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SCOTTISH STATUTORY INSTRUMENTS

2012 No. 110

NATIONAL HEALTH SERVICE

The Patient Rights (Treatment Time
Guarantee) (Scotland) Regulations 2012

Made       -      -      -      - 29th March 2012

Coming into force       -      - 1st October 2012

The Scottish Ministers make the following Regulations in exercise of the powers conferred by
sections 9(1) and (3) and 25(1) of the Patient Rights (Scotland) Act 2011(1) and all other powers
enabling them to do so.
In accordance with section 25(2)(b) of that Act, a draft of this instrument has been laid before and
approved by resolution of the Scottish Parliament(2).

Citation, commencement and interpretation

1.—(1)  These Regulations may be cited as the Patient Rights (Treatment Time Guarantee)
(Scotland) Regulations 2012 and come into force on 1st October 2012.

(2)  In these Regulations—
“assisted reproduction” means a treatment designed to lead to conception by means other than
sexual intercourse;
“authorised provider” means a provider of surgical or medical services in an EEA state (other
than the United Kingdom), or Switzerland who is lawfully providing such services in the
territory of that state;
“dental practitioner” means a person registered in the dentists register under the Dentists Act
1984(3);
“designated national specialist services” means services which are commissioned by the
Common Services Agency(4) on a national basis;
“EEA State”, in relation to any time, means—
(a) a state which at that time is a member State; or

(1) 2011 asp 5.
(2) Section 25(2)(b) has been modified by paragraph 5 of Schedule 3 to the Interpretation and Legislative Reform (Scotland)

Act 2010 asp 10.
(3) 1984 c.24.
(4) The Common Services Agency is constituted under section 10 of the National Health Service (Scotland) Act 1978 (c.29).

http://www.legislation.gov.uk/id/asp/2011/5
http://www.legislation.gov.uk/id/asp/2010/10
http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1984/24
http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1978/29
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(b) any other state which at that time is a party to the agreement on the European Economic
Area signed at Oporto on 2nd May 1992, together with the Protocol adjusting that
Agreement signed at Brussels on 17th March 1993, as modified or supplemented from
time to time;

“ophthalmic medical practitioner” means a medical practitioner within the meaning of
regulation 2 of the National Health Service (General Ophthalmic Services) (Scotland)
Regulations 2006(5);
“ophthalmic optician” means a person registered in the register of optometrists maintained
under section 7 of the Opticians Act 1989(6), or in the register of visiting optometrists from
relevant European States maintained under section 8B(1)(a) of that Act, but excluding for the
purposes of these Regulations a body corporate registered in the register of bodies corporate
maintained under section 9 of that Act carrying on business as an optometrist;
“referring clinician” means the dental practitioner, ophthalmic medical practitioner,
ophthalmic optician or registered medical practitioner who referred the patient to the Health
Board;
“responsible Health Board” means, subject to regulation 9, the Health Board which agrees the
specific treatment with an eligible patient.

Patients eligible for the treatment time guarantee

2.—(1)  Patients who are eligible for the treatment time guarantee are those patients due to receive
planned treatment on a day case basis or an inpatient basis.

(2)  In this regulation—
“day case basis” means the treatment has been assessed as requiring the patient to remain in
the place of treatment for a period of time after the treatment for the purposes of that patient’s
supervised recovery, but does not require an overnight stay;
“inpatient basis” means the treatment requires the patient to be admitted to and remain in the
place of treatment overnight;
“planned treatment” means treatment which is pre-arranged and non-emergency.

Calculation of waiting time – when calculation starts

3.—(1)  Waiting times are to be calculated by a responsible Health Board in accordance with this
regulation and regulations 4 to 6.

(2)  The calculation of waiting time starts from the date on which the patient agrees to proceed
with the agreed treatment.

(3)  However, where a patient is indefinitely unavailable for such treatment—
(a) the calculation of waiting time will not start; or
(b) where the calculation of waiting time has already started, the calculation will stop and the

treatment time guarantee will cease to apply to that patient (without prejudice to any future
applicability of the treatment time guarantee to that patient).

Calculation of waiting time – periods of time not to be counted

4.—(1)  The following periods of time do not count towards the calculation of waiting time—

(5) S.S.I. 2006/135, to which there are amendments not relevant to these Regulations.
(6) 1989 c.44. Section 7 was amended by S.I. 2005/848; section 8B was inserted by S.I. 2007/3101; section 9 was amended by

S.I. 2005/848.
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(a) periods of time when the patient is unavailable for the agreed treatment for a known
period—

(i) because a registered medical practitioner has advised that the patient has another
medical condition which prevents the agreed treatment from proceeding for that
period of time; or

(ii) because the patient has advised the Health Board that he or she is unavailable for
treatment for that period of time;

(b) periods of time when the treatment time guarantee is suspended in accordance with a
direction or an order made under section 12(2) or (4) of the Patient Rights (Scotland) Act
2011.

(2)  Without prejudice to paragraph (1), the specified period in paragraph (3) does not count
towards the calculation of waiting time when all of the following circumstances apply—

(a) an agreed treatment was due to be delivered in the commissioning Health Board area
through a scheduled visiting practitioner service (as agreed between an eligible patient and
the commissioning Health Board);

(b) the visiting practitioner has been unable to deliver the agreed treatment in the
commissioning Health Board area due to severe weather conditions which prevented the
practitioner from being able to travel to the commissioning Health Board area;

(c) the commissioning Health Board has accordingly offered the patient another appointment
for the agreed treatment within the treatment time guarantee, but outwith the
commissioning Health Board area; and

(d) the patient has decided, rather than to attend an appointment for the agreed treatment
outwith the commissioning Health Board area, to wait until the next scheduled visiting
practitioner service.

(3)  The specified period is the period from the date when the commissioning Health Board is
made aware of the patient’s decision under paragraph (2)(d), until the date of the next scheduled
visiting practitioner service.

(4)  In this regulation, “visiting practitioner service” means a service whereby a registered medical
practitioner (a “practitioner”), who is employed by a Health Board, is scheduled to travel periodically
to another Health Board (“the commissioning Health Board”) area in order to see and treat patients
in the commissioning Health Board area.

Resetting the calculation of waiting time

5. Where it is reasonable and clinically appropriate, the responsible Health Board may reset the
calculation of waiting time to zero in either of the following circumstances—

(a) the patient has given the Health Board reasonable notice that he or she will not attend an
appointment for the agreed treatment;

(b) the responsibility for the agreed treatment has transferred to a different Health Board in
accordance with regulation 9.

Referral back to referring clinician

6.—(1)  Where the calculation of waiting time has started, the responsible Health Board may refer
a patient back to that patient’s referring clinician (and the treatment time guarantee will cease to apply
to that patient without prejudice to the applicability of the treatment time guarantee in any future
referral) in any of the following circumstances, where it is reasonable and clinically appropriate—

(a) the patient did not attend an appointment for the agreed treatment and had not given the
Health Board reasonable notice that he or she would not attend;
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(b) the patient has refused two or more offers of an appointment for the agreed treatment;
(c) the patient has on three or more occasions cancelled an agreed appointment for the agreed

treatment.
(2)  In circumstances where it is not reasonable and clinically appropriate to refer a patient back

to that patient’s referring clinician in accordance with paragraph (1), the responsible Health Board
may reset the calculation of waiting time to zero unless that would not be reasonable or clinically
appropriate.

Exceptions to the treatment time guarantee

7. The treatment time guarantee does not apply to the following treatments and services—
(a) assisted reproduction;
(b) obstetrics services;
(c) organ, tissue or cell transplantation whether from a living or deceased donor;
(d) designated national specialist services for the surgical intervention of spinal scoliosis; and
(e) the treatment of injuries, deformities or disease of the spine by an injection or surgical

intervention.

Health Board compliance with the treatment time guarantee

8.—(1)  Where a Health Board is unable to meet the treatment time guarantee within its own area,
it must take all reasonably practicable steps to arrange for the provision of the agreed treatment by—

(a) another Health Board;
(b) the National Health Service in England, Wales or Northern Ireland;
(c) an authorised provider; or
(d) another suitable alternative provider in the United Kingdom.

(2)  In deciding whether to pursue option (a), (b), (c) or (d) above, a Health Board must have
regard to the importance of securing the effective and efficient use of the health service organisation
and resources.

(3)  Where a patient is treated outside of the area of the responsible Health Board in accordance
with an arrangement made under paragraph (1), without prejudice to any agreement which may exist
between Health Boards or between a Health Board and the provider of the treatment (if not a Health
Board), the responsible Health Board is responsible for the cost of any transport and accommodation
arrangements necessarily and reasonably incurred as a result of any such arrangement.

Transfer to a different Health Board

9. The responsibility for a treatment time guarantee transfers to a different Health Board when
a patient’s ordinary residence changes to a different Health Board area and that patient requests to
be treated in that different Health Board area.

Provision of information to patients

10. A Health Board must provide patients with clear and accurate information about how waiting
time is calculated, and in particular a Health Board must inform patients of the consequences if
they—

(a) are indefinitely unavailable for the agreed treatment;
(b) are unavailable for the agreed treatment for a known period;
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(c) make a decision in accordance with regulation 4(2)(d);
(d) do not attend an agreed appointment for the agreed treatment (both where they have given

reasonable notice to the Health Board, and where they have not);
(e) refuse two or more offers of an appointment for the agreed treatment;
(f) request to be treated in a different Health Board area in accordance with regulation 9.

St Andrew’s House,
Edinburgh
29th March 2012

NICOLA STURGEON
A member of the Scottish Executive
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EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Regulations)

These Regulations make further provision about the treatment time guarantee established by
virtue of section 8 of the Patient Rights (Scotland) Act 2011 (“the Act”) and set out how that
guarantee is to operate in practice.

Regulation 2 provides that patients who are eligible for the treatment time guarantee are those
patients due to receive planned treatment on an inpatient or day case basis.

Regulations 3, 4, 5 and 6 set out how waiting time is to be calculated for the purposes of the
treatment time guarantee. Regulation 3 provides that the calculation of waiting time is to start from
the date on which the patient agrees to proceed with the agreed treatment. Regulations 4, 5 and 6 set
out periods of time which may be disregarded for the purposes of calculating the waiting time, as well
as the circumstances when the calculation of waiting time may be reset to zero, or where a patient
may be referred back to the referring clinician (in which case the particular treatment time guarantee
will cease to apply), where that is reasonable and clinically appropriate in all the circumstances.

Regulation 7 sets out the treatments and services in respect of which the treatment time guarantee
does not apply.

Regulation 8 provides for the steps which a Health Board must take where it is unable to meet
the treatment time guarantee within its own area.

Regulation 9 provides for the circumstances in which the responsibility for a treatment time
guarantee transfers to a different Health Board area.

Regulation 10 places an obligation on Health Boards to provide patients with clear and accurate
information about how waiting time is calculated.
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