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Kent County Council Act 2001
2001 CHAPTER iii

PART 1

PRELIMINARY

3 Interpretation

(1) In this Act, except where the context otherwise requires—
“authorised officer” means an officer of the council authorised by the

council in writing to act in relation to the relevant provision of this Act;
“the borough” means the borough of Medway and “the borough council”

means the Medway Council;
“the council” means the Kent County Council;
“the county” means the county of Kent;
“dealer in second-hand goods” means a person who carries on a trade or

business, the whole or part of which consists of transactions in second-hand
goods;

“occasional sale” means an event held in the county at which goods are
exposed for supply or offered to the public by one or more sellers or suppliers
in the course of a trade or business, but does not include—

(a) a market the right to hold which was acquired by virtue of a grant
(including a presumed grant) or acquired or established by statute;

(b) an event held wholly or mainly for the sale by auction of farm livestock
or farm machinery, equipment or plant, or the contents of one or more
buildings or other items associated with the building or buildings;

(c) an auction conducted by a person registered under subsection (1) of
section 5 (Registration of dealers in second-hand goods) of this Act on
premises registered under that subsection;

(d) an event held wholly or mainly for the sale of books;
(e) an event promoted or conducted by a body registered as a charity under

section 3 of the Charities Act 1993 (c. 10) or excepted from registration
by virtue of subsection (5) of that section;
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(f) an event which consists of a concourse of, and only of, persons selling
goods in the course of a trade or business and comprising not less than
five stalls, stands, vehicles or pitches from which the goods are sold
and which is held by a person who has held such an event in the same
location—

(i) on the same day of the week; or
(ii) on the same day of the month; or

(iii) in the same weekend of the month; or
(iv) on the same day in every first, second, third or fourth week in

every month;
in at least 7 out of the 10 weeks or, as the case may be, months preceding
the date of the event in question; or

(g) an event of a class which is by resolution of the council excluded from
the operation of this section;

“record” includes a computer record and references in this Act to the
production of a record means, in the case of a computer record, the production
of a record in printed form;

“registered number” in respect of a vehicle means the number indicated by
the registration mark (within the meaning of section 23 of the Vehicle Excise
and Registration Act 1994 (c. 22)) assigned to the vehicle under that section
by the Secretary of State;

“registration number” means the number which appears on a certificate of
registration issued under subsection (2) of section 5 (Registration of dealers
in second-hand goods) of this Act;

“squat trading” means a trade or business consisting of the selling, offering
for sale, display or exposing for sale of any article by any person on any
premises if that person occupies the premises without the consent of the owner
or lawful occupier of the premises.

(2) For the purposes of this Act a person who holds an occasional sale includes any person
who—

(a) charges admission to the premises used for the sale; or
(b) receives or is entitled to receive, as a person promoting the sale or as the agent,

licensee or assignee of such a person, payment in respect of goods sold to
persons attending the sale or for the granting of rights to other persons to sell
goods to persons attending the sale; or

(c) receives or is entitled to receive payment for any space or pitch hired or let on
the site of the sale to persons wishing to trade at the sale.
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