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Interpretation and application

2.—(1)  In these Regulations–
“confectionery” means chewing gum, cereal bars, processed fruit bars, non chocolate
confectionery (whether or not containing sugar), chocolate in any form, any product containing
or wholly or partially coated with chocolate and any chocolate flavoured substance, but
excludes cocoa powder used in cakes, biscuits, puddings and drinks;
“evening meal” means any food or drink provided by an education authority as a meal at the end
of a school day for consumption by pupils in attendance at a hostel provided and maintained
by the education authority;
“fruit juice” means the designated products described by that name or by the name “fruit juice
from concentrate” in Schedule 1 to the Fruit Juices and Fruit Nectars (Scotland) Regulations
2003(1);
“primary school pupil” means a pupil receiving primary education;
“pupil” does not include pre-school children as defined in section 1(4B)(2) of the Education
(Scotland) Act 1980;
“savoury snack” means any pre packaged item which may be consumed without preparation
and consists of or includes as a basic ingredient potatoes, other root vegetables, cereals, nuts
and seeds, but does not include sandwiches or nuts and seeds without added salt, sugar and fat;
“school lunch” means any food or drink provided in the middle of the day for consumption by
pupils as a midday meal on a school day;
“school meal” means school lunch or evening meal;
“secondary school pupil” means a pupil receiving secondary education; and
“vegetable juice” means juice extracted from vegetables or tomatoes with no other substance
added, except that any water extracted during concentration may be restored.

(2)  Nothing in these Regulations shall apply to any food or drink provided–
(a) by parents or pupils;
(b) at any social, cultural or recreational event or to mark any religious or cultural occasion;
(c) for use in teaching food preparation and cookery skills, provided that any food so prepared

is not served to pupils as part of a school meal; or
(d) as part of a medically recommended diet for any pupil.

(1) S.S.I. 2003/293 as amended by S.S.I. 2005/616.
(2) Subsection (4B) of section 1 was inserted by section 32(5) of the Standard’s in Scotland’s Schools etc. Act 2000 (asp 6).
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