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STATUTORY INSTRUMENTS

1996 No. 2503

The Chemical Weapons (Notification) Regulations 1996

Citation

1. These Regulations may be cited as the Chemical Weapons (Notification) Regulations 1996.

Interpretation

2. In these Regulations—
“CAS registry number” means the Chemical Abstract Service registry number;

“discrete organic chemical” means any chemical belonging to the class of chemical compounds
consisting of all compounds of carbon, except for its oxides, sulfides and metal carbonates,
which is identifiable by chemical name, by structural formula, if known, and by a CAS registry
number, if assigned, excluding any Schedule 1, 2 or 3 toxic chemical or precursor;

“consumption” of a chemical means its conversion into another chemical via a chemical
reaction and “consume” and “consumed” shall be construed accordingly;

“plant” means any premises containing one or more units;

“plant site” means an area containing one or more plants all of which are under the same
operational control;

“premises” has the meaning given to it by section 10(3) of the Chemical Weapons Act 1996;

“processing” of a chemical means a physical process, such as formulation, extraction or
purification, not involving the conversion of a chemical into another chemical, and “process”
and “processed” shall be construed accordingly;

y;

“production” of a chemical means its formation through chemical reaction and “produce” and
“produced” shall be construed accordingly;

“PSF-chemical” means a discrete organic chemical containing the elements phosphorus, sulfur
or fluorine;

“Schedule 1” means Schedule 1 to the annex on chemicals to the Convention;

“Schedule 1 toxic chemical or precursor” means a toxic chemical or precursor listed in
Schedule 1;

“Schedule 2” means Schedule 2 to the annex on chemicals to the Convention, which Schedule
is set out for case of reference in Part I of the Schedule hereto;

“Schedule 2 toxic chemical or precursor” means a toxic chemical or precursor listed in
Schedule 2;

“Schedule 3” means Schedule 3 to the annex on chemicals to the Convention, which Schedule
is set out for ease of reference in Part II of the Schedule hereto;

“Schedule 3 toxic chemical or precursor” means a toxic chemical or precursor listed in
Schedule 3;

“synthesis” means the production of a chemical other than through the biological process of
fermentation;
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“tonne” means 1,000kg; and

“unit” means any equipment and/or machinery necessary for the production, processing or
consumption of a chemical.

Notification to the Secretary of State

3.—(1) A person who is required to notify the Secretary of State pursuant to these Regulations
shall give notice to the Secretary of State that he is such a person and provide particulars of his
name, his address or in the case of a company the address of its principal or registered office, and
the address of each plant site he operates.

(2) After any change in any of the said particulars the person shall give notice to the Secretary
of State within 14 days.

(3) Any notice to be given by a person under paragraph (1) or (2) above shall be in writing and
shall be sent by post or delivered to the Chemical Weapons Authority, Department of Trade and
Industry, Kingsgate House, 66-74 Victoria Street, London SW1E 6SW.

Schedule 2 toxic chemicals or precursors

4.—(1) Subject to paragraph (3) below, a person shall notify the Secretary of State on or before
15th January each year if he has—

(a) imported or exported in the previous calendar year, or

(b) operated a plant site in which a plant has produced, processed or consumed during any of
the previous three calendar years,

more than—
(1) 1kg of a toxic chemical designated “*” in Part A of Schedule 2;
(i1) 100kg of any other toxic chemical listed in Part A of Schedule 2; or
(iii) 1 tonne of any precursor listed in Part B of Schedule 2.

(2) Subject to paragraph (3) below, a person shall notify the Secretary of State on or before 30th
June each year starting with 30th June 1998, if he anticipates operating a plant site in which a plant
will produce, process or consume in the next calendar year more than—

(a) 1kg of a toxic chemical designated “*” in Part A of Schedule 2;
(b) 100kg of any other toxic chemical listed in Part A of Schedule 2; or
(c) 1 tonne of any precursor listed in Part B of Schedule 2.

If such production, processing or consumption in respect of a calendar year is planned after
30th June in the previous calendar year, the person shall notify the Secretary of State at least
45 days prior to the commencement of production, processing or consumption.

(3) A person need not notify the Secretary of State in respect of the production, processing,
consumption, import or export of a Schedule 2 toxic chemical or precursor if it was or is to be
contained in a mixture and constituted or will constitute 10% or less of the mixture by weight.

Schedule 3 toxic chemicals or precursors

5.—(1) Subject to paragraph (3) below, a person shall notify the Secretary of State on or before
15th January each year if he has—

(a) imported or exported during the previous calendar year any Schedule 3 toxic chemical or
precursor; or

(b) operated a plant site in which the plants have together produced during the previous
calendar year more than 30 tonnes of a Schedule 3 toxic chemical or precursor.
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(2) Subject to paragraph (3) below, a person shall notify the Secretary of State on or before 30th
June each year starting with 30th June 1998, if he anticipates operating a plant site in which the
plants will together produce in the next calendar year more than 30 tonnes of a Schedule 3 toxic
chemical or precursor. If such production in respect of a calendar year is planned after 30th June
in the previous calendar year the person must notify the Secretary of State at least 45 days prior to
the commencement of production.

(3) A person need not notify the Secretary of State in respect of the production, export or import
of a Schedule 3 chemical or precursor if it was or is to be contained in a mixture and constituted or
will constitute 10% or less of the mixture by weight.

Discrete organic chemicals

6.—(1) Subject to paragraph (2) below, a person shall notify the Secretary of State on or before
15th January each year if he has operated a plant site in which —

(a) the plants have together produced by synthesis in the previous calendar year more than
200 tonnes of discrete organic chemicals; or

(b) any plant has produced by synthesis in the previous calendar year more than 30 tonnes
of PSF-chemicals.

(2) A person need not notify the Secretary of State about any plant site in which the plants have
exclusively produced explosives or hydrocarbons.

Department of Trade and Industry Anthony Nelson,
1st October 1996 Minister for Trade,



