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1973. No. 414 

FmE SERVICES 

Appointments and Promotion 

[C] 

REGULATIONS, DATED 27TH SEPTEMBER 1973, MADE BY THE MINISTRY OF HOME 
A}1FAIRS UNDER SECTIONS 16(2) AND 40(1)(b) OF THE FIRE SERVICES ACT 
(NORTHERN IRELAND) 1969. 

'The Ministry of Home Affairs on behalf of the Secretary of State in 
exercise of the pOwers conferred on it by sections 16(2) and 40(1)(b) of the Fire 
Services Act (Northern Ireland) 1969(a) and 'of every other power enabling it 
in that behalf, hereby makes the following Regulations:-

Citation and commencement 
1. These Regulations may be cited as the Fire Service (Appointments and 

Promotion) Regulations (Northern Ireland) 1973 and shall come into 
operation on 1st October 1973. 

Interpretation 
2. In these Regulations-
"the authority" means the Fire Authority for Northern Ireland; 
"Fire Services Central Examination Board" means the body of persons 

specified in Regulation 8 of the Fire Services (Appointments and Pro­
motion) Regulations 1965(b); 

"control room duties" means duties in connection with the reception, 
transmission and recording of calls for the assistance of a fire brigade', 
and with the transmission of instructions regarding the provision of 
such assistance by a fire brigade as may be required in any case; 

"Institution of Fire Engineers" means the limited company incorpOrated 
by that name on 25th July 1924, and the expression "graduate of the 
Institution of Fire Engineers" means a person who, under the Articles 
of Association of the said company and the byelaws set out in the 
Schedule to those Articles, has been duly elected a graduate thereof; 

"Ministry" means the Ministry of Home Affairs; 
"operational service", in relation to' any person, means whole-time service 

as a member of a fire brigade maintained by the authority or by a fire 
authority established under the Fire Services (Amendment) Act (North­
ern Ireland) 1950(c) or by a fire authority in Great Britain under the 
Fire Services Act 1947(d) holding a rank higher than that of junior 
fireman, during any period in which that person in the course of his 
duty as a member of such a fire brigade was under an obligation to 
attend at fires and provided that such service need not be confined 
solely to anyone fire authority but may be an aggregate of such 
service in the employment of two or more such fire authorities; 

"promotion" does not include promotion which is expressed to be tempor­
ary. only; 

"rank" does not include the rank of chief fire officer. 

Revocations 
3. The Fire Services (Qualifications of Fire Officers) Regulations (Northern 

Ireland) 1966(e) are hereby revoked. 

(a) 1969. c. 13 (N.I.). (d) 10 & 11 Geo 6 c. 41. 
(b) S.I. 1965, No. 577 (1965, I, p. 1817). (e) S.R. & O. (N.I.) 1966, No. 85. 
(c) 1950. c. 4. 
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Appointment in the rank of junior fireman 
4.-(1) The qualifications for appointment in the rank of jumor fireman, 

in the case of a male person, shall be as follows, that is to say, the person 
concerned at the time of his appointment-

(a) shall be of good character; 
(b) shall have attained the age of 16 years and, subject to paragraph (2), 

shall not have attained the age of 17 years;· 
(c) shall have satisfied the chief fire officer that he is likely, on attaining, 

the age of 18 years, to be able to satisfy the qualifications for promotion 
to the rank of fireman mentioned in Regulation.5(1)(c), (d), (e) and (f). 

(2) A person who has attained the age of 17 years but has not attained the 
age of 17 years and 3 months may be appointed in the rank of junior fireman 
if, after considering the circumstances of his case, the authority decide that 
this paragraph shall have effect in his case. 

Promotion to, or appointment in, the rank of fireman 
5.-(1) The qualifications for promotion to, or, subject to paragraph (2), . 

appointment in the rank of fireman, in the case of a male person who is to 
serve wholetime therein on terms under which he is or may be required to 
engage in fire-fighting, shall be as follows, that is to SaY, such person at the 
time of his promotion or appointment-

(a) shall be of good character; 
(b) shall have attained the age of 18 years and shall not have attained the 

age of 31 years, or, in the case of a person Who, having undertaken a 
fixed period of voluntary service in the. regular armed forces of the 
Crown, has completed that period of service, 35 years; 

(c) subject to paragraph (3), shall be not less than 5 feet 6 inches in 
height and have a chest measurement of not less than 36 inches when 
unexpanded with an expansion of not less than 2 inches; 

(d) shall have satisfied a duly qualified medical practitioner selected by 
the authority that he is fit to undertake fire-fighting duties and that he 
has not any physical abnormality, and is not suffering from any disease, 
which in either case would be likely to incapacitate him temporarily 
or permanently for the perf0fmance of the said duties; 

(e) shall have satisfied the chief fire officer of his ability to' pass the follow­
ing test of .strength, that is to say, a test of his ability to carry a man 
weighing between 10 and 12 stone a distance of 100 yards in a time 
not exceeding 60 seconds; 'and . 

(f) shall have passed such examination in educational subjects as the 
authority may require, being such an examination as necessitates a 
reasonable standard of proficiency in reading, writing and arithmetic 
and such other subjects, if any; as the authori~y may require, or be, to 
the satisfaction of the authority, of such educational standard that it 
is unnecessary for him to take any such examination. . 

. (2) Nothing in this Regulation shall apply in relation to-
. (a) the appointment of a person who, at the time when it is decided to 

appoint him, is serving as a whole-time member of another fire 
brigade or of a fire brigade maintained by a fire authority in Great 
Britain under the provisions of the Fire Services Act 1947 in a rank 
higher than that of a junior fireman, and is so serving on terms under 
which he is or may be required to engage in fire-fighting and whose 
engagement as such a member or persotl is not expressed to be 
temporary only; or 
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(b) the appointment of a person who has previously served as a whole­
time member of the same or another fire brigade maintained by a fire 
authority under the provisions of the Fire ServiCes Act (Northern Ire, 
ll:J.nd) 1969 or of afire brigade maintained by a fire authority in Great 
Britain under the provisions of the Fire Servic.es Act 1947 in a raJ).k 
higher than that of junior fireman, and was, immediately before he 
ceased so to serve, serving on terms under which he was or might be 
required to engage in fire-fighting and whose engagement as such a 
member or person was not expre&sed to be temporary only; 

(3) A junior ·fireman may be promoted to the rank of fireman notwith­
standing that he does not possess the qualifications mentionyd in paragraph 
(l)(c) if, after' considering the circumstances of his case, the authority~ 

(a) decide that this paragraph shall have effeGt in his case; and 
(b) draw the attention of the medical practitioner selected for the purposes 

of paragraph (1)(d) to the fact that he does not possess the said 
qualifications. 

Promotion to.a rank higher than that of fireman 
6.-(1) The qualifications for promotion to a rank higher thap that of fire­

man, in the case of a male person who is not a part-time member nOr is 
serving on terms under which he is solely engaged on control room duties, 
shall be as hereafter provided: 

Provided that a person may with approval of the Ministry be promoted 
to such a rank to perform in that rank particular duties for which special 
qualifications are required if he possesses those qualifications notwithstanding 
that he does not possess the qualifications required urider this Regulation' for 
promotion to that rank. . 

(2) For promotion to the rank of leading fireman the qualifications of a 
member of a fire brigade shall be as follows, that is to say, he 8ha11-

(a) have passed the educational e:)Camination specified in .Pltrt I of Schedule 
1, or be, to the satisfaction of the authority, of an edl,lcational standard 
at least as high as that required to pass the said examination; and 

(b) after having had 2 years' operational service, have passed the test of 
technical attainments specified in Part II of the said Schedl,lle L 

(3) For promotion to the rank of sub-officer the qualifications of a member 
of a fire brigade shall be as follows, that is to say,. he shall have.had not less 
than 4 years' operational service, and shall-

(a) unless he is already a leading fireman, have passed a test of technical 
attainments specified in Part II of Schedule 1; 

(b) unless heis or has been agraduate of the Institution of Fire Engineers 
baving passed the graduateship examination of the said Institution 
before the end ·of the year 1962, have passed the written examination 
specified in Part I of Schedule 2; and 

(c) have passed, to the satisfaction of the authority, the practical eXam-
ination specified in Part II of Schedule 2. ". 

(4) For promotion to the rank of station officer the qualifications of .a 
member of a fire brigade shall be as follows, that is to say, he shall have had 
not less than 5 years' operational service and- . 

(a) have passed a written technical examination on a syllabus of study 
prepared by the Fire Services Central Examination Board; or 
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(b) have passed, since the end of the year 1961, the graduateship exam­
ination, or the examination for associate membership, of the Institution 
of Fire Engineers having been eligible to enter for the examination 
referred to in the preceding sub-paragraph immediately before he took 
the examination in question of the said Institution; or 

Cc) have passed an examination of a standard approved by the Ministry. 

(5) For promotion to a ra,nk higher than that of station officer the qualifi­
cations of a member of a fire brigade shall be that he is of a rank not lower 
than that of station officer. 

(6) A member of a fire brigade shall be deemed'to have passed so much of 
the test specified in Part 11 of Schedule 1 as relates to knowledge of first-aid if 
at the time he takes the remainder of the test he is the holder of any of the 
following certificates in first,aid issued in the immediately preceding period 
of three years, that is to say-

the Standard (Adult) Certificate or any higher first-aid certificate 
issued by the St. John's Ambulance Association; 
the Initial Certificate or any higher first-aid certificate issued by the 
British Red Cross Society; 
the Elementary First-Aid Certificate issued by the London County 
Council, or, as the case may be, the Greater London Council. 

(7) A member of a fire brigade shall not be eligible-
(a) to enter for the examination specified in Part I of Schedule 2 unless he 

has passed, or is exempted from having to pass, the educational exam­
ination and the test of technical attainments specified in Part.I and 
Part 11 of Schedule 1; 

(b) to enter for the examination specified in Part 11 of Schedule 2 unless 
he has passed, or is exempted from having to pass, the examination 
specified in Part I of Schedule 2. 

(8) A member of a fire brigade shall not be eligible to enter for the written 
technical examination referred to in paragraph (4)(a) unless he has passed, or 
is exempted from having to pass, the examinations specified in Part I and 
Part 11 of Schedule 2. 

Appointment in a rank higher than that of firemart 
7.-(1) The qualifications for appointment in a rank higher than that of 

fireman, in the case of a male person who is to serve as a whole-time member 
of a fire brigade on terms under which he will not be solely engaged on control 
room duties, shall be as follows, that is to say,such, person at the time when 
it is decided to appoint him-

(a) shall be serving or have previously served as mentioned in sub­
paragraph (1) or, as the case may be, in sub-paragraph (b) of Regu­
lation 5(2); and 

(b) shall be qualified for the rank in question as mentioned in paragraph 
(2): 

Provided that a person may with the approval of the Ministry be appointed 
in a rank higher than that of fireman to perform in that rank particular duties 
for which special qualifications are required if he' possesses those qualifi­
cations notwithstanding that he doe$ not possess the qualification specified in 
this Regulation for appointment in that rank. 
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(2) A persoJ.1. shall be qualified for, a rank for the purposes of paragraph 
(1)(b)-

(a) where he iSl serving in a fire brigade maintained by the authority or has 
previously served in a fire brigade maintained by the authority or, as 
the caSe may be, an authority established under the Fire Services Act 
(Northern Ireland) 1950, if he is, or immediately before :\le ceased so 
to serve was, qualified for promotion to that rank as provided in 
Regulation 6; 

(b) where he is serving or has previously served as a person emplOYed as 
a member of a fire brigade maintained by a fire authority in Great 
Britain under the Fire Services Act 1947, if he is, Or immediately before 
he ceased so to serve was, qualified for promotion to that rank as 
provided in the provisions made in that behalf under the said Act and 
in force at the time it is decided to appoint him: 

Provided that he is, or was, so qualified for promotion to the authority (or 
Dther equivalent in Great Britain) rank or Northern Ireland Fire Authority 
rank set opposite to that rank in the following tabl~: 

TABLE 

Northern Ireland Fire Authority ranks Authority ranks 

(1) (2) 

Leading Fireman Leading ,Fireman 

Section Leader Sub·Officer 

Company Officer Station Officer or any higher rank 

Conduct of examinations 
8.-(1) The authority shall-
(a) conduct each examination and test specified in Schedules 1 and 2; and 
(b) secure that each such examination and test is conducted for members 

of the fire brigade desiring and eligible to enter therefor at least once 
in every year unless no such member has made application to enter by 
such time before the examination Or test would otherwise be held as 
may be determined by the authority. 

(2) The authority shall, in the manner and subject to the conditions 
specified by the Fire Services Central Examinations Board, make arrange· 
ments for members of the fire brigade desiring and eligible to take the written 
technical examination referred to in Regulation 6(4)(a). 

, Sealed with the Official Seal of the Ministry of Home Affairs for Northern 
Ireland this 27th day of September 1973. 

(L.s.) E. N. Barry, 
Assistant Secretary. 
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SCHEDULE 1 Regulations 6 and 8 

EXAMINATIONS FOR PROMOTION TO LEADING FIREMAN 

Educational examination 

A written examination .in the following subjeCts, that is to say: ~ 
(a) mathematics, comprising the first four rules, weights and measures, decimals 

and vulgar fractions, simple squares and square roots, construction and 
interpretation of simple graphs and tables, areas and volumes and 
approximations; 

(b) English, comprising .spelling, punctuation and handwriting;· ability to write 
concise and factual English in letters and reports; comprehension and the 
composition of simple arguments based on given situations; and 

(c) general knowledge. 

PART II 

Tests of technical attainments 

An oral and practical test of knowldege of:-":" 
(a) standard appliances and equipment; 
(b) watch room work; 
(c) standard drills; 
(cl) first-aid; and 
(e) the topography of the fire ground area of the station where the candidate 

is stationed. 
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SCHEDULE 2 Regulations 6 and 8 

EXAMINATIONS FOR PROMOTION TO SUB-OFFICER 

PART I 

Written examination 

A written examination in the following subjects, that is to say:­
(a) general technical knowledge of appliances and equipment; 
(b) fir~ ground procedure; 
(c) elementary fire prevention; and 
(d) elementary hydraulics. 

PART II 

Practical examination 

1. A practical test of ability to conduct the following drills, that is to say:­
(a) pump drill; 
(b) ladder drill; 
(c) knots and lines; 
(d) standard tests; 
(e) pump operation; and 
(f) breathing apparatus. 

2. An oral test of knowledge of: 
(a) the "topography of the fire ground area of the station when~ the candidate 

is stationed; and 
(b) station administration and management. 

EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Regulations, but is intended to 
indicate their general purport.) 

These Regulations describe the qualifications which are required for 
appointment and promotion in the rank of fireman and fire officer in the 
service of the Fire Authority for Northern Ireland. 
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