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Teaching and Higher Education Act 1998

1998 CHAPTER 30

PART I

THE TEACHING PROFESSION

CHAPTER 111

TEACHER TRAINING
Inspection of teacher training institutions

20 Inspection of institutions training teachers for schools

After section 18 of the Education Act 1994 there shall be inserted—

“18A Inspection of institutions training teachers for schools

(1) The Chief Inspector may inspect and report on—

(a) any initial training of teachers, or of specialist teaching assistants, for
schools, or

(b) any in-service training of such teachers or assistants,
which is provided by a relevant institution.

(2) When asked to do so by the Secretary of State, the Chief Inspector shall—

(a) give advice to the Secretary of State on such matters connected with
training falling within subsection (1)(a) or (b) as may be specified in
the Secretary of State’s request;

(b) inspect and report on such one or more relevant institutions as may be
so specified.

(3) The Chief Inspector may at any time give advice to—
(a) the Secretary of State,
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(b) a funding agency,
(c) the General Teaching Council for England, or
(d) the General Teaching Council for Wales,
on any matter connected with training falling within subsection (1)(a) or (b).

(4) The Chief Inspector may—
(a) make such reports of inspections carried out by him under this section
as he considers appropriate, and
(b) arrange for any such report to be published in such manner as he
considers appropriate,
and section 42A(2) to (4) of the School Inspections Act 1996 (publication of
inspection reports) shall apply in relation to the publication of any such report as
they apply in relation to the publication of a report under any of the provisions
mentioned in section 42A(2).

(5) When inspecting a relevant institution under this section, the Chief Inspector
shall have at all reasonable times—
(a) aright of entry to the premises of the institution, and
(b) a right to inspect, and take copies of, any records kept by the
institution, and any other documents containing information relating
to the institution, which he considers relevant to the exercise of his
functions under this section;
and section 42 of the School Inspections Act 1996 (inspection of computer
records for purposes of Part | of that Act) shall apply for the purposes of this
section as it applies for the purposes of Part I of that Act.

(6) Without prejudice to subsection (5), a relevant institution to which an inspection
under this section relates—

(a) shall give the Chief Inspector all assistance in connection with the
exercise of his functions under this section which it is reasonably able
to give; and

(b) shall secure that all such assistance is also given by persons who work
for the institution.

(7) The Chief Inspector shall not carry out any inspection under subsection (1)
unless—

(a) at least eight weeks previously, he has given notice of his intention to
carry out the inspection—

(i) to the relevant institution concerned, or

(i1) where that institution is a partnership or association of eligible
institutions, to one of those institutions; or

(b) with the agreement of that institution or (as the case may be) one of
those institutions, he has given it shorter notice of that intention.

(8) Any notice under subsection (7)—
(a) shall be given in writing, and
(b) may be sent by post;

and any such notice may (without prejudice to any other lawful method of
giving it) be addressed to an institution at any address which the institution has
notified to a funding agency as its address.
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(9) Nothing in this section confers any right or imposes any duty, whether as
regards the carrying out of any inspection or otherwise, in relation to any course
which consists of instruction given wholly or mainly for purposes other than
training falling within subsection (1)(a) or (b).

(10) In this section—
(a) “the Chief Inspector” means—
(i) in relation to England, Her Majesty’s Chief Inspector of
Schools in England, and
(i) in relation to Wales, Her Majesty’s Chief Inspector of Schools
in Wales;
(b) “relevant institution” means—
(i) any eligible institution, or
(ii) any other institution, body or person designated by the
Secretary of State as being in receipt of public funding in
respect of the provision of training falling within subsection (1)
(a) or (b);
(¢) “in-service training” includes any training provided to a teacher serving
an induction period (within the meaning of section 19 of the Teaching
and Higher Education Act 1998); and

(d) “document” and “records” each include information recorded in any
form.

(11) Any reference in this section to the Chief Inspector shall be read, in relation to
any inspection which he is authorised or required to carry out under this section,
as including a reference to any person authorised to act on his behalf under sub-
paragraph (1) or (2) of paragraph 5 of Schedule 1 to the School Inspections
Act 1996.

(12) Nothing in this section shall be taken as prejudicing the generality of section 2
or 5 of that Act or of paragraph 5(1) or (2) of Schedule 1 to that Act.”

21 Inspection of institutions training teachers for schools: Scotland

In section 66 of the Education (Scotland) Act 1980 (inspection of educational
establishments), after subsection (1A) there shall be inserted—

“(1B) Notwithstanding subsection (1) above, the Secretary of State shall have power
to cause inspection to be made of the education and training, wherever it is
carried out, provided by institutions within the higher education sector (within
the meaning of the Further and Higher Education (Scotland) Act 1992) wholly
or mainly for persons preparing to be, or persons who are, teachers in schools,
and such inspections shall be made by Her Majesty’s Inspectors or other persons
appointed by the Secretary of State for the purpose.”



