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SCOTTISH STATUTORY INSTRUMENTS

2014 No. 292

The Teachers’ Pension Scheme
(Scotland) (No. 2) Regulations 2014

PART 5
Retirement benefits for teachers

CHAPTER 6

Ill health retirement

SECTION 1

General

Interpretation

103. In this Chapter—
“ill-health application” means an application under regulation 159 for payment of—
(a) an ill-health pension; and
(b) if applicable, a total incapacity pension;
“medical report” means a medical report accompanying an ill-health application.

Incapacity definitions

104. In this Chapter, a person (P)—
(a) is incapacitated if, as a result of illness or injury, P is unfit to be in eligible employment

despite appropriate medical treatment;
(b) meets the incapacity condition if—

(i) P is incapacitated; and
(ii) P is likely to be incapacitated permanently; and

(c) meets the total incapacity condition if—
(i) P is incapacitated; and

(ii) P’s ability to carry out any work is impaired by more than 90% and is likely to be
impaired by more than 90% permanently.

Ill-health applications

105.—(1)  An ill-health application made by a person (P)—
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(a) must be accompanied by all the medical evidence necessary for the scheme manager to
determine that P is entitled to the payment of an ill-health pension or a total incapacity
pension; and

(b) must be signed by P’s employer unless—
(i) P left all eligible employment for a reason other than because P was incapacitated; or

(ii) P made the ill-health application more than 2 years after the last day of pensionable
service.

(2)  The medical evidence must include a medical report containing evidence that P meets—
(a) the incapacity condition; and
(b) if applicable, the total incapacity condition.

(3)  An application for a total incapacity pension will not be granted unless it is made—
(a) before P leaves all eligible employment; or
(b) within 2 years after the last day of pensionable service.
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