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2016 CHAPTER 18

PART 2
LACK OF CAPACITY: PROTECTION

FROM LIABILITY, AND SAFEGUARDS
CHAPTER 3

ADDITIONAL SAFEGUARD: SECOND OPINION

Second opinion: relevant certificates

18.—(1)  In this Chapter “relevant certificate” means a statement in writing
which—

(a) is made by an appropriate medical practitioner; and
(b) certifies that, in that practitioner’s opinion, it is in P’s best interests to have

the treatment.
(2)  An appropriate medical practitioner may, for the purposes of exercising

any function under subsection (1), at any reasonable time—
(a) visit P and examine him or her in private;
(b) require the production of and examine any health records relating to P that

are relevant.
(3)  A medical practitioner may give a relevant certificate only if the medical

practitioner has—
(a) examined P;
(b) examined any health records relating to P that have been produced under

subsection (2)(b) and appear to the practitioner to be relevant (having taken
reasonable steps to require the production of relevant health records); and
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(c) consulted such person or persons as appear to the practitioner to be
principally concerned with treating P (generally).

(4)  A medical practitioner who gives a relevant certificate must immediately
send a copy of it to RQIA.

(5)  For the purposes of this section “an appropriate medical practitioner”
means a medical practitioner who—

(a) is unconnected with P (see section 304);
(b) is approved for the purposes of this section by RQIA; and
(c) has been asked by RQIA, following a relevant request, to provide an

opinion on whether it would be in P’s best interests to have the treatment.
(6)  Where RQIA receives a relevant request and proposes to ask a medical

practitioner to provide an opinion on whether it would be in P’s best interests
to have the treatment, it must (when considering who to ask) have regard to the
desirability of asking a medical practitioner who is independent of any medical
practitioner concerned with the provision to P of the treatment.

(7)  In this section a “relevant request” means a request, made by a person for
the purposes of section 16 or 17, for RQIA to arrange for a medical practitioner
to provide such an opinion.
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