... ..o,

3. Particulars of any applications still outstanding for inclusion of my
name on the medical list of a Family Practitioner Committee:—...............

APPENDIX

Statement of Professional Experience
Please separate into—

1. Trainee or assistant experience in general practice

2. General practice experience

3. Hospital appointments

4. Other (including obstetric) experience

5. Any other additional supporting particulars

stating in each case the dates of start and finish of each period of experience or
appointment mentioned. If applicant has been a trainee general practitioner or an
assistant state name and address of principal.

*Delete as appropriate



S.I. 1975/719 2595

(17) in Schedule 4 Part I (Terms of service for chemists)—
(a) at the end of paragraph 1 there shall be added—

“(7) except in the case of a chemist who has notified the Committee pur-
suant to regulation 26(3) that he wishes to be excluded from the arrange-
ments to which regulation 25(a) refers, the word ““drugs” shall include
contraceptive substances and the word ‘‘appliances™ shall include con-
traceptive appliances.”.

(b) in paragraph 2(1) for the words ‘“‘drugs, listed drugs and medicines
or listed appliances” there shall be substituted—

“drugs, appliances or listed drugs and medicines”.

Barbara Castle,

30th April 1975. Secretary of State for Social Services.
SCHEDULE
PART 1
Column 1 Column 2
National Health Service Act 1946(a) National Health Service Reorganisation
Act 1973(b)
section 33, section 57(1) and Schedule 4 paragraph
19;
38, section 42;
39, sec;t;on 57(1) and Schedule 4 paragraph
74, section 57(1) and Schedule 4 paragraph
36.
PArT 11

National Health Service Reorganisation Act 1973, section 7(3).

(a) 1946 c. 81. (b) 1973 c. 32.
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EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)

These Regulations provide for contraceptive services to be included in the
personal medical services given by general medical practitioners by arrange-
ment with Family Practitioner Committees. They provide that such services are
to be available for women and to be so available for 12 months at any one time;
for the termination of arrangements between women and doctors for such
services and for women who are temporarily resident away from their homes to
be able to obtain such services from another doctor. They also provide for the
related supplies of contraceptive substances and appliances to be available
through chemists providing pharmaceutical services.
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