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STATUTORY RULES OF NORTHERN IRELAND

2007 No. 147

The Water Supply (Water Quality)
Regulations (Northern Ireland) 2007

PART I
GENERAL

Citation and Commencement

1.—(1)  These Regulations may be cited as the Water Supply (Water Quality) Regulations
(Northern Ireland) 2007 and shall come into operation on the 1st April 2007.

Interpretation

2.—(1)  In these Regulations —
“appropriate district council” and “appropriate health and social services board”—
(a) in relation to a departure authorised under regulation 20 or 21 or an application for

any such authorisation, means the district council and the health and social services
board, respectively, whose area contains any part of the water supply zone to which the
authorisation relates or, in the case of an application, would apply if a departure were
authorised in the terms sought;

(b) in relation to such an event as is mentioned in regulation 34(8), means the district council
and the health and social services board, respectively, in whose area the event occurs;

“blending point” means a point at which water originating from two or more sources and treated
for the purposes of their supply for regulation 4(1) purposes are combined under conditions
that are designed to secure that, after such combination, the requirements of paragraph (2) of
regulation 4 are met;
“Chapter III” means Chapter III (quality and sufficiency of supply) of part IV (Water Supply)
of the Order;
“departure” means a permitted value outside the prescribed concentration or value(s);
“disinfection” means a process which removes or renders inactive pathogenic micro-organisms
so as to satisfy the requirements of Part III in respect of micro-organisms (other than
parameters), parasites and the parameters listed in Table A in Schedule 1;
“groundwater” means water contained in underground strata, or in
(a) a well, borehole or other similar work sunk into underground strata, including any adit

or passage constructed in connection with the well, borehole or work for facilitating the
collection of water in the well, borehole, or work, or,

(b) any excavation into underground strata where the level of water in the excavation
depends wholly or mainly on water entering it from the strata;
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“health and social services board” means a board established under Part III of the Health and
Personal Social Services (Northern Ireland) Order 1972(1);
“indicator parameter” means a parameter listed in Schedule 2;
“the Order” means the Water and Sewerage Services (Northern Ireland) Order 2006;
“parameter” means a property, element, organism or substance listed in the second column of
Table A or Table B in Schedule 1, or in Schedule 2, as read, where appropriate, with the notes
to Schedule 2 and those Tables;
“pesticides and related products” means—
(a) any organic insecticide;
(b) any organic herbicide;
(c) any organic fungicide;
(d) any organic nematocide;
(e) any organic acaricide;
(f) any organic algicide;
(g) any organic rodenticide;
(h) any organic slimacide; and
(i) any product related to any of (a) to (h) (including any growth regulator), and includes

their relevant metabolites, degradation and reaction products;
“prescribed concentration or value”, in relation to any parameter, means the maximum or
minimum concentration or value specified in relation to that parameter in Table A or Table B
in Schedule 1 as measured by reference to the unit of measurement so specified, and as read,
where appropriate, with the notes to those Tables;
“regulation 4(1) purposes”, in relation to the supply of water, means a supply—
(a) for such domestic purposes as consist in or include, cooking, drinking, food preparation

or washing; or
(b) [for any of those domestic purposes], to premises in which food is produced;
“sampling point” –
(c) in relation to water supplied from a distribution network, means a point, being a

consumer’s tap, that is selected for the purposes of Part IV;
(d) in relation to water supplied from a tanker, means the point at which the water emerges

from the tanker;
“specification”, in relation to an indicator parameter, means the concentration, value or state,
shown as applicable to that parameter in Schedule 2 as measured by reference to the unit of
measurement so shown;
“state”, in relation to an indicator parameter, means the state specified in relation to that
parameter in Schedule 2 as measured by reference to the unit of measurement so specified;
“supply point” means a blending point, service reservoir, treatment works or other point, not
being a sampling point, which the Department authorises for the purposes of regulation 6;
“underground strata” means strata subjacent to the surface of any land, and any reference to
water contained in any underground strata is a reference to water so contained otherwise than
in a public sewer, pipe, reservoir, tank or underground works contained in any such strata;
“water supply zone”, in relation to a water undertaker and a year, means an area designated for
that year by that water undertaker in accordance with regulation 3; and

(1) S.I 1972/1265 (N.I. 14)
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“year” means calendar year.
(2)  Other expressions used both in these Regulations and in Council Directive 98/83/EC (on the

quality of water intended for human consumption)(2) have the same meaning in these Regulations
as they have in that Directive.

(3)  Subject to paragraph (4), references in these Regulations to a service reservoir are references
to any structure, other than a structure at a treatment works, in which a reserve of water that has been
treated with a view to complying with the requirements of regulation 4 is contained and stored for
the purpose of meeting a variable demand for the supply of water.

(4)  Where references in these Regulations to a service reservoir would, but for this paragraph,
include references to a structure comprising more than one compartment—

(a) each compartment which has its own water inlet and water outlet and is not connected
hydraulically to any other compartment shall be treated as a single service reservoir;

(b) the compartments that are connected hydraulically shall be treated as a single service
reservoir; and

(c) unless all of the compartments are connected hydraulically, the structure as a whole shall
not be treated as a service reservoir.

(2) O.J. L330, 5.12.98, p. 32
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