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STATUTORY INSTRUMENTS

1975 No. 1319

WEIGHTS AND MEASURES

The Weights and Measures (Marking of Goods and Abbreviations
of Units) Regulations 1975

Made - - - - 6th August 1975
Laid before Parliament 14th August 1975
Coming into Operation 4th September 1975

The Secretary of State, in exercise of powers conferred by sections 14(1)(f),
21(4)(a) and (d) and 54(1) of the Weights and Measures Act 1963(a) (hereinafter
referred to as “the Act”), and now vested in her (b), and of all other powers
enabling her in that behalf, hereby makes the following Regulations:—

PArT I

1.—(1) These Regulations may be cited as the Weights and Measures
(Marking of Goods and Abbreviations of Units) Regulations 1975, and shall
come into operation on 4th September 1975.

(2) Nothing in these Regulations shall require compliance therewith before
Ist January 1978, in any case in which a container which is required to be marked
with information as to the quantity of goods made up therein by virtue of
Schedule 4, 6, 7, or 8 to the Act, or by virtue of the Weights and Measures Act
1963 (Dentifrices) Order 1974(c), is marked in a manner which accords with
the provisions of the Weights and Measures (Marking of Goods and Abbrevia-
tions of Units) Regulations 1970(d):

Provided that the preceding provision shall, in the case of returnable bottles
so marked with embossed or fired-on markings, have effect as if 1st January 1980
were substituted therein for 1st January 1978.

2. The Weights and Measures (Marking of Goods and Abbreviations of
Units) Regulations 1970 are hereby revoked.

3. The Interpretation Act 1889(e) shall apply for the interpretation of these
Regulations as it applies for the interpretation of an Act of Parliament and as if
these Regulations and the Regulations hereby revoked were Acts of Parliament.

Part 1I

Use for trade of abbreviations of units of measurement

4. This Part of these Regulations shall apply as respects the use for trade
(other than for the purpose of marking weighing or measuring equipment) of
symbols for, and abbreviations of, units of measurement.

5.—(1) Any symbol or abbreviation set out in Schedule 1 hereto may be used
for trade to indicate the relevant unit of measurement so set out; and in the case

(a) 1963 c. 31. (b) S.1. 1970/1537 (1970 III, p. 5293).
(c) S.I. 1974/874 (1974 11, p. 3338). (d) S.I. 1970/350 (1970 1, p. 1247).
(e) 1889 c. 63.
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only of abbreviations so set out the letter ‘s> may be added thereto when it is
thought appropriate to indicate the plural.

(2) No symbol or abbreviation other than such a symbol or abbreviation as
may be usable by virtue of paragraph (1) of this Regulation shall be used for trade
to indicate any unit of measurement set out in the said Schedule.

PArT III

Marking of containers

6.—(1) Subject to paragraph (2) of this Regulation this Part of these Regu-
lations shall apply as respects the marking of any container required by the
provisions of Schedule 4, 6, 7, or 8 to the Act or by any order under section
21(2) of the Act to be marked with any information as to the quantity of the goods
made up therein.

(2) The following provision of this Part of these Regulations shall not apply
in relation to any catchweight product, that is to say, Regulations 9, 10(5), 10(6),
10(7), 11, and 16.

Ih this paragraph ‘“‘catchweight product” means any food product which be-
cause of its nature is not pre-packed according to a pre-determined fixed weight
pattern, but is pre-packed in varying quantities.

7. Subject to Regulations 8 and 9 hereof, any unit of measurement set out in
Schedule 2 hereto may be used in marking any container which is so required
to be marked with information as to quantity by measurement.

Restriction on imperial units to be employed

8.—(1) No marking indicating any quantity in excess of 1 ounce shall be
entirely in terms of imperial units of mass or weight smaller than the ounce.

¢2) No marking indicating any quantity—

(a) in excess of 48 ounces in the case of any goods to which paragraph
1(c)(ii) of Part VI of Schedule 7 to the Act applies (soap not in tablet,
cake, bar or liquid form) and any such goods as are mentioned in para-
graph 1(c) of Part IX of that Schedule (non-liquid detergents), or

(b) in excess of 16 ounces in the case of any other goods,
shall be entirely in terms of imperial units of mass or weight smaller than the
pound.

(3) No marking indicating any quantity in excess of 40 fluid ounces shall be
entirely in terms of imperial units of capacity measurement smaller than the pint.

Restriction on metric units to be employed
9.—(1) Any marking indicating any length—

(a) of one metre or more shall be entirely in terms of metres and fractions
of a metre; and

(b) of less than one metre shall be either entirely in terms of centimetres,
and fractions of a centimetre, or entirely in terms of millimetres.
(2) Any marking indicating any area— ,

(a) of 0-1 square metre or more shall be entirely in terms of square metres
and fractions of a square metre; and

(b) of less than 0-1 square metre shall be either entirely in terms of square
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decimetres and fractions of a square decimetre or entirely in terms of
square centimetres and fractions of a square centimetre.

(3) Any marking indicating any mass or weight—
(a) of one kilogramme or more shall be entirely in terms of kilogrammes
and fractions of a kilogramme; and

(b) of less than one kilogramme shall be entirely in terms of grammes.

(4) Any marking indicating any capacity—

(@) of one litre or more shall be entirely in terms of litres and fractions of a
litre; and

(b) of less than one litre shall be entirely in terms of centilitres and fractions
of a centilitre, or entirely in terms of millilitres.

(5) Any marking indicating any volume—

(a) of 0-01 cubic metre or more shall be entirely in terms of cubic metres
and fractions of a cubic metre; and

(b) of less than 0-01 cubic metre shall be entirely in terms of cubic centimetres
and fractions of a cubic centimetre.

Marking with quantity by measurement

10.—(1) In the case of a container required by or under the Act to be marked
with quantity by measurement, the marking shall comprise the numerical
value of the relevant unit of measurement permitted by Regulation 7 hereof
expressed in words or figures and a reference to that unit either by words or by
means of a symbol or abbreviation which may lawfully be used in relation to that
unit pursuant to Part II of these Regulations.

(2) Any indication of quantity by gross weight shall include the word ‘““gross”
or the words “including container” or other words which indicate that the
marked weight includes the weight of the container.

(3) No abbreviation of the word “net” or “gross” shall be employed in the
marking.

(4) Where the numerical value of the relevant unit of quantity is expressed in
words, the unit of measurement shall be expressed in words and not by means of
a symbol or abbreviation:

Provided that the words “kilogram™ and “gram” may be used for the units of
measurement “kilogramme™ and “gramme” respectively.

(5) One type space shall be left between the numerical value of the relevant
quantity and the name, symbol or abbreviation of the unit of measurement.

(6) Vulgar fractions shall not be expressed in a manner in which the numerator
and denominator are likely to be read as referring to whole units.

(7) In the marking of the numerical value in terms of decimal fractions the
decimal marker shall be expressed as either a point or a comma on the line.

(8) A metric quantity shail not be expressed as a vulgar fraction, except as,
where appropriate, one half or , or one quarter or 1, of the unit.

Imperial and metric units

11.—(1) In the case of perfumes and toilet preparations other than soap, the
marking shall be by quantity in metric or imperial units or both.
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(2) In the case of any goods which are required to be marked with quantity by
measurement other than goods to which paragraph (1) applies, the marking
shall be by quantity in both imperial and metric units.

12.—(1) Where the marking is by quantity in both imperial and metric units
(whether so permitted or so required by Regulation 11 hereof) the following
provisions of this Regulation shall apply.

(2) The marking shall indicate the quantity in terms of the same measurement
in the imperial system of units as in the metric system.

(3) In a case where the relevant goods are required by or under the Act to be
made up in specified quantities the marking shall—

(a) first indicate the quantity in which they are made up; and

(b) if the quantity in which they are made up is in metric units, include
the words “metric pack™:

Provided that sub-paragraph () shall apply only to goods that were at the
date of making of these Regulations required to be made up in specified
quantities, whether both imperial quantities and metric quantities were specified
or only imperial quantities.

(4) In any other case the marking may indicate the quantity first in either
imperial or metric units.

(5) The indications of quantity shall be of equal size and shall be distinct but
in close proximity to each other and nothing shall be inserted between them.

Marking with quantity by number

13. In the case of a container which is required by or under the Act to be
marked with quantity by number, the number may be expressed in words or
figures.

Position of marking etc.
14.—(1) A marking—
(a) shall be clear, legible and conspicuous;

(b) shall be in a prominent position so that it will be readily discernible and
easily read by an intending purchaser under normal conditions of
purchase;

(c) shall not be hidden or obscured in any way whether by a stamp,
sticker, outer wrapping, or otherwise;

(d) if it is not upon the actual container or on a label securely attached
thereto shall be so placed that it cannot be removed without openmg the
container.

(2) Where pursuant to Regulation 12(3) hereof, the words “metric pack” are
included in any marking, those words shall appear within a surrounding line or
on a panel which is clearly distinguished in colour from its surroundings and
within which or on which there is no other written and no pictorial matter.

15.—(1) Except in the case of a marking embossed in high or low relief—

(a) on a tablet of metal or other durable material attached to a coal sack or
other open topped container of solid fuel, or

(b) on any container which bears no other wording in any colour which
contrasts with its background or which only bears wording in such a
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colour upon a stopper, lid or closure whose maximum dimension is not
more than 5-0 cm,

markings shall be upon a plain or inconspicuously patterned background and
in a colour which is in distinct and conspicuous contrast thereto.

(2) In relation to any marking upon any transparent material, the matter
which is visible through the material in the immediate vicinity of the marking
when the goods are made up in or on the container shall be treated, for the
purpose of this Regulation, as the background of the marking.

Size of markings

16.—(1) The characters employed to mark the numerical value of the relevant
unit of measurement upon any tablet attached to a coal sack or other open-
topped container of solid fuel shall be at least 12-0 mm in height and any other
characters employed in the marking of such a sack or container shall be at least
4-0 mm high.

(2) In the case of any other container—

(a) where the quantity by number or the numerical value of the relevant
unit of measurement is expressed in figures, all the relevant figures shall
be at least the height specified in the second column of the table set out in
Schedule 3 hereto in relation to—

(i) the range of quantity specified in the first column of that Schedule,
appropriate to the measurement being marked, within which the
quantity of goods made up in that container falls, (or where the
goods are made up in an imperial quantity, within which the metric
equivalent of that quantity falls); or

(ii) where the marking is of area or of length or of number, the range of
size of container so specified within which the size of the container in
which the goods are made up falls, being a size calculated in accord-
ance with the provisions of that Schedule; .

(b) where, pursuant to Regulation 12(3) hereof, the words ‘“‘metric pack”
are included in any marking, those words shall appear in capital letters of
at least the height referred to in (@) above.

(c¢) any other characters employed in any marking shall be at least half the
height referred to in (@) above, of uniform size and colour and shall be
lower case characters of roman or upright sanserif type.

(3) The height of any lower case letter shall be taken to be the X-height
thereof, disregarding any ascender or descender thereof.

(4) The numerator and denominator together indicating a vulgar fraction
shall appear one on top of the other and for the purposes of paragraph (2)(a)
above shall be treated as a single figure. '

Alan Williams,

Minister of State,
6th August 1975, Department of Prices and Consumer Protection.
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- Regulation 5
SCHEDULE 1

Permitted symbols and abbreviations of units of measurement which may be used for
trade

PArRT 1

Metric Units

Unit of Measurement | Symbol | Abbreviation

metre m

centimetre cm

millimetre mm

square metre m?2

square decimetre dm2

square centimetre cm2

cubic metre m3

cubic centimetre cm3

litre 1

decilitre di

centilitre cl

millilitre ml

tonne t

kilogramme kg kilogram

hectogramme hg hectogram

gramme g gram

milligramme mg milligram
ParT 11

Imperial Units

Unit of Measurement Abbreviation

yard yd
foot ft
inch ' in
square yard sq yd
square foot sq ft
square inch sq in
cubic yard cuyd
cubic foot cu ft
cubic inch cu in
gallon gal
quart qt
pint pt
fluid ounce fl oz
hundredweight cwt
quarter qr
pound 1b
ounce oz
dram dr

grain gr
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Regulation 7

SCHEDULE 2
Permitted units of measurement which may be used for marking quantity
Measurement Metric unit Imperial unit
Length metre yard
centimetre foot
millimetre inch
Area square metre square yard
square decimetre square foot
square centimetre square inch
Volume cubic metre cubic yard
cubic centimetre cubic inch
Capacity litre gallon
centilitre quart
miliititre pint
fluid ounce
Mass or weight | kilogramme hundredweight
gramme quarter
pound
ounce
dram
grain
Regulation 16
SCHEDULE 3

Minimum size of Characters to
be employed in marking
Mass or weight of contents

Not exceeding 200 g 3mm
Exceeding 200 g but not exceeding 1 kg 4 mm
Exceeding 1 kg 6 mm
Capacity of contents

Not exceeding 20 cl 3 mm
Exceeding 20 cl but not exceeding 1 litre 4 mm
Exceeding 1 litre 6 mm
Volume of contents

Not exceeding 200 cm3 3 mm
Exceeding 200 cm3 but not exceeding 1000 cm3 4 mm
Exceeding 1000 cm3 6 mm

Area, length and number
Size of container

Not exceeding 12 cm 2 mm
Exceeding 12 cm but not exceeding 30 cm 3 mm
Exceeding 30 cm but not exceeding 45 cm 4 mm
Exceeding 45 cm 6 mm

For the purposes of this Schedule, the size of a container shall be treated as equal—

(a) in the case of a rectilinear or approximately rectilinear container, to its
height, length or width, whichever is the greatest;

(b) in the case of a container with curvilinear or approximately curvilinear
cross section, its height or maximum diameter, whichever is the greater.
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EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)

These Regulations replace the Weights and Measures (Marking of Goods and
Abbreviation of Units) Regulations 1970.

Part II and Schedule 1 make provision as respects the symbols for, and
abbreviations of, certain units of measurement which may lawfully be used for
trade.

Part III makes provision as respects the manner of marking of quantities on
those containers of goods required to be marked by virtue of Schedule 4, 6, 7 or
8 of the Weights and Measures Act 1963 or by any Order under Section 21(2) of
the Act. However, containers of goods required to be marked by virtue of any
such Schedule or by the Weights and Measures Act 1963 (Dentifrices) Order
1974 may continue to be marked in the manner provided by the Weights and
Measures (Marking of Goods and Abbreviations of Units) Regulations 1970,
which these Regulations replace, until 1st January 1978, or in the case of re-
turnable bottles with embossed or fired-on markings until 1st January 1980.

The principal changes are:—

(a) that the use of permitted symbols and abbreviations of units of measure-
ment are based on agreed international standards;

(b) that the minimum size of markings when the contents of a container is
declared in units of mass or weight, capacity and volume will be in
relationship to the contents (not the dimension) of the container;

(c) that the minimum size of markings on food containers will be regulated;

(d) that in specified cases containers shall be marked by quantity both in
imperial and metric units;

(e) that in specified cases containers holding goods made up in prescribed
metric quantities shall be marked with the words “metric pack”.
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