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STATUTORY INSTRUMENTS

1999 No. 2

The Education (School Premises) Regulations 1999

PART I
GENERAL

Interpretation

2.—(1)  Except where the context otherwise requires, in these Regulations—
“the 1996 Act” means the Education Act 1996;
“the 1998 Act” means the School Standards and Framework Act 1998(1);
“boarding school” means a school with boarding pupils whether or not it also has day pupils;
“circulation space” means any passageway, corridor, entrance hall, stairs or upstairs landing;
“glare index” has the same meaning as in, and shall be calculated in accordance with, the
Chartered Institution of Building Services Engineers Technical Memoranda, “TM10: The
Calculation of Glare Indices 1985”(2);
“maintained illuminance” has the same meaning as in the Chartered Institution of Building
Services Engineers Code for Interior Lighting 1994(3);
“physical education” includes the playing of games;
“sanitary fitting” means a water closet or urinal;
“school” means, subject to paragraph (5), a school maintained by a local education authority;
“school building” means any building or part of a building forming part of a school (including
any temporary or moveable building);
“special school” means, subject to paragraph (5), a special school maintained by a local
education authority;
“staff”, in relation to a school, means both teachers and other persons employed at the school;
“teaching accommodation” means accommodation provided for teaching purposes including
nursery playroom accommodation;
“team game playing fields” means any playing fields within the meaning (in relation to both
England and Wales) of section 77 of the 1998 Act which, having regard to their configuration,
are suitable for the playing of team games and which are laid out for that purpose;
“washroom” means a room containing at least one sanitary fitting and at least one washbasin;
“a wholesome supply of water for domestic purposes” shall be construed in accordance with
regulations made under section 67 of the Water Industry Act 1991(4);

(1) 1998 c. 31.
(2) Copies may be obtained from the CIBSE Publications Department, Delta House, 222 Balham High Road, London SW12 9BS.
(3) ISBN 0 900953 64 0. Copies may be obtained from the CIBSE Publications Department, Delta House, 222 Balham High

Road, London SW12 9BS.
(4) The Regulations currently in force are the Water Supply (Water Quality) Regulations 1989 (S.I. 1989/1147; amended by S.I.

1989/1384, 1991/1837, 2790) and the Private Water Supplies Regulations 1991 (S.I. 1991/2790).
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“working plane” means the horizontal, vertical or inclined surface on which any task is carried
out.

(2)  For the purposes of these Regulations a pupil has “special requirements” if he has any needs
arising from physical, medical, sensory, learning, emotional or behavioural difficulties which require
provision in terms of any of the facilities referred to in regulation 3 or regulation 9 which is additional
to or different from that generally required by children of his age in schools other than special
schools.

(3)  In these Regulations, the abbreviations “m”, “m2” and “°C” are used to denote the expressions
“metre”, “square metre” and “degree Celsius” respectively.

(4)  In relation to a school any reference in these Regulations to the number of pupils, number of
pupils of a specified age, or the number of boarding pupils is a reference to the number from time
to time determined in accordance with Schedule 1.

(5)  In relation to any period before 1st September 1999—
“school” shall include a grant-maintained or grant-maintained special school; and
“special school” shall include a grant-maintained special school.
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