3387

STATUTORY INSTRUMENTS

1972 No. 1148
VALUE ADDED TAX
The Value Added Tax (Supplies by Retailers) Regulations 1972 ‘

Maude - - - Ist August 1972
Laid before the House of Commons 9th August 1972
Coming into Operation Ist April 1973

The Commissioners of Customs and Excise, by virtue of the powers conferred
on them by section 30 of the Finance Act 1972(a) and of all other powers
enabling them in that behalf, hereby make the following Regulations: —

1.—(1) These Regulations may be cited as the Value Added Tax (Supplies
by Retailers) Regulations 1972 and shall come into operation on 1st April
1973.

(2) In these Regulations: —
“the Act” means the Finance Act 1972;
“notice” means any notice published pursuant to these Regulations;

“prescribed accounting period” means any period such as is mentioned
in Regulation 46 of the Value Added Tax (General) Regulations 1972(b);
and

“scheme” means any method such as is mentioned in Regulation 2.

(3) The Interpretation Act 1889(c) shall apply for the interpretation of these
Regulations as it applies for the interpretation of an Act of Parliament.

2.—(1) The Commissioners may permit the value which is to be taken as
the value, in any prescribed accounting period or part thereof, of supplies by
a retailer which are taxable at other than the zero-rate to be determined by a
method agreed with a retailer or by any method described in a notice pub-
lished by them for that purpose; and they may publish any notice accordingly.

(2) The Commissioners may vary the terms of any method either by pub-

lishing a fresh notice or by adapting any method by agreement with any
retailer.

3. The Commissioners may refuse to permit the value of taxable supplies
to be determined in accordance with a scheme and in particular may do so in
any case where it appears to them that the retailer could reasonably be
expected to account for tax in accordance with Regulations made under sec-
tion 30(1) of the Act.

4. No retailer may at any time use more than one scheme except as pro-
vided for in any notice or as the Commissioners may otherwise allow.

(@) 1972 c. 41. (b) S.L 1972/1147 (197211, p. 3362).  (c) 1889 c. 63.
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5. Any retailer using any scheme shall notify the Commissioners in writing
on every return of tax furnished by him in compliance with Regulation 46 of
the Value Added Tax (General) Regulations 1972 which scheme he is using.

6. Save as the Commissioners may otherwise allow, a retailer who accounts
for tax on the basis of taxable supplies valued in accordance with any scheme
shall, so long as he remains a taxable person, continue to do so for a period
of not less than 1 year from the adoption of that scheme by him, and any
change by a retailer from one scheme to another shall be made at the end of
any complete year reckoned from the beginning of the tax period in which
he first adopted the scheme.

7.—(1) A retailer shall notify the Commissioners before ceasing to account
for tax on the basis of taxable supplies valued in accordance with these Regu-
lations.

(2) A retailer may be required to pay tax on such proportion as the Com-
missioners may consider fair and reasopable of any sums due to him at the
end of the period in which he last used a scheme.

8. A retailer registered in the Register of Pharmaceutical Chemists kept
under the Pharmacy Act 1954(a) or the Pharmacy and Poisons Act (Northern
Ireland) 1925(b) shall, in making any calculations in order to use any scheme
pursuant to these Regulations, —

(a) disregard any monies received by him from whatever source in respect
of any supply described in Group 14 of Schedule 4 to the Act; and,

(b) if he is using a scheme which involves apportioning gross takings as
described therein on the basis of goods supplied to him, exclude from
those supplies any goods dispensed by him as mentioned in the said
Group 14.

9. Where the rate of tax chargeable on any supplies is varied pursuant to
any enactment, a retailer using any scheme shall take such steps relating to
that scheme as are directed in any notice applicable to him.

10.—(1) Where the supplies by any retailer include both supplies of food
which are zero-rated under Group 1 of Schedule 4 to the Act and supplies of
food in the course of catering, he shall either—

(a) keep such records as will enable the proportion of the value of such
supplies which is to be attributed to zero-rated and all other supplies
to be determined to the satisfaction of the Commissioners; or

(b) where he can satisfy the Commissioners that it is impracticable to
keep such records make an estimate of the proportion of the value of
such supplies which is to be attributed to zero-rated and all other
supplies.

(2) Where any retailer makes an estimate in accordance with paragraph
(1Xb) of this Regulation, tax shall be accounted for on the basis of that
estimate; but, if at any time he has evidence or the Commissioners are satis-
fied that the estimate is no longer accurate, he shall thereupon make a further
estimate in accordance with paragraph (1)(b) of this Regulation and shall in-
form the Commissioners accordingly, and tax shall be accounted for on the
(ti)'aSiS of such further estimate from such date as the Commissioners may

irect.

(@) 1954 c. 61. (b)) 1925¢. 8 (N.L).
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(3) Where the Commissioners are not satisfied with any further estimate
made under the preceding paragraph, they may determine the proportion of
the value of supplies which is to be attributed to the various descriptions of
supplies and tax shall be accounted for in accordance with such determina-
tion from such date as the Commissioners shall direct.

R. W. Radford,
Commissioner of Customs and Excise.

Ist August 1972.

King’s Beam House,
Mark Lane,
London, EC3R 7HE.

EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)

These Regulations make general provision for special schemes by which a
retailer may calculate value added tax on his outputs. The detailed schemes
are to be as described in a notice published by the Commissioners of Customs
and Excise or as determined by agreement with the retailer. Regulation 8
contains special provisions in regard to pharmaceutical supplies, and Regula-
tion 10 describes the method of determining the proportion of outputs on
which tax is chargeable in cases where the retailer supplies both zero-rated
food and food in the course of catering.
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