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1859, No. 97 [ci
ROAD VEHICLES
Lighting
' REGULATIONS, DATED 2ND JUNE, 1959, MADE BY THE MmISTRY oF HOME
AFFAIRS UNDER ParT IV OF THE MOTOR VEHICLES AND ROAD TRAFFIC ACT
(NORTHERN IRELAND), 1934, PART IV AND SECTION 66 OF THE ROAD

Trarric Act (NORTHERN IRELAND), 1955, AND ARTICLE 8 OF THE VISITING
" FoRCES (APPLICATION OF LAaw) ORDER, 1954,

The Ministry of Home Affairs, in exercise of the powers. vested i 1t by
Pait TV of the Motor Vehicles and Road Traffic Act (Northern Ireland),
1934(a), Part IV and Section 66 of the Road Traffic Act (Northern Ireland),
1955(b), Article 8 of the Visiting Force$ (Application of Law) Order, 1954(c),
and of all other powers enabling it, hereby makes the followmg Regulations :

Commencement and citation” = e
1. These Regulations shall come into opération on the st day of July,-

'1959 and may be cited as “The Road Vehicles Lighting (Exemption and

Amendment) Regulations (Northern Ireland), 1959”.

Interpretation

2. In these Regulations the following éxpressions have the meanings
hereby assigned to them :

“appropriate authority”, in relation to home forces’ vehicles or to vehicles
in the service of a visiting force, means any such person as is designated
opposite such description of vehicles in the second column of the FII'St
Schedule; :

authonsmg officer”, in relation to home forces’ vehicles or to vehicles in
the service of a v1smng force;, means any such person as is designated
opposite such description of vehicles in the second column of the Second
Schedule;

~ “home forces” means the naval, military of air foroes of Her Majesty
raised in the United ngdom,

“home forces’ vehicles” means vehicles owned by or in the service of the
home forces and used for naval, military or air force purposes;

“the principal Regulations” means the Road Vehlcles nghtmz Regulations
(Northern Ireland), 1958(d).

Application ’

3. The visiting forces to which Regulations 4 and 5 apply are those visiting
forces spemﬁed in column 1 of the First Schedule and, subject as aforesaid,
the expression “vehicle in the service of a visiting force” has the same meamng
as 1t has in the Visiting Forces (Apphcatlon of Law): Order, 1954.

For ces’ vehicles

4, In the case of home forces’ vehicles and vehicles in the service of a
visiting force the followmg exemptions from and variations of the requirements

(@) 24 & 25 Geo. 5 c. 15 (N..). (o) SI 1954, No 635.
(b) 1953, (;, 27, (d) SR, &O (N.I.) 1958, No, 71,
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of Part IV of the Motor Vehicles and Road Traffic Act (Northern Ireland),
1934, and of Part IV of the Road Traffic Act (Northern Ireland), 1955, shall
apply :

(@) every such vehicle shall be exempted from all such requirements whilst
being used in connection with training which is certified in writing for
the purposes of this Regulation by the appropriate authority to be
training on a special occasion provided that not less than 48 houss’
notice of such training is given by that authority to the Inspector
General; , ' :

(b) every such vehicle shall be exempted from all such requirements whilst
being used on manoeuvres within such limits and during such period
"as may from time to time be specified by Order in Council under the
Military Manoeuvres Acts, 1897 and 1911;

(¢) where not less than six nor more than twelve such vehicles are proceed-
ing together in convoy on tactical or driving exercises and the interval
between any two vehicles in such convoy does not exceed twenty
yards—

() paragraph (a) of subsection (1) of section 30 of the Motor Vehicles
‘and Road Traffic Act (Northern Ireland), 1934, shall have effect in
relation to every vehicle in the convoy other than the leading vehicle
as though the words “visible from a reasonable distance” were
omitted therefrom; and

(ii) except in the case of the rearmost vehicle every vehicle in the
convoy shall be exempted from the requirements of paragraph (b)
of the said subsection (1) provided that the vehicle carries a white
light under the vehicle illuminating either a part of the vehicle or
anything attached to the vehicle or the road surface beneath the
vehicle, in such manner that the presence of the vehicle can be
detected from the rear;

The expression “tactical or driving exercises” means tactical or
driving exercises which are authorised in writing by the authorising
officer and of which not less than 48 hours’ previous notice in writing
has been given to the Inspector General; and

(d) in relation to every such vehicle section 33 of the Motor Vehicles and
Road Traffic Act (Northern Ireland), 1934, shall have effect as though

the words “or a searchlight” were inserted immediately after the words
“‘a dipping headlight”.

5,—(1) The provisions of paragraph (b) of subsection (1) of section 30 of
the Motor Vehicles and Road Traffic Act (Northern Ireland), 1934, and of
sections 32 and 34 of the Road Traffic Act (Northern Ireland), 1955, shall not
apply in relation to any home forces’ vehicle or any vehicle in the service
of a visiting force, which in either case is constructed or adapted for actual
combative purposes and the construction or nature of which is such as to
render impracticable compliance with those provisions, if it carries two lamps
showing to the réar a red light and two red reflectors, being lamps and reflectors
which satisfy the relevant requirements.

~ (2) For the purposes of paragraph (1) the relevant requirements in the case
of the two lamps each showing to the rear a red light shall be that each lamp
complies with the relevant provisions of Regulations 18 and 18A of the
principal Regulations as to obligatory rear lamps and that they are so fixed
to the vehicle that—

(@) one lamp is on each side of the longitudinal axis of the vehicle;
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(b) no part of the vehicle or its equipment on the same side of the
longitudinal axis of the vehicle as a lamp extends laterally on that side
beyond the nearest part of the illuminated area of that lamp for a
distance of—

(i) more than 16 inches, or
(ii) more than such greater distance as may be necessary, having regard

to the construction or nature of the vehicle, to enable the lamp to be
fixed to the vehicle;

(¢) the highest part of the illuminated area of each lamp is not more than
5 feet from the ground and at the same height from the ground; and

(d) no part of the vehicle, its equipment or its load (if any) projects at any
time to the rear more than 3 feet 6 inches measured horizontally beyond
such lamps or. the rearmost of such lamps, unless an additional lamp
showing to the rear a red light is carried not more than 20 inches from
the rearmost point of the vehicle (including its load, if any).

(4) For the purposes of paragraph (1), the relevant requirements in the
case of the reflectors shall be that each reflector complies with the relevant
provisions of Regulations 24 and 25A of the principal Regulations as to
obligatory reflectors and that they are so fixed to the vehicle that— :

(a) one reflector is on each side of the longitudinal axis of the vehicle;

(b) no part of the vehicle or its equipment on the same side of the
longitudinal axis of the vehicle as a reflector extends laterally on that
side beyond the nearest part of the reflecting area of that reflector for a

. distance of—

(1) more than 16 inches, or

(i1) more than such greater distance as may be necessary, having regard
to the construction or nature of the vehicle, to enable the reflector
to be fixed to the vehicle; and

(¢) the highest part of the reflecting area of each reflector is not more
than § feet from the ground and at the same height from the ground.

Visiting forces’ vehicles

6.—(1) The provisions of Part IV of the Motor Vehicles and Road Traffic
Act (Northern Ireland), 1634, and of Part IV of the Road Traffic Act (Northern
Ireland), 1955, in so far as they require compliance in the case of mechanically
propelled vehicles or trailers with Parts II, III, IV, and VI of the principal
Regulations shall not apply in the case of mechanically propelled vehicles or
trailers belonging to the naval, military or air force authorities of a visiting -
force, if such vehicles comply in every respect with the requirements of
paragraphs (), (c), (d) and (e) of Part V of Annex 6 to the Convention on Road
"Traflic concluded at Geneva on the 19th September, 1949(a).

(2) Except as provided in the preceding paragraph of this Regulation, the
principal Regulations shall apply to vehicles in the service of a visiting force.

(3) In this Regulation the expressjon “visiting force” means any such body,
contingent or detachment of the forces of any country as is a visiting force for
the purposes of the provisions of the Visiting Forces Act, 1952(b),—

{a) which apply to that country by virtue of paragraph (@) of subsection (1)
of section 1 of that Act, or

(1) Cmd, 7997, () 15 & 16 Geo, 6, & 1 Eliz. 2, ¢. 67,
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(b) which from time to.time apply to that country by virtue of paragraph (b)
of subsection (1) of the said section 1 and of any Order in Council made
or hereafter to be made under the said section 1 designating that
country for the purposes of all the provisions of that Act following
subsection (2) of the said section 1.

Customs vehicles '

7. A vehicle under the control of the Collector of Customs and Excise
at Belfast shall be exempt from the requirements of Section 30 of the Motor
~ Vehicles and Road Traffic Act (Northern Ireland), 1934, while it is on patrol

within three miles of the land frontier of Northern Ireland, if the said Collector
has certified that such éxemption is necessary in the case of that vehicle for
the purpose of enforcing the Customs Acts.

Police vehicles

8. A vehicle under the control of the Inspector General shall be exempt
from the requirements of Section 30 of the Motor Vehicles and Road Traffic
Act (Northern Ireland), 1934, while it is on patrol within three miles of the
land frontier of Northern Ireland, if a County Inspector of the Royal Ulster
-Constabulary has certified that such exemption is necessary in the case of that
vehicle for the purpose of enforcing the law.

Forces’ vehicles operating with police

9. A home forces’ vehicle shall while used in conjunction with operations
of the Royal Ulster Constabulary bé exempt from the requirements of
Section 30 of the Motor Vehicles and Road Traffic Act (Northern Ireland),
1934, if an authorising officer has certified that such exemption is necessary
in the case of that vehicle for the purpose of assistance in enforcing the law.

* Provided that this and the two preceding Regulations. shall not aﬁect any
civil claim for injury or damage to person or property.

Sealed with the Official Seal of the Ministry of Home Affairs for Northern
Ireland’ this 2nd day of June, mnetcen hundred and “fifty-nine,
in the presence of

(L.s) J. B. O’Neill,
- Assistant Secretary.

10
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FIRST SCHEDULE .
(See Regulation 2)
DESIGNATION OF APPROPRIATE AUTHORITY

L

1. Home forces’ vehicles

2. Vehicles in the service of a visiting

force of Canada .. e e

3. Vehicles in the service of a visiting
force of the United States of
America . .

One of Her Majesty’s Principal Secre-
taries of State, or an officer of the
home forces being—

(i) in the case of vehicles used for
naval purposes a Naval Com-
mander-in-Chief or a Flag Officer
in Command, or

(ii) in the case of vehicles used
for military purposes the General
Officer Commanding Northern
Ireland District, or, where no
larger body than one unit as
defined in the Queen’s Regula-
tions for the Army for the time
being in force is involved, the
Brigade Commander of the unit
carrying out the training or

(iii) in the case of vehicles used for
air force purposes the Senior
Royal Air Force Officer, Northern
Ireland.

The Chairman, Canadian Joint Staff
(London). '

The Commander, United States Naval
Activities (London) or a General
Officer Commanding an Air Division
or an equivalent or supérior air force
Unit. ‘

SECOND SCHEDULE
(See Regulation 2)

DESIGNATION OF AUTHORISING OFFICER

1.

2.

1. Home forces” vehicles

2. Vehicles in the service of a visiting
force of Canada .

3. Vehicles in the service of a visiting
force of the United States of
America .. .. ..

An officer of the home forces of a rank .
not lower than that of Captain

Royal Navy, Colonel or Group
Captain.
Captain = Royal Canadian  Navy,

Colonel or Group Captain.

Captain United States Navy, Colonel
or Group Captain.
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EXPLANATORY NOTE

(This Note is not part of the Regulatzons but is intended to
indicate ‘their general purport.)

These Regulations grant exempuons from, and vary the requiréments. of,
the law relating to vehicle lighting in the case of vehicles of the home forces,
the visiting forces of Canada and the United States of America, and the Customs
and Police authorities.

The Regulations—

(@) exempt the above mentioned service Vehlcles whilst being used in
connection with training on. spec:lal occasions, or on military manoeuvres
held within' the limits -and ‘during the periods authorised under the
Military Manoeuvres Acts, 1897 and 1911, and

(b) vary the requlrements as follows—

- () in the case of service vehicles travelling together in convoy in specified
circumstances, by modifying the requirements as to the front lights
.of all but the leading vehicle and the rear lights of all but the rearmost:

- vehicle in the convoy;
(i) by modlfymg the restriction on the movement of lights (other than

dipping head lights) on vehicles when in motion to permiit the use

of searchlights on service vehicles; and
(iii) in the case of service vehicles constructed or adapted for actual
combative purposes if the construction of such vehicles is such as to
render ‘impracticable compliance with the requirements as to rear
lights (including the rear lights to be shown by vehicles carrying
overhanging loads) and as to reflectors, by modifying those reqmre-
ments.

Regulation 6 makes additional prov1s1on for exempting mechamcally
propelled vehicles and trailers of the visiting forces of Canada and the United
States of Amnierica as well as of certain other countries from the need to comply
with the requirements relating to the position on vehicles and the character,
of front lights, rear lights and reflectors, if those vehicles and trajlers comply
with' certain réequirements of the Convent1on on Road Traffic concluded at
Geneva in.1949.

Regulations 7 ond 8 enable Customs and Police vehicles to be operated
without lights within three miles of the border when the appropriate authorities

certify this to be necessary for the performance of their duties. Regulauon 9

gives: similar exemptlon to home forces vehlcles operatmg in conjunction ‘with
the Pohce
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