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WELSH STATUTORY INSTRUMENTS

2002 No. 1857 (W.181)
EDUCATION, WALES

The Education (Assembly Learning
Grant Scheme) (Wales) Regulations 2002

Made - - - - 16th July 2002
Coming into force - - 1st August 2002

The National Assembly for Wales makes the following Regulations in exercise of the powers
conferred upon the Secretary of State by sections 484, 489 and 569(4) of the Education Act 1996(1)
and now vested in the National Assembly(2).

Name, commencement and application

1.—(1) These Regulations are called the Education (Assembly Learning Grant Scheme) (Wales)
Regulations 2002 and shall come into force on 1st August 2002.

(2) These Regulations apply in relation to local education authorities in Wales.

Interpretation

2.—(1) In these Regulations—
“the 1996 Act” (“Deddf 1996) means the Education Act 1996;

“approved expenditure” (“gwariant a gymeradwywyd’) means any prescribed expenditure
which is approved as provided in regulation 3;

“Assembly Learning Grant Scheme” (“Cynllun Grant Dysgu'r Cynulliad”) means the Scheme
established by the National Assembly, setting out conditions for the making of grant by
the National Assembly under these Regulations, to reimburse approved expenditure incurred
by education authorities in paying Assembly Learning Grants under the Local Education
Authority (Post-Compulsory Education Awards) (Wales) Regulations 2002(3);

“determine” (“penderfynu’’) means determine by notice in writing;

“education authority” (“awdurdod addysg”) means a local education authority in Wales;

(1) 1996 c. 56; sections 484 and 489 are amended by section 140(1) of, and paragraphs 125 and 126 of Schedule 30 to, the School
Standards and Framework Act 1998. For the meaning of regulations see section 579(1).

(2) See the National Assembly for Wales (Transfer of Functions) Order 1999 (S.1.1999/672).

(3) S.I.2002/1856 (W.180).


http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1996/56
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1999/672
http://www.legislation.gov.uk/id/wsi/2002/1856
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“financial year” (“blwyddyn ariannol”) means a period of twelve months ending with 31st
March;

“further education” (“addysg bellach”) has the meaning given to it in section 2(3) of the 1996
Act;

“grant” (“grant”) means grant payable under section 484 of the 1996 Act in accordance with
these Regulations;

“higher education” (“addysg uwch’) has the meaning given to it in section 579(1) of the 1996
Act;

“the National Assembly” (“y Cynulliad Cenedlaethol”) means the National Assembly for
Wales;

“prescribed expenditure” (“gwariant a ragnodwyd’) means expenditure by an education
authority for or in connection with the purpose specified in the Schedule.

(2) In these Regulations a reference to a regulation is a reference to a regulation contained herein,
a reference in a regulation to a paragraph is a reference to a paragraph of that regulation, and a
reference to the Schedule is a reference to the Schedule to these Regulations.

Expenditure in respect of which grant is payable

3. Grant shall only be payable in respect of prescribed expenditure incurred or to be incurred in
a financial year to the extent to which that expenditure is approved for that year by the National
Assembly for the purpose of these Regulations.

Grant in respect of payments to third parties

4. Where—

(a) aneducation authority incurs expenditure in making payments to any other body or persons
(including another education authority) who incur expenditure for or in connection with
educational purposes, and

(b) the expenditure by the recipient of the payments or any part thereof would be prescribed
expenditure if it were expenditure of the authority,

such payments shall to that extent be treated as prescribed expenditure for the purpose of these
Regulations.

Rate of Grant

5. Grant in respect of approved expenditure is to be paid at the rate of 100 per cent of such
expenditure.

Conditions for payment of grant

6.—(1) No payment of grant is to be made except in response to an application in writing
from an education authority to the National Assembly, authenticated by the officer of the authority
responsible for the administration of their financial affairs or that officer’s deputy.

(2) Applications for a payment of grant must relate to expenditure over one or more period
or periods beginning on or after the coming into force of these Regulations and must specify the
approved expenditure in respect of which grant is applied for, which has been or which it is estimated
will be incurred by the education authority during each such period.

(3) Where an application relating to approved expenditure which has been or which it is estimated
will be incurred during any one or more period or periods in any financial year is submitted under
paragraph (1), such payment as the National Assembly may determine may be made forthwith.
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(4) Where the National Assembly has made a payment under paragraph (3), no further payment
of grant is to be made in respect of the expenditure incurred during that or those periods until a
statement—

(a) for each such period, or
(b) for the financial year in which each such period falls,
has been submitted in accordance with paragraph (6)(a).

(5) The National Assembly may determine that any under-payment or over-payment of grant
which remains outstanding following receipt of the education authority’s statement referred to in
paragraph (6)(a) must (without prejudice to the adjustment of any under-payment or over-payment
under any other provision) be adjusted either by payment between the authority and the National
Assembly or by being taken into account in any subsequent payment of grant to the education
authority.

(6) Each education authority which has received or seeks to receive a payment of grant in respect
of expenditure incurred or to be incurred during any financial year or period thereof must, before
31st October in the following financial year or as soon as practicable after that date—

(a) submit to the National Assembly a statement which must specify the approved expenditure
in respect of which grant has been or is being applied for, which has been incurred by the
education authority during that year or period thereof ; and

(b) secure the submission to the National Assembly of a certificate signed by the auditor
appointed by the Audit Commission for Local Authorities and the National Health Service
in England and Wales to audit the accounts of the authority or any auditor qualified for
such appointment by virtue of section 3(5), (6) and (7) of the Audit Commission Act
1998(4) certifying that in his or her opinion the particulars stated in the statement or
statements submitted by the authority pursuant to this paragraph are fairly stated and that
the expenditure incurred was approved for the purpose of these Regulations.

(7) Except in the first year after the coming into force of these Regulations, no payment of grant
is to be made in respect of expenditure incurred or to be incurred by an education authority in the
period 1st January to 31st March in any financial year or any subsequent period if grant was paid to
the authority in respect of expenditure in a previous financial year and the National Assembly has
not yet received the auditor’s certificate referred to in paragraph (6)(b) for that year.

(8) Any under-payment or over-payment of grant which remains outstanding following receipt
of the auditor’s certificate referred to in paragraph (6)(b) must be adjusted by payment between the
education authority and the National Assembly, but in the event of non-compliance by the authority
may be adjusted through any subsequent payment of grant to the authority.

(9) In this regulation “period” means one of the following periods—

(a) 1st April to 31st July;
(b) Ist August to 31st December;

(c) 1stJanuary to 31st March.

7. Where at the time of approving expenditure for the purpose of these Regulations, the National
Assembly requests information in respect of that purpose, payment of grant will be conditional on
that information being included in the education authority’s application for payment of grant.

8.—(1) The National Assembly may, after consulting the education authority, from time to time
determine further conditions on the fulfilment of which the making of any payment under these
Regulations is to be dependent.

(4) 1998c. 18.


http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1998/18
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(2) Where conditions have been determined under this regulation no grant will be payable unless
such conditions have either been fulfilled or been withdrawn under paragraph (3).

(3) The National Assembly may determine to withdraw or, after consulting the education
authority, to vary conditions determined under this regulation.

Requirements to be complied with

9. Any education authority to whom a payment of grant has been made must, if so required by
the National Assembly, furnish it with such further information as may be required to enable it to
verify that any grant paid has been properly paid under these Regulations.

10.—(1) Any education authority to whom a payment of grant has been made must comply with
such requirements as may be determined by the National Assembly in the case in question.

(2) Requirements determined under this regulation may in particular include requirements as to—
(a) the repayment of grant; or

(b) the payment of interest on sums due to the National Assembly.

Signed on behalf of the National Assembly under section 66(1) of the Government of Wales Act
1998(5)

D. Elis-Thomas
16th July 2002 The Presiding Officer of the National Assembly

(5) 1998c.38.


http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1998/38
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SCHEDULE Regulations 2, 3 and 7

PURPOSE FOR OR IN CONNECTION WITH WHICH GRANT IS PAYABLE

The making of post-compulsory education awards known as Assembly Learning Grants under
the Local Education Authority (Post-Compulsory Education Awards)(Wales) Regulations 2002, to
persons—

(a) who are undergoing a course of further or higher education designated for the purposes of
the Assembly Learning Grant Scheme,

(b) whose financial resources, as assessed in accordance with the provisions of that Scheme,
do not exceed the level of financial resources specified in the conditions of eligibility for
that Scheme, and

(c) who meet the other conditions (if any) of eligibility for that Scheme,

in respect of their living and other expenses (but excluding expenses comprising the cost of fees in
respect of or in connection with courses).

EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

Section 484 of the Education Act 1996 enables the National Assembly for Wales (“the National
Assembly”) to make regulations providing for the payment of grant in respect of expenditure
incurred or to be incurred by local education authorities for or in connection with educational
purposes which it appears to the National Assembly those authorities should be encouraged to incur
in the interests of education in Wales. These Regulations provide for the payment of such grant.

Regulation 3 provides that grant is only payable in connection with the purpose specified in the
Schedule, and only to the extent that the expenditure is approved by the National Assembly.

Regulation 4 provides for payment of grant in respect of expenditure incurred or to be incurred by
local education authorities in making payments to third parties in respect of expenditure incurred by
those third parties which would be eligible for grant if it were expenditure of the authority.

Regulation 5 provides that grant is to be payable at the rate of 100%.

Regulations 6 to 8 set out the conditions which apply in respect of the payment of grant, including
audit requirements. Regulation 9 sets out a number of other requirements with which local education
authorities, to whom grant payments have been made, must comply. Regulation 10 allows the
National Assembly to impose additional requirements.

The Schedule sets out the purpose for or in connection with which grant may be paid, which is
the making of post-compulsory education awards in connection with the scheme established by
the National Assembly known as the Assembly Learning Grant Scheme. Under the Scheme local
education authorities may pay awards to those undertaking courses of further or higher education
designated for the purposes of the Scheme, who meet the conditions as to financial resources and
other eligibility criteria of the Scheme. The purpose of the Scheme is to enable those with few
financial resources to take advantage of educational opportunities available to them, by reducing
financial hardship.
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