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STATUTORY INSTRUMENTS

1972 No. 1955

DEFENCE

The Army Terms of Service (Second Amendment)
Regulations 1972

Laid before Parliament in draft
Made - - - - 12th December 1972

Coming into Operation 1st January 1973

The Defence Council, in exercise of the powers conferred upon them by
section 2 of the Armed Forces Act 1966(a) and section 64 of the Armed Forces
Act 1971(b) and of all other powers enabling them in that behalf, hereby make the
following Regulations:—

Citation, commencement and interpretation

1.—(1) These Regulations may be cited as the Army Terms of Service (Second
Amendment) Regulations 1972 and shall come into operation on 1st January
1973.

(2) The Interpretation Act 1889(c) shall apply to the interpretation of these
Regulations as it applies to the interpretation of an Act of Parliament.

(3) In these Regulations “the Principal Regulations” means the Army Terms
of Service Regulations 1967(d), as amended (e).

Amendments to the Principal Regulations

2. There shall be inserted in the Principal Regulations the following Regula-
tion:—

“4A.—(1) A recruit shall have the right to claim his discharge before the
expiration of the period of 3 months beginning with the date of his attestation,
provided that such right shall not be exercisable by a male recruit who, on the
date of his attestation, had attained the age of 18 years or, in the case of a
recruit of the Brigade of Gurkhas, 17 years, before the expiration of a period
of 8 weeks beginning with that date.

(2) Subject to paragraph (5) a recruit who had not attained the age of 18
years on the date of his attestation shall also have the right to claim his
discharge—

(a) if he had not attained the age of 17 years and 9 months on the said
date, at any time before the expiration of the period of 6 months
beginning with that date, or

(a) 1966 c. 45. (b) 1971 c. 33.
(c) 1889 c. 63. (d) S.I. 1967/1018 (1967 11, p. 3066).
(e) There are no relevant amending instruments.
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(b) if he had attained the age of 17 years and 9 months on the said date,
at any time before he attains the age of 18 years and 3 months.

(3) A person claiming his discharge by virtue of paragraph (1) above or
paragraph (2) above shall, if he had attained the age of 17 years and 6 months
on the date of his attestation, on payment of a sum not exceeding £20, and if
he had not attained such age on the said date, at the end of 14 days after giving
notice in writing to his commanding officer, be entitled to be discharged:

Provided that if any such claim is made by a recruit at a time when soldiers
are required by an order under section 10 of the Army Act 1955(a) (continua-
tion of army service in imminent national danger) to continue in army service,
he shall not be entitled to be discharged so long as soldiers are so required to
continue in army service.

(4) (@) In this Regulation the expression ‘“‘recruit” means a person enlisted
in the regular army who, subject to sub-paragraph (b) below, has not been
previously so enlisted;

(b) a person who has been discharged by the competent military
authority in accordance with Regulations made by the Defence Council under
Part I of the Army Act, 1955 as being not finally approved for service and who
has subsequently been re-enlisted for service in the regular army shall be
deemed to be a recruit for the purposes of this Regulation.

(5) Paragraph (2) of this Regulation shall not apply to a person enlisted in
the Brigade of Gurkhas or for local service outside the United Kingdom.”

Repeals and Revocations

3.—(1) The enactments specified in Part 1 of the Schedule to these Regula-
tions are hereby repealed to the extent specified in Column 3 of that Schedule.

(2) The Order and Regulations specified in Part 2 of the Schedule to these
Regulations are hereby revoked to the extent specified in Column 2 of that
Schedule.

On behalf of the Defence Council ,

Peter Blaker,
Michael Carver,

Members of the Defence Council.
Dated 12th December, 1972.

(a) 1955 c. 18.
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SCHEDULE

PART 1 Regulation 3(1)
ENACTMENTS REPEALED

Chapter Short Title Extent of Repeal

1955 ¢.18 | The Army Act, 1955 Section 14.
1961 ¢.52 | The Army and Air Force Act, 1961 | Section 17(1).

1966 c.45 | The Armed Forces Act 1966 In Schedule 4 (relating to the
amendments to the Army Act
1955) the words from “In section
14” to the end of the paragraph

PART 2 Regulation 3(2)

ORDER AND REGULATIONS REVOKED

Order/Regulations References Extent of Revocation
The Defence (Transfer of | S.I. 1964/488 (1964 | In Part 1 of the First Schedule
Functions) (No. 1) Order I, p. 769) (relating to the amendments
1964 to the Army Act 1955) the

words “14(1) (as substituted
by the Army and Air Force
Act 1961)”

The Armed Forces (Dis- | S.I. 1968/1801 (1968 | The whole
charge by Purchase) Reg- 111, p. 4816)
ulations 1968 '

The Armed Forces (Dis- | S.I.1969/1864 (1969 | The whole
charge by  Purchase) I1I, p. 5809)
(Amendment) Regulations
1969

The Armed Forces (Dis- | S.I. 1971/503 (1971 | The whole
charge by  Purchase) I, p. 1498)
(Amendment) Regulations
1971

The Armed Forces (Dis- | S.I.1972/8(19721, p. | The whole
charge by  Purchase) 14)
(Second Amendment) Reg-
ulations 1972

The Army Act 1955 (Part 1) Regulation 11
(Regular Army) Regula-
tions 1967
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EXPLANATORY NOTE

(This Note is not part of the Regulations.)

These Regulations amend the Army Terms of Service Regulations by incorp-
orating the provisions relating to the rights of recruits to claim their discharge
from the regular army contained in section 14 of the Army Act, 1955 and certain
provisions of the Army and Air Force Act, 1961 and Armed Forces Act 1966
and other Regulations of the Defence Council, which are repealed and revoked
respectively.

The rights are (a) if over 18 when attested, within the first 3 months (for men
during the third month only) on payment of a sum not exceeding £20 (b) if
between 174 and 18, within the first 6 months (but not after reaching 181) on
payment of a similar sum and (c) if under 17%, within the first 6 months on 14
days™ notice. Soldiers may not be discharged if required to continue in army
service in time of imminent national danger.

There are special provisions for those enlisted into the Brigade of Gurkhas or
for local service overseas. Persons who have been re-enlisted after being
initially discharged as not finally approved for service are treated as recruits.
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