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SCHEDULE 1

DEVELOPMENT MANAGEMENT SCHEME

PART 4
FINANCIAL MATTERS

RULE 19 –

SERVICE CHARGE

Amount of service charge

19.1 Except where rule 19.2 applies, the amount of any service charge imposed under this scheme
is the same as respects each unit.

Service charge exemption

19.2 The association may at a general meeting decide as respects a particular owner and in
relation to a particular payment that no service charge (or a service charge of a reduced amount)
is payable.

Manager to collect service charge

19.3 When the draft budget has been approved in accordance with this scheme, the manager–
(a) must send to each owner a notice requiring payment, on the date (or dates) specified in the

budget, of the amount of the service charge so specified; and
(b) may send to each owner at any time a notice–

(i) requiring payment, on the date (or dates) stated in the notice, of an additional amount
of service charge determined under rule 20.1; and

(ii) explaining why the additional amount is payable,
and each owner is liable for that amount accordingly.

Redistribution of share of costs

19.4 Where an owner is liable for a service charge but the service charge cannot be recovered (for
example because the estate of that owner has been sequestrated, or that owner cannot, by reasonable
inquiry, be identified or found) then that service charge is to be shared equally among the other
owners or, if they so decide, is to be met out of any reserve fund; but that owner remains liable for
the service charge.

Interest payable on overdue service charge

19.5 Where any service charge (or part of it) remains outstanding not less than twenty eight days
after it became due for payment, the manager may send a notice to the owner concerned requiring
that person to pay interest on the sum outstanding at such reasonable rate and from such date as the
manager may specify in the notice.

Interpretation of rule 19

19.6 In rule 19 references to “owner” are references to an owner of a unit.
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