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STATUTORY RULES OF NORTHERN IRELAND

2005 No. 581

The Occupational Pension Schemes (Cross-border
Activities) Regulations (Northern Ireland) 2005

Interpretation

“the Order” means the Pensions (Northern Ireland) Order 2005(1) and any reference to a
numbered Article is a reference to the Article of the Order bearing that number;
“accrued European rights” means—
(a) in relation to a European member of the scheme—

(i) any rights which have accrued to or in respect of that European member to future
benefits under the scheme rules, or

(ii) any entitlement to the present payment of a pension or other benefit under the
scheme rules,

to the extent that those rights or entitlement result from the periods when that European
member was—
(aa) both employed by a European employer and a qualifying person, or
(bb) a qualifying self-employed person, and

(b) in relation to a European survivor, any entitlement to benefits, or right to future benefits,
under the scheme rules in respect of a European member to the extent that that right or
entitlement results from the periods when that European member was—
(i) both employed by a European employer and a qualifying person, or
(ii) a qualifying self-employed person;

“actuarial valuation” shall be construed in accordance with Article 203 (actuarial valuations
and reports), and includes an actuarial valuation obtained by the trustees or managers of a
scheme for any purpose, including that of making an application under Article 264 (general
authorisation to accept contributions from European employers) or 265 (approval in relation
to particular European employer);
“the commencement date” is the date referred to in regulation 1;
“cross-border scheme” means a scheme which applies to European members or in relation to
which there are European survivors;
“the effective date” shall be construed in accordance with Article 203(2);
“employment” includes any trade, business, profession, office or vocation and “employed”
shall be construed accordingly;
“European employer” has the meaning given in regulation 3(1);
“European member” means a member of a scheme who is, or was—

(1) Part IV of the Pensions (Northern Ireland) Order 2005 is modified in its application to occupational pension schemes
undertaking cross-border activities by S.R. 2005 No. 568
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(a) a qualifying person in respect of whom contributions were made to the scheme by a
European employer, or

(b) a qualifying self-employed person who has made contributions to the scheme;
“European survivor” means a survivor of a European member of the scheme who is entitled
to benefits, or has a right to future benefits, under the scheme rules in respect of that European
member;
“host member State”, in relation to a European employer, has the meaning given in
regulation 3(5);
“multi-employer scheme” shall be construed in accordance with Article 280(4) (modification
of the Order in relation to certain categories of schemes)(2);
“new scheme” means a scheme—
(a) which does not have any members—

(i) in relation to whom there are any rights which have accrued to or in respect of the
members in question to future benefits under the scheme rules, or

(ii) who have any entitlement to the present payment of a pension or other benefit under
the scheme rules, and

(b) in relation to which there are not any survivors of any members of the scheme who are
entitled to benefits, or have a right to future benefits, under the scheme rules in respect
of those members;

“new section” means a section of a segregated multi-employer scheme—
(a) which does not have any members—

(i) in relation to whom there are any rights which have accrued to or in respect of the
members in question to future benefits under the scheme rules, or

(ii) who have any entitlement to the present payment of a pension or other benefit under
the scheme rules, and

(b) in relation to which there are not any survivors of any members of the scheme who are
entitled to benefits, or have a right to future benefits, under the scheme rules in respect
of those members;

“notice of intention” shall be construed in accordance with Article 265(1);
“pay-as-you-go scheme” means a scheme under which there is no requirement for assets to be
set aside in advance for the purpose of providing benefits under the scheme (disregarding any
requirements relating to additional voluntary contributions);
“pre-23rd September 2005 scheme” means a scheme—
(a) which—

(i) has its main administration in the United Kingdom, and
(ii) is not a pay-as-you-go scheme, and

(b) in relation to which—
(i) the trustees or managers were accepting contributions on 22nd September 2005

from any person who, had Article 263(6) been in operation on that date, would
have been a European employer, or

(ii) any such person was under a liability to pay contributions to the trustees or
managers on 22nd September 2005;

(2) The Pensions (Northern Ireland) Order 2005 is modified in its application to multi-employer schemes by S.R. 2005 No. 91
as amended by S.R. 2005 No. 357
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“qualifying person” means a person who is employed under a contract of service and whose
place of work under that contract is sufficiently located in a member State other than the
United Kingdom so that his relationship with his employer is subject to the social and labour
law relevant to the field of occupational pension schemes of that member State, but, for the
purposes of this definition, a seconded worker is not to be regarded as being so sufficiently
located in a member State other than the United Kingdom;
“qualifying self-employed person” means a self-employed person whose place of work is
sufficiently located in a member State other than the United Kingdom so that his employment
in that member State is subject to the social and labour law relevant to the field of occupational
pension schemes of that member State;
“register” means the register of occupational and personal pension schemes compiled and
maintained under section 59 of the Pensions Act 2004(3);
“registrable information” shall be construed in accordance with Article 55(1);
“scheme” means an occupational pension scheme;
“seconded worker” means a person—
(a) who—

(i) is employed under a contract of service by an employer established in the United
Kingdom and whose habitual place of work under that contract is located in the
United Kingdom, or

(ii) immediately before the commencement of the period of secondment was employed
under a contract of service by an employer established in the United Kingdom
and whose habitual place of work under that contract was located in the United
Kingdom,

(b) who—
(i) was posted before the commencement date for a limited period which had not

expired before that date, or
(ii) is posted on or after the commencement date for a limited period,
to a member State other than the United Kingdom for the purpose of providing services
on behalf of his employer, and

(c) who—
(i) at the time when that posting began expected to return to the United Kingdom to

work for the employer described in paragraph (a)(i) or (ii) after the expiry of that
period, or

(ii) expects to retire from employment immediately after the expiry of that period;
“segregated multi-employer scheme” means a multi-employer scheme which is divided into
two or more sections where—
(a) any contributions payable to the scheme by an employer in relation to the scheme or by

a member are allocated to that employer’s or that member’s section, and
(b) a specified part or proportion of the assets of the scheme is attributable to each section

of the scheme and cannot be used for the purposes of any other section;
“statutory funding objective” shall be construed in accordance with Article 201;
“the survivor”, in relation to a member of a scheme, means a person who—
(a) is the widow, widower or surviving civil partner of the member, or

(3) 2004 c. 35
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(b) has survived that member and has any entitlement to benefit, or right to future benefits
under the scheme in respect of that member.

In these Regulations—
(2)  In these Regulations, “employer”, in relation to a scheme which has no active members,

includes every person who was the employer of persons in the description of employment to which
the scheme relates immediately before the time at which the scheme ceased to have any active
members in relation to it.

(3)  Where a scheme is a segregated multi-employer scheme, these Regulations, except
regulations 4 to 8, apply as if each section of the scheme were a separate scheme.
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