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STATUTORY INSTRUMENTS

2004 No. 702

The Firearms (Northern Ireland) Order 2004

PART VIII
MISCELLANEOUS AND GENERAL

Application of Order to Crown servants

77.—(1)  Articles 3 to 13 and paragraphs 1 and 4 of Schedule 1 apply, subject to the modifications
specified in paragraph (2), to persons in the service of the Crown in their capacity as such so far as
those provisions relate to the purchase and acquisition, but not so far as they relate to the possession,
of firearms and ammunition.

(2)  The modifications referred to in paragraph (1) are the following—
(a) a person in the service of the Crown in right of Her Majesty’s Government in the United

Kingdom duly authorised in writing in that behalf may purchase or acquire firearms or
ammunition for the public service without holding a firearm certificate;

(b) a person in the service of the Crown in right of Her Majesty’s Government in Northern
Ireland duly authorised in writing by the Secretary of State may purchase or acquire
firearms or ammunition for the public service without holding a firearm certificate;

(c) a person in the armed forces shall, if he satisfies the Chief Constable on an application
under Article 4 that he is required to purchase or acquire a firearm or ammunition for his
own use in his capacity as such, be entitled without payment of any fee to the grant of a
firearm certificate authorising the purchase or acquisition.

(3)  For the purposes of this Article and section 7 of the Interpretation Act (Northern Ireland) 1954
(c. 33) (Crown not bound), the persons specified in paragraph (4) shall be deemed to be in the armed
forces, in so far as they are not otherwise in the armed forces or treated as being in the armed forces.

(4)  The persons referred to in paragraph (3) are the following—
(a) members of any foreign force when they are serving with the armed forces;
(b) members of any cadet corps approved by the Secretary of State when—

(i) they are engaged as members of the corps in, or in connection with, drill or target
shooting; and

(ii) in the case of possession of prohibited weapons or prohibited ammunition when
engaged in target shooting, they are on service premises; and

(c) persons providing instruction to any members of a cadet corps who fall within sub-
paragraph (b).

(5)  In paragraph (4)—
“foreign force” means any of the naval, military or air forces of a country other than the United
Kingdom; and
“service premises” means any place, including any ship or aircraft, used for any purpose of
the armed forces.
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